Metrowiec
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

Dziś małe co nie co do popołudniowej kawy – tarteletki z makiem. Małe, a pełne smaku – dla wszystkich wielbicieli maku 🙂

Ja do swoich wykorzystałam masę z białego maku, która mi została po pieczeniu rogali świętomarcińskich 🙂 Świetnie się tu sprawdzi gotowa masa makowa (np. firmy Bakaland), a przy okazji oszczędzi wam czasu na samodzielne przygotowywanie maku.

Z podanego przepisu otrzymacie około 6-8 tarteletek (ja używałam foremki o górnej średnicy 9 cm).

 

Tarteletki z makiem
 
Autor:
Ilość: 6-8 sztuk
Składniki
  • 150 g mąki
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • około 300 g gotowej masy makowej
Wykonanie
  1. Masło pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Dodaj jajko, cukier i sól - wymieszaj. Dodaj mąkę i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka, którymi wylep przygotowane foremki. Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut - aż się lekko zrumieni. Na podpieczone ciasto wyłóż masę makową. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz tarteletki jeszcze przez około 15 minut. Przestudź na kratce i dopiero wtedy ostrożnie wyciągnij z foremek.
  3. Jeśli zostanie ci ciasto, to proponuję powycinać z niego foremkami ciasteczka i upiec je w 180 stopniach przez około 10-15 minut - ja wycinanie zostawiłam dzieciakom i miały niezłą zabawę 🙂

Metrowiec
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

Related Post