Torcik mocno czekoladowy
Przepis na mocno czekoladowy tort bezglutenowy z mielonymi migdałami
Zapraszam na pyszny bezglutenowy torcik mocno czekoladowy. Torcik wykonany jest z migdałowego biszkoptu, który jest delikatny i smakowity. Między warstwami ciasta znajduje się intensywny czekoladowy krem, który dodaje mu bogactwa smaku. Bezglutenowy czekoladowy tort jest idealnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu, ale zasmakuje również osobom, które nie mają takich ograniczeń! Gorąco polecam!
Spis treści
Bezglutenowy tort czekoladowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowy tort i do tego na tort czekoladowy, to koniecznie zrób mój tort. Sam przepis jest prosty do zrobienia, a torcik smakuje obłędnie!
Bezglutenowy torcik czekoladowy
Składniki
składniki na bezglutenowy biszkopt migdałowy
składniki na krem czekoladowy do tortu
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu (płynnego )
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)
dodatkowo do tortu
- dżem ( lub frużelina owocowa – polecam jakiś kwaskowaty)
składniki na czekoladową polewę do tortu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 125 ml śmietany kremówki
- 50 g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowy czekoladowy biszkopt do tortu
- Czekoladę połam i rozpuść razem z masłem – odstaw do lekkiego wystudzenia.200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
- Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne.6 białek
- Dodaj porcjami cukier i miksuj, aż się rozpuści.150 g cukru
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.6 żółtek
- Dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Dodaj mielone migdały i krótko wymieszaj.4-5 łyżek migdałów
- Wylej masę na płytką dużą blachę dodawaną do piekarnika (tak, tak – tą dużą :))
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 12 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie pokrój na 4 równe prostokąty.
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu bezglutenowego
- Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, w trakcie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.250 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 1 łyżka likieru kawowego
- Przykryj krem kawałkiem folii spożywczej – zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej skórki i schłodź w lodówce.
Jak zrobić bezglutenowy tort czekoladowy – złożenie:
- Przełóż jeden blat biszkoptu frużeliną lub dżemem, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Krem wymieszaj, wyłóż jego część na biszkopt, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i ponownie nałóż krem czekoladowy.
- Torcik udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką (ostudzoną i lekko zgęstniałą), możesz również dla kontrastu zrobić dekorację z rozpuszczonej białej czekolady.50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 125 ml śmietany kremówki, 50 g białej czekolady
- Tort schłodź, aby czekolada stężała.
Prywatne
Torcik czekoladowy bez glutenu – uwagi
Przedstawiam Wam torcik mocno czekoladowy, a inspiracją do niego był mazurek czekoladowy z Kuchni Lidla :)
Spodobał mi się przepis na te czekoladowe cudo, ale postanowiłam wprowadzić w nim trochę zmian.
Efekt wyszedł świetny, torcik był przepyszny, a obdarowana nim moja teściowa – szczęśliwa :)
Dodam, że do ciasta nie dodałam mąki (tylko odrobinę mielonych migdałów), a krem jest z dodatkiem likieru kawowego.
Tym sposobem otrzymałam bezglutenowy tort czekoladowy!
Jako podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej lekko kwaskowaty smak świetnie komponował się z czekoladą :)
Możecie sami zrobić taką frużelinę, albo użyć ulubiony dżem.
Zaciekawieni?
To dobrze :)
Ps. Zdjęcie torcika w „przekroju” jest zrobione już u mojej teściowej – stąd zmiana stylizacji.
Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i nie tylko.
Polecane przepisy na ciasta bezglutenowe
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta bezglutenowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
9 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Chciałam zapytać czy jest on bardzo, bardzo słodki? Można do biszkoptu dodać ewentualnie mniej cukru?
Dla mnie nie był za słodki, bo krem jest na gorzkiej czekoladzie. Możesz też polewę zrobić z samej gorzkiej czekolady
Czym zastąpić likier kawowy? Torcik chcę zrobić dla dzieci.
Tego likieru daje się nie wiele, więc możesz po prostu z niego zrezygnować :)
Ratunku! Podczas pieczenia biszkoptu wyrosły wielkie bąble!
Ooo, mi się też czasami zdarzają bąble w cieście, ale zwykle są malutkie i podczas pieczenia pękają tworząc na wierzchu iście księżycowy krajobraz ;) Czy biszkopt robiłaś wg mojego przepisu? Czy dodawałaś proszek do pieczenia?
Bąble opadły (nie dawałam proszku), ale nie dałam papieru na blachę i był problem – musiałam pokroić na małe kawałki, ostrożnie podważać i dosłownie lepić ciastka…Zostało mi jeszcze sporo kremu i muszę dopiec ciasta (wyszło mi 16 malutkich ciastek max 3×3)
Ja zawsze na spód daję papier do pieczenia, wtedy nie ma problemów z wyjęciem biszkopta – a jeśli foremka nie ma odpinanego rantu, to papier na całą powierzchnię, albo trzeba wysmarować formkę masłem i posypać mąką.
Ile czekolady…. Boski!