Reklama


Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

 

biszkopt królowej wiktorii

 

Dziś mam dla Was coś wyjątkowego 🙂

Z okazji moich kolejnych 25 urodzin i bliskiego Światowego Dnia Pieczenia przygotowałam ten przepiękny torcik truskawkowy.

Ja w tym roku włączyłam się do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i zgodnie z jej pięknym hasłem „Upiecz Bliskim Radość” postanowiłam sprawić radość mojej rodzinie i wywołać uśmiech na ich twarzach tym właśnie ciastem. Przygotowałam go z myślą o nich – moich dzieciach i mężu – w podziękowaniu za to, że mnie cały czas wspierają, kochają i dodają wiary. Ale żeby nie było – torcik jest też dla mnie, bo przecież JA jestem równie ważna i każdy z nas musi pamiętać, że jesteśmy wyjątkowi, jedyni i niepowtarzalni i sami sobie możemy robić prezenty – szczególnie w taki ważny dzień jak urodziny 😀

Uwielbiam piec dla mojej rodziny, przyjaciół i znajomych, bo lubię o nich dbać i dawać im to co najlepsze. Nie wątpię, że Wy również dbacie o swoje rodziny i lubicie im sprawiać miłe niespodzianki. Teraz też możecie się włączyć do akcji i upiec swoim bliskim radość, którą tak łatwo się dzielić 🙂

Możecie skorzystać z mojego przepisu i upiec ten piękny torcik, albo upiec dowolne inne ciasto i podarować go bliskim.

Jeśli pieczecie teraz ze mną, to oto podstawowe wskazówki.

Bazą tortu jest biszkopt królowej Wiktorii – tylko tym razem przygotowałam go z wykorzystaniem kostki do pieczenia Kasia i tak zwiększyłam proporcje, aby otrzymać trzy biszkopty. Teraz można kupić Kasię o maślanym smaku – wtedy jeszcze dodatkowo podniesiecie walory smakowe tego biszkoptu.

Dodatkowo możecie zaromatyzować ciasto skórką z cytryny, albo z pomarańczy.

Przygotowanie biszkoptu z kostką jest prostsze i szybsze, gdyż Kasia jest miękka i jej ucieranie z cukrem przebiega znacznie szybciej. Dodatkowo polecam Wam użyć cukier puder zamiast zwykłego cukru – jeszcze szybciej zmiksujecie masę, a ciasto będzie delikatne.

Krem truskawkowy przygotowałam na bazie serka mascarpone, białej czekolady, dżemu truskawkowego i bitej śmietany. Spora ilość serka nadaje kremowi idealną konsystencję i nie musicie się martwić, że bita śmietana będzie puszczać wodę 🙂

Jak sami widzicie przygotowanie fantastycznego tortu wcale nie musi być trudne i bardzo pracochłonne. Z moimi wskazówkami wszystko przebiegnie Wam szybko i sprawnie, a Wy będziecie mogli sprawić komuś niesamowitą niespodziankę 😀

Przyłączcie się razem ze mną do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i upieczcie pyszne ciasto komuś specjalnemu – i pamiętajcie, że to może być również ciasto dla Was samych 😀

Jeśli jesteście ze mną, to koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków tutaj na blogu albo na moim facebooku.

Ps. Pewnie będziecie się zastanawiać, więc powiem od razu, że tort udekorowałam zrobionymi przeze mnie żelatynowymi kuleczkami 🙂

 

biszkopt królowej wiktorii

 

torcik z kremem i truskawkami

 

tort z kremem truskawkowym

 

torcik truskawkowy

 

torcik truskawkowy

 

tort truskawkowy

 

Torcik truskawkowy
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 250 g cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g dżemu truskawkowego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie barwnik spożywczy w żelu
do dekoracji:
  • posiekane pistacje
  • truskawki
  • mini bezy - opcjonalnie
Wykonanie
biszkopt:
  1. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj pojedynczo jajka i krótko po każdym zmiksuj masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej - krótko zmiksuj.
  3. Przelej ciasto do trzech form do pieczenia o średnicy 22 cm (ewentualnie całość do jednej).
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość w jednej formie, to piecz przez około 50-55 minut - do suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu ciasta ostudź i jeśli ciasto jest w jednej formie, to podziel je na trzy blaty.
krem:
  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a następnie lekko ostudź.
  2. Dżem truskawkowy przetrzyj przez sito, aby pozbyć się grubszych kawałków owoców.
  3. Do serka mascarpone dodaj czekoladę i dżem - zmiksuj do ładnego połączenia.
  4. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj.
  5. Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego (albo grubszego woreczka) z końcówką gwiazdką.
  6. Kremem posmaruj pierwszy blat ciasta, a jego brzeg udekoruj kremem wyciskanym z rękawa, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzechów pistacjowych.
  7. To samo zrób z drugim blatem.
  8. Wierzch tortu posmaruj kremem i dokładnie wyrównaj jego powierzchnię.
  9. Kremem z rękawa cukierniczego udekoruj obwód tortu.
  10. Na koniec udekoruj torcik posiekanymi pistacjami, świeżymi truskawkami oraz mini bezami.

 

Wpis przygotowany w ramach akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią”

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: