Torcik bezowy z owocami

Zaktualizowany: 2023 27 lipca
tort bezowy z owocami

Przepis na bezowy torcik z owocami – pyszny i lekki

Torcik bezowy z owocami to absolutna klasyka wśród deserów! A ja dziś postawiłam na wersję z kremem śmietankowym i pysznymi, świeżymi owocami. Beza jest krucha i delikatna, a w środku znajduje się puszysty krem ze śmietanki, który doskonale harmonizuje z kwaśnymi owocami. To połączenie smaków z pewnością zachwyci każdego łasucha.

Jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach, to ten torcik jest strzałem w dziesiątkę! A co najważniejsze – jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy upiec blaty bezowe, przygotować krem i udekorować owocami.

Idealny na urodziny, przyjęcia czy romantyczne kolacje we dwoje – spróbujcie koniecznie!

torcik bezowy z owocami

Torcik bezowy z owocami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie torty pełne soczystych i świeżych owoców, to tort bezowy z kremem śmietankowym i owocami będzie dla Ciebie idealny. Taki torcik sprawdzi się idealnie na specjalne okazje, ale również na weekend do kawy.

tort bezowy z owocami

Torcik bezowy z owocami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i delikatny torcik bezowy z kremem śmietankowym i świeżymi owocami.
4.09 z 24 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na blaty bezowe do tortu

  • 6 białek (z jajek rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • 300 g cukru (- najlepiej drobnego – 1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)

składniki na krem śmietankowy do bezy

Instrukcja
 

Jak zrobić blaty bezowe do tortu bezowego

  • Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).
  • Białka ubij krótko ze szczyptą soli.
    6 białek, 1 szczypta soli
  • Stopniowo dodawaj do miksowanych białek cukier i miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.
    300 g cukru
  • Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
    1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  • Piecz w 110 stopniach (termoobieg) i piecz dalej przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

Jak zrobić krem śmietankowy do tortu bezowego

  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.
    250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Śmietanę kremówkę ubij na gęsto.
    500 ml śmietany kremówki
  • Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone.
  • Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).
    300-500 g owoców
Prywatne
Słowa kluczowe bezowy tort z wiśniami, letni torcik, tort z bitą śmietaną, tort z blatów bezowych
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
torcik bezowy z owocami

Chciałam Wam dziś zaproponować lekki i bardzo wakacyjny torcik bezowy z owocami – ja tu użyłam truskawki, maliny, jagody i czerwone porzeczki.

Słodka beza świetnie się komponuje z lekkim kremem i kwaskowatymi owocami.

Jak zrobić tort bezowy – wskazówki

Ja ten torcik przygotowałam z trzech blatów bezowych i wyszedł mi całkiem „słuszny” tort.
Możecie go również wykonać z dwóch blatów – wtedy trzeba zmniejszyć ilość białek w przepisie.

Na jedno białko najlepiej dać 4 łyżki cukru. dodatkowo dodajemy łyżeczkę octu i około łyżki mąki ziemniaczanej.

Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.

Po upieczeniu przechowujcie je w szczelnym pojemniku, tak aby nie złapały wilgoci.

Następnego dnia blaty bezowe przekładacie kremem i świeżymi owocami.

Jeśli owoce są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.

Jeśli szukacie również inne przepisy na bezy, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Bezy :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.09 z 24 ocen
Postaw mi kawę
torcik bezowy z owocami
torcik bezowy z owocami

 

Polecane przepisy na bezy

Jeśli uwielbiasz bezy, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na te pyszne słodkości. Na blogu znajdziesz przepisy na bezy idealne na różne okazje. Tutaj pokazuję trzy z nich:

Opublikowano: 2013 19 lipca

Podziel się przepisem

22 komentarze

  1. 2c2f737b0dce3b316c70d49dade11890?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2021 26 października w 19:19- Odpowiedz

    zrobiłam bezę jak w przepisie i wyszła piękna tylko podczas pieczenia zrobił się brązowy płaski placek co może być przyczyną ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 26 października w 19:25- Odpowiedz

      Zbyt wysoka temperatura pieczenia. Piekarniki różnie pieką, więc trzeba obserwować

      • 2c2f737b0dce3b316c70d49dade11890?s=54&d=mm&r=g
        Magda 2021 26 października w 19:38- Odpowiedz

        czyli spróbować raz jeszcze przy 180 najpierw a następnie zmniejszyć do 100 ? czy jeszcze mniej dać i wydłużyć czas ?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 27 października w 11:30- Odpowiedz

          Ja ostatnio już od razu włączam na 100-110 i tak piekę bezę. Czasu nie musisz wydłużać.

  2. db6e25eefb8d620b7658400d7148baa3?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2016 30 sierpnia w 20:44- Odpowiedz

    2 gwiazdek
    Zrobilam wszystko jak napisane wyzej, beza wyszla natomiast masa jest niedobra, przedewszystkim bez smaku, malo slodka, czuc jedynie smietane :/

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 31 sierpnia w 10:18- Odpowiedz

      Ja ten krem używam bardzo często i nie miałam przypadku aby się nie udał.
      Jeżeli było za mało słodkie to można dosłodzić, ale wg mnie 3 łyżki cukru zdecydowanie wystarczają.

  3. 38939ca9a37003b26940b0519ab26636?s=54&d=mm&r=g
    Joasia 2016 16 sierpnia w 13:57- Odpowiedz

    Nie wyszla mi beza :( zżółkła i spłaszczyla sie jak naleśnik. :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 16 sierpnia w 16:27- Odpowiedz

      Żółknięcie bezy może być spowodowane zbyt wysoką temperaturą pieczenia (trzeba wyczuć swój piekarnik) lub zbyt długim jej pieczeniem. Co do opadania bezy, to możliwe, że beza była za słabo ubita i dlatego opadła.

  4. d902b3304061da83979707693fb84de4?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2015 23 lipca w 17:07- Odpowiedz

    Rewelacyjny torcik.alenu mnie niestety regularnie zolkna blaty… czy powinnam zmodyfikowac sposob pieczenia .ale jak ..? Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 23 lipca w 17:39- Odpowiedz

      Piecz w niższej temperaturze (ale trochę dłużej). 90-100 stopni i beza będzie bialutka :)

  5. b9407d2ad5e4e1621fd5923fe3f3a2c6?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2015 19 lipca w 18:40- Odpowiedz

    Super, w takim razie w tym tygodniu przetestuje przepis! :)

  6. b9407d2ad5e4e1621fd5923fe3f3a2c6?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2015 18 lipca w 22:08- Odpowiedz

    Witam, czy mogę upiec bezę dwa dni wcześniej? Oczywiście przełożę kremem i owocami w dniu podania. Dziękuję za odpowiedź

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 19 lipca w 09:19- Odpowiedz

      Oczywiście :) Ja często piekę wcześniej, albo robię sobie dodatkowo małe beziki i przechowuję je nawet po kilka miesięcy. Trzeba je tylko schować do szczelnego pojemnika, aby nie zwilgotniały :)

  7. b9407d2ad5e4e1621fd5923fe3f3a2c6?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2015 18 lipca w 22:05- Odpowiedz

    Witam, Czy beze można upiec dwa dni wcześniej? Oczywiście kremem i owocami przełożę w dniu podania. Dzękuje za odpowiedź :)

  8. ?s=54&d=mm&r=g
    Zuzia Lipka 2014 3 lipca w 08:53- Odpowiedz

    Piękny tort, pożyczam przepis:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 3 lipca w 15:01- Odpowiedz

      Dziękuję i proszę :)

  9. c7846a48a23765a96a324165b169d134?s=54&d=mm&r=g
    Johny 2014 24 maja w 19:02- Odpowiedz

    Boże, wygląda to cudownie, a smakuje to zapewne jeszcze lepiej. Musze zrobić coś takiego .

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 26 maja w 14:45- Odpowiedz

      Szczerze polecam! Beza z owocami to rozkosz :)

  10. 401c4b23ea71dc9244e7b6f73176bae3?s=54&d=mm&r=g
    WaniliowaChmurka 2013 23 lipca w 12:44- Odpowiedz

    No, no pyszności!
    Piękna
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

  11. 273e42b0a612f8bb890b26705de7fea2?s=54&d=mm&r=g
    fotado 2013 20 lipca w 21:15- Odpowiedz

    Cudne, gotowanie własnie dlatego jest super, bo za jednym razem można dać przyjemność wielu osobom;-)

  12. a2e92a50efdfa911db4af35a473cca14?s=54&d=mm&r=g
    Brenia 2013 19 lipca w 12:15- Odpowiedz

    Ale cudnie wygląda!

  13. ?s=54&d=mm&r=g
    Inspirowane Smakiem 2013 19 lipca w 07:01- Odpowiedz

    Ale ładnie, pewnie nie kroiło się go łatwo. :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy