Torcik bezowy z owocami
Przepis na bezowy torcik z owocami – pyszny i lekki
Torcik bezowy z owocami to absolutna klasyka wśród deserów! A ja dziś postawiłam na wersję z kremem śmietankowym i pysznymi, świeżymi owocami. Beza jest krucha i delikatna, a w środku znajduje się puszysty krem ze śmietanki, który doskonale harmonizuje z kwaśnymi owocami. To połączenie smaków z pewnością zachwyci każdego łasucha.
Jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach, to ten torcik jest strzałem w dziesiątkę! A co najważniejsze – jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy upiec blaty bezowe, przygotować krem i udekorować owocami.
Idealny na urodziny, przyjęcia czy romantyczne kolacje we dwoje – spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Torcik bezowy z owocami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie torty pełne soczystych i świeżych owoców, to tort bezowy z kremem śmietankowym i owocami będzie dla Ciebie idealny. Taki torcik sprawdzi się idealnie na specjalne okazje, ale również na weekend do kawy.
Torcik bezowy z owocami przepis
Składniki
składniki na blaty bezowe do tortu
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 300 g cukru (- najlepiej drobnego – 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
składniki na krem śmietankowy do bezy
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 500 ml śmietany kremówki (użyłam 30% – musi być mocno schłodzona)
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 300-500 g owoców
Instrukcja
Jak zrobić blaty bezowe do tortu bezowego
- Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).
- Białka ubij krótko ze szczyptą soli.6 białek, 1 szczypta soli
- Stopniowo dodawaj do miksowanych białek cukier i miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.300 g cukru
- Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
- Piecz w 110 stopniach (termoobieg) i piecz dalej przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu bezowego
- Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
- Śmietanę kremówkę ubij na gęsto.500 ml śmietany kremówki
- Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone.
- Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).300-500 g owoców
Prywatne
Chciałam Wam dziś zaproponować lekki i bardzo wakacyjny torcik bezowy z owocami – ja tu użyłam truskawki, maliny, jagody i czerwone porzeczki.
Słodka beza świetnie się komponuje z lekkim kremem i kwaskowatymi owocami.
Jak zrobić tort bezowy – wskazówki
Ja ten torcik przygotowałam z trzech blatów bezowych i wyszedł mi całkiem „słuszny” tort.
Możecie go również wykonać z dwóch blatów – wtedy trzeba zmniejszyć ilość białek w przepisie.
Na jedno białko najlepiej dać 4 łyżki cukru. dodatkowo dodajemy łyżeczkę octu i około łyżki mąki ziemniaczanej.
Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.
Po upieczeniu przechowujcie je w szczelnym pojemniku, tak aby nie złapały wilgoci.
Następnego dnia blaty bezowe przekładacie kremem i świeżymi owocami.
Jeśli owoce są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.
Jeśli szukacie również inne przepisy na bezy, to koniecznie zajrzyjcie do kategorii Bezy :D
Polecane przepisy na bezy
Jeśli uwielbiasz bezy, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na te pyszne słodkości. Na blogu znajdziesz przepisy na bezy idealne na różne okazje. Tutaj pokazuję trzy z nich:
22 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
zrobiłam bezę jak w przepisie i wyszła piękna tylko podczas pieczenia zrobił się brązowy płaski placek co może być przyczyną ?
Zbyt wysoka temperatura pieczenia. Piekarniki różnie pieką, więc trzeba obserwować
czyli spróbować raz jeszcze przy 180 najpierw a następnie zmniejszyć do 100 ? czy jeszcze mniej dać i wydłużyć czas ?
Ja ostatnio już od razu włączam na 100-110 i tak piekę bezę. Czasu nie musisz wydłużać.
Zrobilam wszystko jak napisane wyzej, beza wyszla natomiast masa jest niedobra, przedewszystkim bez smaku, malo slodka, czuc jedynie smietane :/
Ja ten krem używam bardzo często i nie miałam przypadku aby się nie udał.
Jeżeli było za mało słodkie to można dosłodzić, ale wg mnie 3 łyżki cukru zdecydowanie wystarczają.
Nie wyszla mi beza :( zżółkła i spłaszczyla sie jak naleśnik. :(
Żółknięcie bezy może być spowodowane zbyt wysoką temperaturą pieczenia (trzeba wyczuć swój piekarnik) lub zbyt długim jej pieczeniem. Co do opadania bezy, to możliwe, że beza była za słabo ubita i dlatego opadła.
Rewelacyjny torcik.alenu mnie niestety regularnie zolkna blaty… czy powinnam zmodyfikowac sposob pieczenia .ale jak ..? Pozdrawiam
Piecz w niższej temperaturze (ale trochę dłużej). 90-100 stopni i beza będzie bialutka :)
Super, w takim razie w tym tygodniu przetestuje przepis! :)
Witam, czy mogę upiec bezę dwa dni wcześniej? Oczywiście przełożę kremem i owocami w dniu podania. Dziękuję za odpowiedź
Oczywiście :) Ja często piekę wcześniej, albo robię sobie dodatkowo małe beziki i przechowuję je nawet po kilka miesięcy. Trzeba je tylko schować do szczelnego pojemnika, aby nie zwilgotniały :)
Witam, Czy beze można upiec dwa dni wcześniej? Oczywiście kremem i owocami przełożę w dniu podania. Dzękuje za odpowiedź :)
Piękny tort, pożyczam przepis:)
Dziękuję i proszę :)
Boże, wygląda to cudownie, a smakuje to zapewne jeszcze lepiej. Musze zrobić coś takiego .
Szczerze polecam! Beza z owocami to rozkosz :)
No, no pyszności!
Piękna
Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
Cudne, gotowanie własnie dlatego jest super, bo za jednym razem można dać przyjemność wielu osobom;-)
Ale cudnie wygląda!
Ale ładnie, pewnie nie kroiło się go łatwo. :)