Ciasto kawowe
Chleb z melasą

 

To już mijają dwa lata jak prowadzę swój blog i dopiero ostatnio uderzyło mnie, że tą blogową przygodę zaczęłam bardzo symbolicznie, bo w pierwszy dzień wiosny.

Na drugie urodziny przygotowałam przepyszny torcik cytrynowo-borówkowy.

Torcik jest lekki, orzeźwiający i właśnie bardzo wiosenny – zarówno w kolorystyce jak i w smaku.

Aromatyczne blaty ciasta przełożone są zachwycającym kremem twarogowym (można go wręcz wyjadać łyżkami – myślę, że będę go robiła częściej).

Blaty możecie przygotować dzień wcześniej, bo muszą porządnie wystygnąć.

Przepis znalazłam na świetnym blogu Sally, ale go odrobinę zmieniłam (zmniejszyłam przede wszystkim ilość kremu, zrobiłam go z połowy i jeszcze mi trochę go zostało).

torcik cytrynowo-borówkowy1

torcik cytrynowo-borówkowy5

torcik cytrynowo-borówkowy4

torcik cytrynowo-borówkowy2

Torcik cytrynowo-borówkowy
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 230 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 100 g cukru brązowego
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka maślanki
  • skórka + sok z 3 cytryn
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki do obsypania borówek
krem
  • 1 kg twarogu sernikowego w pokojowej temperaturze
  • 60 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • odrobina śmietany kremówki (1-2 łyżki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmiksuj razem masło i cukry na puszystą masę.
  2. Dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia.
  3. Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  4. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
  5. Maślankę wlej do ciasta, dodaj skórkę i sok z cytryny - krótko wymieszaj.
  6. Dodaj borówki i wymieszaj łopatką.
  7. Przełóż ciasto do 3 tortownic o średnicy 22 cm.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu wystudź.
krem
  1. Zmiksuj twaróg z masłem aż nie będzie grudek.
  2. Dodaj cukier puder, śmietanę i wanilię - wymieszaj.
  3. Kremem przełóż blaty ciasta cytrynowego, obłóż też nim wierz torcika.
  4. Przed podaniem schłódź przez około godzinę w lodówce.

 

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Ciasto kawowe
Chleb z melasą

Related Post