Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka twarogowe

Ten torcik inspirowany jest tradycyjnym włoskim deserem – tiramisu. Biszkopt nasączyłam kawą z dodatkiem amaretto, do tego bita śmietana z mascarpone, kakao i gorzka czekolada 🙂 Dla koloru i smaku dodałam świeże truskawki (nie mogłam w sklepie przejeść koło nich obojętnie :)) Po prostu – niebo w gębie 🙂

 

 

 
 


Torcik tiramisu
 
Autor:
Składniki
  • biszkopt z 4 jajek (przepis w dziale ciasta biszkoptowe)
  • 500ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix (ewentualnie)
  • kakao lub gorzka czekolada
  • 200g podłużnych biszkoptów (opcjonalnie)
  • kawa rozpuszczalna (zaparzona)
  • amaretto (ja użyłam 25 ml)
Wykonanie
  1. Upiecz biszkopt i go wystudź, potem podziel go na trzy części.
  2. Bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem i dodaj na koniec mascarpone.
  3. Blat biszkopta nasącz kawą z amaretto, wyłóż ⅓ masy i posyp kakao lub potarkowaną gorzką czekoladą. Na to połóż drugi blat i powtórz czynności. Na koniec połóż ostatni blat i pozostały krem rozsmaruj równą warstwą po całym torcie (również boczkach).
  4. Wokół tortu możesz przykleić biszkopty albo możesz cały tort obsypać tartą czekoladą.
  5. Teraz już tylko chłodzenie w lodówce (bez przykrycia) i można zajadać 🙂

Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka twarogowe

Related Post