Tarteletki czekoladowe

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
Tarteletki czekoladowe

Przepis na kruche mini tarty z nadzieniem czekoladowym

Zapraszam na obłędnie pyszne tarteletki czekoladowe. Rewelacyjne kruche ciasto rozpływa się wręcz w ustach. A nadzienie czekoladowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam na deser weekendowy oraz na specjalne okazje.

tarta z czekolada3

Tarteletki czekoladowe przepis krok po kroku

Upieczcie ze mną na słodki deser pyszne kruche mini tarty nadziane pyszną masą czekoladową.

tarta z czekoladą

Tarteletki czekoladowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruche mini tarty czekoladowe albo na jedną dużą tartę.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 6 szt
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 1 żółtko (z jajka rozmiar L)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można ominąć)
  • kwaśna śmietana ((dodawana na końcu wg potrzeby))

składniki na czekoladowe nadzienie do tarty

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć.
    250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jeśli ciasto jest za suche można dodaj trochę śmietany – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść.
    kwaśna śmietana
  • Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś na foremki- tarteletki, albo na formę tarty.
  • Nakłuj i najlepiej obciąż fasolką.
  • Piecz 5minut w temperaturze 200 stopni (góra/dół), wyjmij fasolkę i piecz jeszcze 5 min.
  • Wyjmij tarty z piekarnika, zostaw na blasze. Temperaturę piekarnika obniż do 180stopni.

Jak zrobić nadzienie czekoladowe do tarty

  • Masę czekoladową przygotuj w trakcie pieczenia ciasta.
  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło.
    150 g czekolady, 50 g masła
  • Dodaj śmietankę i wymieszaj.
    100 ml śmietanki kremówki
  • Jajko ubij z cukrem i połącz z czekoladą.
    1 jajko, 30 g cukru
  • Masę nałóż na tarteletki i piecz 15 minut w temperaturze 180stopni (góra/dół).
  • Po upieczeniu ciastka ostudź.
Notatki
Myślę, że na taką dużą tartę ta ilość masy czekoladowej może być trochę za mało i proponuję przygotowanie w takiej sytuacji 1,5 porcji masy.
Prywatne
Słowa kluczowe tarta z nadzieniem czekoladowym, tarty czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Czekoladowe kruche tarty – uwagi

Długi weekend – połączony z gorączką Euro 2012 trwa.

Ja w związku z tym wszystkim (i wizytą siostry) byłam strasznie zabiegana, ale teraz mam chwilę na podzielenie się przepisem na tarteletki z czekoladą (albo na tartę).

Przepis na ciasto do tarty jest ten sam co zwykle, a wypełnienie jest z gorzkiej czekolady.

Ja upiekłam 6 tarteletek (w foremkach o górnej średnicy 9 cm), ale można całość zrobić jako dużą tartę.

Nadmiar ciasta można wykorzystać do upieczenia kruchych babeczek, albo można zamrozić i wykorzystać w innym terminie:)

Zobaczcie również inne moje przepisy na kruche tarty.

Polecane przepisy na kruche tarty

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na rewelacyjne kruche tarty z pysznymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis na masę czekoladową pochodzi z tego bloga Edi Cook.

Opublikowano: 2012 9 czerwca

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. Tarta z trzema serami i ziołami « Wypieki Beaty 2012 16 czerwca w 17:12- Odpowiedz

    […] odetnij (po dodaniu odrobiny cukru możesz go wykorzystać do tarteletek na słodko – np. z czekoladą :)). Foremkę włóż do lodówki, a w tym czasie przygotuj […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy