Budyń waniliowy z czekoladą
Gofry czekoladowe 2

brownie

Dwa słowa – tiramisu brownie.

Będziecie je uwielbiać, bo nie można inaczej 🙂

Połączenie mocno czekoladowego, kleistego brownie z maczanymi w kawie biszkoptami i masą serową musi być rewelacyjne!

I takie jest 🙂

Ja potem dodatkowo polałam je grubą warstwą polewy czekoladowo-kawowej – po prostu ideał.

Jak każde brownie ciasto nie wysycha i smakuje rewelacyjnie nawet kilka dni później – o ile dacie mu szansę tyle pożyć 😉

Porcja jest duża (piekłam w foremce 19/30), więc starczy dla każdego 🙂

Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na brownie oraz tiramisu – zapraszam do skorzystania z nich.

tiramisu brownie 2

tiramisu brownie 5

tiramisu brownie 1

brownie

 

Tiramisu brownie
 
Autor:
Składniki
brownie:
  • 230 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • ¼ szklanki oleju
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki
masa serowa:
  • 250 g twarogu sernikowego (użyłam ricottę)
  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 4 białka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
  • opakowanie podłużnych biszkoptów (takie około 120 g)
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • amaretto - do smaku - do kawy
polewa:
  • 100 g czekolady - gorzkiej lub mlecznej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
Wykonanie
brownie:
  1. W rondelku umieść pokrojone na kawałki masło, kakao i olej - podgrzej, aż masło się rozpuści.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i zamieszaj. - lekko ostudź.
  3. Dodaj jajka i zamieszaj lub zmiksuj, dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę.
  4. Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż prawie całe ciasto - odłóż trochę ciasta na wierzch.
masa serowa:
  1. W misie umieść obydwa sery, cukier, białka i wanilię, zmiksuj do połączenia składników.
wykończenie:
  1. Biszkopty zamaczaj w kawie z amaretto i układaj na spodzie z brownie.
  2. Na biszkopty wyłóż masę serową, a na nią nałóż łyżką odłożone ciasto.
  3. Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu ostudź.
  5. Aby przygotować polewę podgrzej śmietankę razem z kawą, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje polej nią ciasto.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Budyń waniliowy z czekoladą
Gofry czekoladowe 2

Related Post