Piegusek, czyli ciasto z makiem
Ciasto migdałowe z Santiago

Wczoraj wróciliśmy z urlopu i po rozpakowaniu szybko upiekłam mały biszkopt na torcik urodzinowy mojej córeczki. Torcik jest malutki, bo upieczony w tortownicy o średnicy 16 cm. Chciałam aby miała jakiś tort w dniu swoich urodzin, a taki porządny i wielki będę robiła na imprezkę dla rodziny w sobotę 🙂

Jak już pisałam biszkopt jest malutki, więc upieczony jedynie z dwóch jajek, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo do środka wrzuciłam garść kolorowej posypki, aby biszkopt był ciekawszy 🙂 Ciasto przełożyłam dżemem z owoców leśnych oraz bitą śmietaną z serkiem mascarpone.

Oczywiście mała była bardzo szczęśliwa, że ma torcik i może zdmuchąć swoje trzy świeczki 🙂

 

 

 

Piegusek, czyli ciasto z makiem
Ciasto migdałowe z Santiago

Related Post