Reklama


Torcik mocno czekoladowy

 

Przedstawiam Wam torcik mocno czekoladowy, a inspiracją do niego był mazurek 🙂

Spodobał mi się przepis na te czekoladowe cudo, ale postanowiłam wprowadzić w nim trochę zmian.

Efekt wyszedł świetny, torcik był przepyszny, a obdarowana nim moja teściowa – szczęśliwa 🙂

Dodam, że do ciasta nie dodałam mąki (tylko odrobinę mielonych migdałów), a krem jest z dodatkiem likieru kawowego.

Jako podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej lekko kwaskowaty smak świetnie komponował się z czekoladą 🙂

Możecie sami zrobić taką frużelinę, albo użyć ulubiony dżem.

Zaciekawieni? To dobrze 🙂

Ps. Zdjęcie torcika w „przekroju” jest zrobione już u mojej teściowej – stąd zmiana stylizacji.

torcik czekoladowy mazurek3

torcik czekoladowy mazurek2

torcik czekoladowy mazurek1

 

Torcik mocno czekoladowy
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 150 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • około 4-5 łyżek mielonych migdałów (można pominąć)
krem czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • około 20 ml likieru kawowego
dodatkowo:
  • kwaskowaty dżem lub frużelina owocowa
polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • około 125 ml śmietany kremówki
  • ewentualnie dodatkowo 50 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Wykonanie
biszkopt:
  1. Czekoladę połam i rozpuść razem z masłem - odstaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne.
  3. Dodaj porcjami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
  4. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  5. Dodaj czekoladę i krótko zmiksuj.
  6. Dodaj mielone migdały i krótko wymieszaj.
  7. Wylej masę na płytką blachę dodawaną do piekarnika (tak, tak - tą dużą :))
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
  9. Po upieczeniu ostudź, a następnie pokrój na 4 równe prostokąty.
krem czekoladowy:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, w trakcie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  3. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj krem kawałkiem folii spożywczej - zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej skórki i schłódź w lodówce.
złożenie:
  1. Przełóż jeden blat biszkoptu frużeliną lub dżemem, przykryj drugim kawałkiem.
  2. Krem wymieszaj, wyłóż jego część na biszkopt, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i ponownie nałóż krem.
  3. Torcik udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką, możesz również dla kontrastu zrobić dekorację z rozpuszczonej białej czekolady.
  4. Tort schłódź, aby czekolada stężała.

 

Related Post

Reklama

  • Ile czekolady…. Boski!

  • mika

    Ratunku! Podczas pieczenia biszkoptu wyrosły wielkie bąble!

    • wypiekibeaty

      Ooo, mi się też czasami zdarzają bąble w cieście, ale zwykle są malutkie i podczas pieczenia pękają tworząc na wierzchu iście księżycowy krajobraz 😉 Czy biszkopt robiłaś wg mojego przepisu? Czy dodawałaś proszek do pieczenia?

      • mika

        Bąble opadły (nie dawałam proszku), ale nie dałam papieru na blachę i był problem – musiałam pokroić na małe kawałki, ostrożnie podważać i dosłownie lepić ciastka…Zostało mi jeszcze sporo kremu i muszę dopiec ciasta (wyszło mi 16 malutkich ciastek max 3×3)

        • wypiekibeaty

          Ja zawsze na spód daję papier do pieczenia, wtedy nie ma problemów z wyjęciem biszkopta – a jeśli foremka nie ma odpinanego rantu, to papier na całą powierzchnię, albo trzeba wysmarować formkę masłem i posypać mąką.

%d bloggers like this: