Koktajl ananasowo-bazyliowy
Golden syrup

Przy okazji pieczenia czekoladowej tarty z owocami zostało mi trochę ciasta. Wykorzystałam go do upieczenia małych tarteletek.

Mając już bazę nie trudno było o szybki i smaczny deser do kawy 🙂

Wystarczyło ubić trochę śmietany kremówki z serkiem mascarpone (uwielbiam go), do tego garść jagód i gotowe 🙂

Smacznego – częstujcie się 🙂

tarteletki z jagodami4

tarteletki z jagodami3

tarteletki z jagodami2

tarteletki z jagodami6

Tarteletki z jagodami
 
Autor:
Ilość: ok. 10 sztuk
Składniki
ciasto:
  • 125 g mąki
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 25 g cukru
  • 75 g miękkiego masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • ew. odrobina mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
dodatkowo:
  • ok 200 g jagód
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.
  2. Uformuj z ciasta kulę i schłódź je przez około godzinę w lodówce.
  3. Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
  4. Wytnij foremką małe koła.
  5. Wylep ciastem przygotowane foremki. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  6. Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
  7. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
wykonanie kremu:
  1. Zmiksuj śmietanę kremówkę, gdy będzie dobrze ubita dodaj cukier puder i porcjami serek mascarpone.
  2. Nałóż krem na spody. Na wierzchu ułóż jagody.

 

Koktajl ananasowo-bazyliowy
Golden syrup

Related Post