Reklama


Torcik daktylowy

Kokosowe naleśniki
Kolorowy tort z motylkami

torcik daktylowy 3

Torcik daktylowy trafił na facebooku na moje zdjęcie w tle i zrobił furrorę 🙂

Mogę nieskromnie powiedzieć, że wzbudził u wielu ślinotok – zresztą sami widzicie dlaczego 😉

Przygotowałam daktylowe ciasto, przełożyłam go domowym sosem toffee, kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a wierzchu udekorowałam daktylami, czekoladą i sosem toffee.

Wyszedł przepyszny i piękny torcik.

Kalorii nie liczymy, ale pewnie dobrze poprzestać na jednym kawałku 😉

torcik daktylowy 1

torcik daktylowy 4

torcik daktylowy 6

torcik daktylowy 7

torcik daktylowy 10

Torcik daktylowy
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g daktyli bez pestek drobno pokrojonych
  • 250 ml zaparzonej herbaty (czarnej)
  • pół łyżeczki sody
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 175 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • szczypta soli
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
sos karmelowy:
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
Wykonanie
ciasto:
  1. Daktyle zalej herbatą i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękną (jeśli daktyle są bardzo suche i wolną miękną, to możliwe, że będziesz musieć dolać do nich wody).
  2. Jeśli daktyle nie do końca się rozpadły, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem,dodaj sodę, zamieszaj, a następnie ostudź.
  3. Jajka zmiksuj z solą i cukrem na puszystą masę.
  4. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek na zmianę z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
  5. Na koniec dodaj przestudzone daktyle i krótko wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do formy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu wystudź i przekrój na pół.
sos karmelowy:
  1. Cukier, masło pokrojone w kawałki oraz śmietanę kremówkę umieść w rondelku, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a sos nabierze karmelowego koloru i zgęstnieje.
  2. Przestudź (sos będzie gęstniał w trakcie ostygania - jeśli będzie za gęsty, to możesz go krótko podgrzać w mikrofalówce).
krem:
  1. Śmietankę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cukier puder - krótko zmiksuj.
wykończenie:
  1. Spód ciasta posmaruj sosem karmelowym, a na niego wyłóż połowę kremu.
  2. Połóż drugi placek ciasta i wyłóż na niego resztę kremu smarując jednocześnie również boki ciasta.
  3. Udekoruj wierzch tortu posiekaną czekoladą, daktylami oraz sosem karmelowym.

 

torcik daktylowy 9

Kokosowe naleśniki
Kolorowy tort z motylkami

Related Post

Reklama


  • Wygląda bosko 🙂 Ciekawa jestem smaku 🙂

    • Jak dla mnie smakuje rewelacyjnie, ale ja bardzo lubię daktyle 🙂

  • Jest bezbłędny! 😀

%d bloggers like this: