Torcik dyniowo-karmelowy

Zaktualizowany: 2023 22 października
Torcik dyniowo-karmelowy

Przepis na jesienny torcik dyniowo-karmelowy

Dziś mam dla was niezwykle pyszny przepis na tort dyniowy z karmelem. Ten torcik składa się z ciasta dyniowego przekrojonego na cztery blaty i przełożonego obłędnym kremem karmelowym. Taki torcik przed podaniem warto dodatkowo polać sosem karmelowym i posypać orzechami. Tort będzie idealny zarówno na różne okazje jak i na weekend do kawy :) Polecam!

tort z karmelem

Torcik dyniowo-karmelowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz wilgotne ciasta dyniowe, to w tym roku upiecz ten niezwykle apetyczny torcik z dynią, karmelem i kremem.

torcik z orzechami i karmelem

Torcik dyniowo-karmelowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny jesienny torcik dyniowy przekładany kremem karmelowym i polany sosem karmelowym.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Wyposażenie
  • 2 foremki o średnicy około 16 cm.
Składniki

składniki na ciasto dyniowe do tortu

składniki na karmelowy krem do tortu

dodatkowe składniki do tortu dyniowo-karmelowego

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto dyniowe do tortu

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki – poza cukrem.
    300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 szczypta mielonych goździków, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, olej, cukier oraz jajka.
    ok 450 g pure z dyni, 200 g cukru, 180 ml oleju, 4 jajka
  • Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm (maksymalnie 18 cm) i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem karmelowy do tortu dyniowego

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone
  • Dodaj sos karmelowy do smaku.
    sos karmelowy

Tort dyniowo-karmelowy wykończenie:

  • Z ciast dyniowych odetnij wypukłe czubki i je zjedz :)
  • Ciasta przekrój wzdłuż na pół.
  • Blaty ciasta przekładaj kremem karmelowym.
  • Wierzch udekoruj orzechami oraz polej sosem karmelowym.
    orzechy, sos karmelowy
Prywatne
Słowa kluczowe dyniowy tort z karmelem, tort z kremem karmelowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort z orzechami i dynią

Tort dyniowy z kremem karmelowym – uwagi

Torcik dyniowo-karmelowy, to jak dla mnie kwintesencja jesieni :)

Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem karmelowym, zwieńczone masą orzechów i spływającym karmelem – po prostu mniam.

Do tego jeszcze cieplutki, gruby sweter i kubek gorącej herbaty z cytryną ….

Tak można ze spokojem przeżyć jesień – szczególnie gdy za oknem zamiast pięknej złotej jesieni, deszcz, deszcz, deszcz ….

Tak więc kupujcie dynię i bierzcie się za robotę (a dynię możecie sobie włożyć w słoiczki i wyciągać, gdy tylko najdzie Was ochota na dyniowe wypieki). A musicie koniecznie wypróbować również inne przepisy z dynią :D)

Jak zrobić sos karmelowy do tortu?

Sos karmelowy możecie użyć kupny, albo zrobić sami ekspresowo w mikrofalówce według mojego przepisu. Zobaczcie również mój krótki filmik, gdzie pokazuję jak zrobić sos karmelowy od zera. Nie jest to trudne, wymaga jedynie trochę uwagi, aby się nie oparzyć i nie spalić karmelu.

Sam torcik dyniowy nie jest jakiś specjalnie wielki – ciasta piekłam w dwóch foremkach o średnicy 16 cm – jest za to wysokie i na prawdę robi wrażenie.

Mi zostaje już tylko życzyć Wam smacznego, a sama idę po herbatkę :)

pumpkin cake with caramel and nuts
ciasto dyniowe karmelem
tort z kremem i karmelem
tort z kremem
tort dyniowy
torcik dyniowy

Inspirowałam się tym przepisem – zmieniłam krem, bo nie przepadam za kremami maślanymi.

Polecane przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne torty domowe o różnych smakach, które sprawdzą się zarówno na weekend do kawy jak i na specjalne okazje:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 14 października