Życzenia świąteczne 🙂
Karmelowy popcorn

 

Wuzetkę już znacie (i za pewne bardzo lubicie :)), ale to ciasto można podać również w formie tortu 🙂

W tej postaci ciasto prezentuje się znakomicie i na pewno ucieszy każdego.

Wystarczy upiec biszkopt czekoladowy, przełożyć go konfiturą (ja wybrałam wiśniową) i bitą śmietaną – łatwo, prosto i przyjemnie, a efekt piorunujący 😉

Taki torcik wuzetka na pewno będzie się świetnie prezentował na każdym stole.

 

torcik wuzetka1

torcik wuzetka4

torcik wuzetka5

 

Torcik wuzetka
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • ¾ szklanki cukru (165 g)
  • ¾ szklanki mąki (150 g)
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao (35 g)
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 łyżeczki żelatyny
polewa:
  • 100 g czekolady deserowej (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • 100 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
  • pół słoiczka konfitury (np. wiśniowej)
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Zmniejsz obroty i dodaj cukier.
  3. Miksuj aż piana zrobi się gęsta i lśniąca, a cukier się zupełnie rozpuści.
  4. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  5. Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
  6. Dodaj połowę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  7. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków niczym nie smaruj).
  8. Wyłóż ciasto do tortownicy.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, po upieczeniu przestudź.
krem:
  1. Żelatynę zalej zimną wodą - tak aby woda ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
  2. Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie dość gęsta dodaj cukier puder i miksuj do zupełnego zgęstnienia śmietany.
  3. Żelatynę krótko podgrzej w mikrofalówce (około 10 sekund) lub rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Wlej żelatynę cienkim strumykiem do śmietany kremówki i zmiksuj, aby się dobrze połączyła.
wykończenie:
  1. Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  2. Nasącz dolny blat słodką herbatą (może być z dodatkiem alkoholu).
  3. Posmaruj powierzchnię konfiturą.
  4. Odłóż kilka łyżek (około 3-4) śmietany, a resztę wyłóż na biszkopt.
  5. Przykryj drugim blatem ciasta, a następnie nasącz go z góry herbatą.
  6. Schłódź w lodówce przynajmniej przez godzinę.
  7. Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną, wymieszaj i lekko przestudź.
  8. Udekoruj czekoladą wierzch torcika.
  9. Odłożoną śmietanę kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciśnij z niej dekoracyjne rozetki na obrzeżu torcika.

 

Życzenia świąteczne 🙂
Karmelowy popcorn

Related Post