Ciasto z twarogiem i malinami
Naleśniki budyniowe

Torcik czekoladowo-orzechowy na 5 urodziny bloga 🙂

 

torcik czekoladowo-orzechowy

 

Jak ten czas szybko leci, aż trudno uwierzyć.

Właśnie mija 5 lat od mojego pierwszego wpisu na blogu 🙂

Swoją przygodę z blogowaniem zaczęłam od moich ukochanych muffinek czekoladowych, a dziś nawiązując odrobinę do tego pierwszego wpisu zapraszam Was Kochani na wirtualny kawałeczek torcika czekoladowo-orzechowego.

5 lat to spory kawałek czasu, moje dzieci wyrosły, koty się upasły, dołączył do nas chomik, a w zasadzie chomiczka – Łatka, ja zaczęłam biegać, aby jakoś spalić kalorie z tych wszystkich ciast 😉 a mąż przerzucił się na maratony 😀

Blog stał się moją pasją i ciągle nie mam dość nowych przepisów – żebyście zobaczyli ile mam zapamiętanych przepisów „must do” i ile zapisałam zeszytów z przepisami i z nowymi pomysłami, a do tego jeszcze dochodzi szuflada wydrukowanych przepisów i dwie półki książek kucharskich (ostatnio postanowiłam, że już więcej nie kupuję książek z przepisami, ale trudno się czasami powstrzymać ;)).

Szafka z „propsami” (cudeńkami do zdjęć) pęka w szwach i po całym domu mam poutykane deski, tła, naczynia i szmatki …

Ale powiem Wam jedno – z perspektywy czasu – bardzo się cieszę, że mój mąż mnie namówił na prowadzenie bloga, bo daje mi to ogromną satysfakcję – uwielbiam te nowe przepisy, kocham robić im zdjęcia i dzielić się nimi z Wami. Cieszę się gdy je sprawdzacie i Wam wychodzą, a co najważniejsze, smakują 🙂 Lubię odpowiadać na Wasze pytania, radzić, wspólnie cieszyć się i w razie potrzeby pocieszać 🙂

Za to wszystko bardzo Wam dziękuję 😀

Przesyłam Wam buziaczki i oczywiście kawałeczek torcika ♥

Zaglądajcie również na mój funpage na facebooku – @wypiekibeaty oraz na mojego instagrama – wypiekibeaty – będzie mi ogromnie miło widzieć Was również tam – serdecznie zapraszam 😀

 

torcik czekoladowy

 

tort czekoladowy

 

tort czekoladowo-orzechowy

 

tort czekoladowy

 

torcik czekoladowo-orzechowy

 

Biszkopt w torcie jest z dodatkiem mielonych orzechów włoskich – jeśli macie uczulenie na orzechy, to upieczcie zwykły biszkopt kakaowy, albo nawet podstawowy biały. Ja upiekłam dwa biszkopty w foremkach o średnicy 16 cm, możecie upiec jeden biszkopt z foremce o średnicy 22 cm i przeciąć go na 3 blaty.

Torcik czekoladowo-orzechowy
 
Autor:
Składniki
biszkopt czekoladowo-orzechowy (średnica 16 cm):
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g rozpuszczonego masła (wystudzonego)
krem czekoladowy:
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki'
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • około 75 ml śmietany kremówki
dodatkowo do dekoracji:
  • czekoladowe wafelki
  • kawałki czekolady
  • chipsy czekoladowe
  • drażetki i posypki
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka zmiksuj aż będą sztywne, wsyp porcjami cukier i miksuj aż masa będzie gęsta, biała i lśniąca.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Dodaj mielone orzechy i wymieszaj.
  4. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  5. Wsyp mąkę z orzechami, dolej rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj.
  6. Przelej masę po równo do dwóch foremek o średnicy 16 cm (lub jednej o średnicy 22 cm) - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki czyste (bez papieru i nie posmarowane masłem).
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty (jeśli biszkopt był pieczony w jednej foremce, to przekrój go na 3 blaty).
krem:
  1. Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.
  2. Pod koniec dodaj gorzkie kakao i zmiksuj do dobrego połączenia masy.
  3. Blaty przed nałożeniem kremu możesz dodatkowo nasączyć osłodzoną wodą/herbatą/kawą.
  4. Blaty biszkoptowe smaruj kremem - część zostaw na posmarowanie wierzchu.
  5. Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
  6. Przestudź polewę, a następnie oblej nią wierzch tortu.
  7. Na koniec ułóż czekoladowe słodycze.
  8. Boki tortu posyp kolorowymi posypkami.
  9. Tort przed podaniem przechowuj w lodówce.

 

 

ciasto czekoladowe

Ciasto z twarogiem i malinami
Naleśniki budyniowe

Related Post