Makowiec sypany
Tort R2D2

torcik cynamonowy_9

Taki torcik cynamonowy sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie, ale może uświetnić każdą uroczystość, a tak w zasadzie, to nie potrzeba żadnej okazji, aby móc się cieszyć niezwykłym smakiem tego tortu 🙂

Aromatyczny, korzenny biszkopt przełożony jest powidłami ze śliwek oraz cynamonowym musem, a całość okrywa czekoladowa polewa – istna rozpusta.

Wszystkie smaki rewelacyjnie do siebie pasują – kwaskowate powidła idealnie łączą się z cynamonowym, aksamitnym kremem i delikatnym biszkoptem.

Torcik na pewno zasmakuje wszystkim i wzbudzi zachwyt 🙂

Ciasto przygotowałam według przepisu Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla, ale go trochę uprościłam, aby praca przebiegła szybciej.

Bardzo polecam 🙂

Ps. Przepis na foremkę 20-22 cm.

torcik cynamonowy_2a

torcik cynamonowy_4

torcik cynamonowy_5

torcik cynamonowy_7

torcik cynamonowy_8

torcik cynamonowy_12

Torcik cynamonowy
 
Autor:
Składniki
biszkopt piernikowy:
  • 100 g masła
  • 80 g miodu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 15 g przyprawy do piernika (mniej więcej czubata łyżka)
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 3 jajka, rozmiar M
  • 35 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 85 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
mus cynamonowy:
  • 250 ml śmietanki UHT 30%
  • 25 g cukru kryształu + 40 g wody
  • 7 żółtek jaj, rozmiar M
  • 4 g żelatyny namoczonej w 40 g wody (bardziej płaska łyżeczka)
  • 80 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej (kilka kostek pozostawiamy do dekoracji)
  • 5 g startego cynamonu (lekko czubata łyżeczka)
polewa:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej, połamanej
  • 50 g miodu
  • 10 g żelatyny namoczonej w 80 ml wody (mniej więcej dwie lekko czubate łyżeczki żelatyny)
nasączenie:
  • sok z jednej pomarańczy - około 50 ml
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • około 150 ml gorącej wody
dodatkowo:
  • słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie
biszkopt:
  1. W garnku na małym ogniu podgrzej masło, miód (do całkowitego rozpuszczenia), 2 laski cynamonu i 2 gwiazdki anyżu.
  2. Dodaj przyprawę do piernika oraz połamaną czekoladę, mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  3. Zdejmij garnek z ognia i ostudź, na koniec wyjmij laski cynamonu i anyż (jeśli nie masz anyżu w gwiazdkach, to możesz dodać szczyptę mielonego anyżu).
  4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  5. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj porcjami do ubitych jaj.
  6. Dodaj czekoladę i krótko wymieszaj.
  7. Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20-22 cm.
  8. Piecz w temp. 160°C (na termoobiegu) przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
  9. Biszkopt wystudź, zetnij nierówny wierzch i przekrój na dwa blaty (jak dasz radę, to mogą być trzy blaty ;)).
mus cynamonowy:
  1. Ubij śmietankę i wstaw ją do lodówki.
  2. Przygotuj syrop cukrowy: wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej cukier i chwilę gotuj syrop.
  3. Ubij żółtka na puszystą masę.
  4. Cały czas mieszając, dodaj gorący syrop cukrowy do żółtek.
  5. Namoczoną w wodzie żelatynę podgrzej krótko w kuchence mikrofalowej.
  6. Pokruszoną czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej.
  7. Do rozpuszczonej czekolady dodaj niewielką ilość ubitych żółtek, delikatnie wymieszaj, dodaj część ubitej śmietanki.
  8. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i połącz z pozostałą częścią ubitych żółtek oraz ze śmietanką.
  9. Na sam koniec dodaj cynamon i krótko wymieszaj.
złożenie tortu:
  1. Na dnie tortownicy ułóż blat biszkoptu, nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i sokiem pomarańczowym (płyn musi być ostudzony).
  2. Posmaruj powidłami śliwkowymi i wyłóż mniej więcej połowę musu.
  3. Ułóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż powidła i resztę musu - musem możesz też wypełnić szpary po bokach ciasta.
  4. Torcik schłódź w zamrażarce przez około 2 godziny.
polewa:
  1. Śmietankę z miodem zagotowuj w garnku.
  2. Czekoladę połam na kawałki i dodaj do śmietanki - wymieszaj, aby się rozpuściła.
  3. Żelatynę namocz w wodzie, a następnie rozpuść w mikrofali i dodaj do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw polewę do przestudzenia - jeśli zrobiły się w niej grudki, to możesz ją przelać przez sitko.
  5. Wyjmij schłodzony torcik z zamrażarki i oblej polewą - będzie ona dość szybko zastygała, więc trzeba wszystko zrobić energicznie - najlepiej aby ciasto postawić np. na kubku stojącym w większej foremce, wtedy polewa będzie mogła swobodnie spłynąć po bokach.
  6. Torcik schowaj do lodówki, aby polewa do końca stężała.
Notatki
Nie wyrzucaj nadmiaru polewy - tej która spłynęła na dół z boków ciasta, możesz ją wykorzystać do dekoracji ciasteczek - wystarczy ją lekko podgrzać, aby nabrała płynności 🙂

 

Makowiec sypany
Tort R2D2

Related Post