Reklama


Torcik makowy

Torcik makowy z białą czekoladą

 

torcik makowy z żurawiną

 

Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i z żurawinami, aromatyzowany pomarańczą – to musi być idealny tort na Boże Narodzenie 🙂

Na pewno nie możecie temu zaprzeczyć!

I tak, na prawdę nie przesadziłam pisząc o „ogromnej” ilości białej czekolady – to co widzicie z wierzchu, to praktycznie sama czekolada 🙂

To na prawdę niezła gratka dla wszystkich wielbicieli białej czekolady.

Ze względu na tą czekoladę, krem i ciasto słodziłam minimalnie.

Krem aromatyzowałam skórką startą z pomarańczy oraz wodą pomarańczową (możecie ją kupić w sklepach orientalnych, albo w internecie).

Torcik makowy nie jest jakiś ogromny (piekłam go w foremce 16 cm), ale sądzę, że z większym byłyby już problemy ze zjedzeniem – chyba że macie sporą rodzinę 🙂

Tak w zasadzie, to piekłam go w dwóch foremkach, bo chciałam mieć 4 blaty, ale muszę przyznać, że musiałam się troszkę potem napocić, bo ciasta wyrosły z dużą górką i musiałam ją potem niwelować, dlatego polecam upieczenie całego ciasta na raz w jednej tortownicy i podzielenie go na trzy blaty – będzie dużo wygodniej.

Koniecznie zajrzyjcie po inne przepisy bożonarodzeniowe – na blogu znajdziecie wiele fajnych inspiracji 😀

 

Ps. Ten przepis, a w zasadzie zdjęcia do niego biorą udział w konkursie na portalu Zblogowani.pl, gdzie nagrodą jest przepiękny aparat Olympus Pen E-PL8 – sami popatrzcie jakie to cacuszko. Nie dość, że ma oryginalny design, to jest jeszcze technicznie doskonały. Robi piękne zdjęcia, które można z aparatu wysłać na facebooka albo instagrama, a na dodatek – zmieści w każdej damskiej torebce! Moja torebka to czarna dziura, ale to cudeńko w niej jeszcze zmieszczę, więc trzymajcie za mnie kciuki 🙂

 

torcik makowy z żurawiną

 

torcik makowo-czekoladowy

 

torcik z białą czekoladą

 

tort makowy z żurawiną

 

tort z makiem

 

torcik makowy z żurawiną

 

torcik makowy

 

poppy seed leyer cake

 

Torcik makowy
 
Autor:
Składniki
ciasto makowe:
  • 200 g suchego maku
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 275 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (nie trzeba jej rozmrażać)
krem z białej czekolady:
  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku
ganache z białej czekolady:
  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasto:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z makiem, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Dodaj mąkę do jajek na zmianę z jogurtem - krótko wymieszaj.
  4. Dodaj żurawiny i wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do foremki o średnicy 16 cm (lub dwóch o tej samej średnicy) - piecz w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka, jeśli pieczesz ciasto w dwóch foremkach, to piecz je przez około 25 minut).
  6. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na blaty (trzy lub cztery).
krem czekoladowy:
  1. Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się dokładnie rozpuści.
  2. Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
  3. Ułóż na talerzu spód ciasta, zapnij na nim obręcz tortownicy.
  4. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność, jeśli masz cztery blaty, to powtórz czynność 🙂
  5. Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.
ganache z białej czekolady:
  1. Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  2. Ostudź masę - zamieszaj ją od czasu do czasu.
wykończenie:
  1. Zdejmij z tortu obręcz, szpatułka nałóż ganache na boki i wierzch tortu, wyrównaj (możesz szpatułkę ogrzać gorącą wodą, to będzie łatwiej wygładzić tort).
  2. Udekoruj wg uznania - ja udekorowałam mój torcik choinkami wyciętymi z masy cukrowej, przyklejonymi do patyków do szaszłyków 🙂
 

zBLOGowani.pl

Related Post

Reklama

  • Evi

    Przepiękny. Zimowy, świąteczny, idealny 🙂

  • Widok w przekroju to już w ogóle mistrzostwo <3

  • Monika

    Chce go zrobic na swieta mam nadzieje ze sie uda Pozdrawiam suuper przepis 🙂

    • Cieszę się, jakbyś miała w trakcie jakieś pytania, to pisz 🙂

      • Monika

        Dzieki bardzo milo z Twojej strony Pozdrawiam 🙂

%d bloggers like this: