Fit placuszki
Ciasteczka usteczka

torcik czekoladowy z sernikiem 4

Taki torcik czekoladowy z sernikiem kusił mnie od dłuższego czasu.

Podobne przepisy przewijały się przez różne blogi – szczególnie zagraniczne i kusiły mnie swoim wyglądem.

Wolę nie liczyć ile kalorii ma to ciacho, ale spójrzcie tylko na niego – czy to w ogóle ma jakiekolwiek znaczenie? Myślę, że nie. Od czasu, do czasu można sobie pozwolić na „drobne” odstępstwo od diety 😉 Zresztą ciacho jest tak sycące, że najecie się kawałkiem 😀

Chociaż nikomu nie bronię dokładki, albo dwóch …..

A teraz czas na reklamę – ciężkie, wilgotne, mega czekoladowe ciasto (nie za słodkie), posmarowane masą kajmakową, przełożone sernikiem, a na koniec oblane mleczną czekoladą.

I już, nic więcej nie trzeba, teraz tylko marsz do kuchni 😉

torcik czekoladowy z sernikiem 1

torcik czekoladowy z sernikiem 2

torcik czekoladowy z sernikiem 5

torcik czekoladowy z sernikiem 7

torcik czekoladowy z sernikiem 10

torcik czekoladowy z sernikiem 11

Torcik czekoladowy z sernikiem
 
Autor:
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 300 g cukru (i to wcale nie jest za dużo - oryginalnie było 400 g)
  • 270 g mąki pszennej
  • 55 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • ¾ szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • ¾ szklanki wrzącej wody (ja do swojej dodałam dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
sernik:
  • 500 g twarogu z wiaderka - gęstego (użyłam Piątnicę), albo samodzielnie mielonego
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 125 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • masa kajmakowa
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
  1. Wszystkie suche składniki umieść w misie miksera.
  2. W drugiej misce zmieszaj jajka, olej, mleko i wanilię.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.
  4. Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach około godzinę - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź.
sernik:
  1. Wszystkie składniki krótko zmiksuj.
  2. Przelej do foremki o średnicy 22-24 cm - ale o wielkości takiej samej jak do ciasta czekoladowego.
  3. Piecz około godzinę w 150 stopniach.
  4. Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
wykończenie:
  1. Ciasto czekoladowe przetnij na pół.
  2. Wierzch posmaruj masą kajmakową, ostrożnie wyłóż schłodzony sernik.
  3. Wierzch sernika posmaruj masą kajmakową i przykryj drugim blatem ciasta czekoladowego.
  4. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  5. Odstaw czekoladę do wystudzenia i zgęstnienia.
  6. Gotową czekoladą polej wierzch ciasta, udekoruj wg uznania.

 

torcik czekoladowy z sernikiem 12

 

Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam tutaj.

Fit placuszki
Ciasteczka usteczka

Related Post