Torciki z truskawkowym kremem maślanym
Torciki z truskawkowym kremem maślanym i truskawkami
Czy ktoś inny uwielbia truskawki tak bardzo jak ja? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować moich torcików z kremem truskawkowym i świeżymi truskawkami! Te lekkie i puszyste biszkopty, połączone z kremem z truskawek, a następnie udekorowane plastrami soczystych truskawek, są idealnym deserem na każdą okazję – od uroczystych przyjęć po spontaniczne popołudniowe przekąski. To pyszne i efektowne ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych gości.
Spis treści
Tort z truskawkowym kremem maślanym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz truskawkowe wypieki, a właśnie nadarza się okazja, do przygotowania tortu, to koniecznie zrób mój tort z kremem truskawkowym i truskawkami!
Torciki z truskawkowym kremem maślanym przepis
Wyposażenie
- Okrągła forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 165 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
składniki na poncz:
- 1 szklanka wody (gorącej )
- 2 łyżeczki cukru
- sok (z połowy cytryny)
składniki na maślany krem truskawkowy:
- 300 g truskawek ((mrożonych lub świeżych))
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 g cukru (w porcjach po 100 g)
- 250 g masła (miękkiego )
- 2 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 1 budyń waniliowy
- 1 kieliszek spirytusu (lub śmietankowy)
dodatkowo do tortu
- świeże truskawki (- pokrojone w plasterki)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.5 białek
- Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż piana będzie biała i lśniąca.165 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.150 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na małych obrotach.5 żółtek
- Wsyp mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach, albo ostrożnie wymieszaj łopatką.
- Ciasto przełóż do tortownicy (dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, ale boki pozostaw suche i bez papieru).
- Piecz biszkopt przez 30-40 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół) – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i pokrój na trzy blaty (ja lubię biszkopt piec dzień wcześniej, bo taki świeży ciężej się przekraja).
Jak zrobić poncz do nasączenia tortu
- Z podanych składników przygotuj płyn do nasączania – dostaw do wystudzenia.1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, sok
Jak zrobić krem truskawkowy do przełożenia tortu
- Truskawki włóż do garnka razem z połową cukru i sokiem z cytryny.300 g truskawek, 200 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Gotuj aż owoce puszczą sok i się rozpadną – jeśli jest dalej dużo całych owoców, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem.
- Budyń rozpuść w połowie szklanki wody (nie dodawaj już do niego cukru) i dodaj do truskawek – zamieszaj energicznie.1 budyń waniliowy
- Odstaw budyń do wystudzenia (wierzch przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą, wtedy na wierzchu nie utworzy się twarda skorupka).
- Najlepiej budyń przygotować dzień wcześniej, aby porządnie wystygł – studź go w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj dwa garnki – większy i mniejszy. Do większego wlej wodę, a mniejszy ustaw na większym. Ustaw na gazie i podgrzewaj.
- Do mniejszego garnka włóż jajka i pozostały cukier – miksuj aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.2 jajka
- Ostaw do lekkiego wystudzenia.
- Masło zmiksuj mikserem – miksuj aż nabierze jasnego koloru i napuszy się (u mnie to około 10 minut), stopniowo dodaj masę jajeczną i dalej miksuj.250 g masła
- Dodaj po łyżce budyń truskawkowy, a na koniec wolno wlej spirytus.1 kieliszek spirytusu
- Krem może być dość płynny, ale po schłodzeniu zestali się.
Tort z kremem truskawkowym – złożenie
- Blaty biszkopta podlej przygotowanym ponczem i posmaruj kremem truskawkowym.
- Możesz dodatkowo nałożyć na krem świeże truskawki.
- Posmaruj kremem boki i wierzch tortu, udekoruj wg uznania.
Prywatne
Tort z maślanym kremem truskawkowym – uwagi
Torciki z truskawkowym kremem maślanym powstały „tak przy okazji” :)
Zostałam poproszona o przygotowanie tortu dla małego Alka i jego mama chciała właśnie tort z takim kremem.
Nigdy nie robiłam truskawkowego kremu, więc poszperałam w internecie i znalazłam taki przepis u Manci w kuchni:)
Z braku innych ciekawszych propozycji postanowiłam wypróbować przepis.
Krem faktycznie jest mocno truskawkowy, a jednocześnie nie jest jakoś mega słodki – czego się najbardziej obawiałam.
Nie jestem fanką tortów z kremem maślanym i jak mam wybór, to takich nie jadam, ale dla tej wersji mogę zrobić wyjątek :)
Z oczywistych względów krem przygotowałam z mrożonych truskawek (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), ale w sezonie spokojnie możecie przygotować go ze świeżych owoców.
Podaję przepis na tort o wielkości 22 cm – chociaż kremu powinno również wystarczyć na taki o średnicy 24 cm.
Ja przygotowałam indywidualne mini torciki, ale oczywiście możecie zrobić jeden duży tort – na pewno będzie z tym mniej zabawy ;)
Zapraszam również serdecznie do wypróbowania tortu truskawkowego ombre oraz ciasta z truskawkami i kruszonką.
Polecane przepisy na torty z truskawkami
Gorąco polecam Wam również wypróbowanie innych moich przepisów na torty, a szczególnie na torty z truskawkami. Na blogu znajdziecie takie przepisy:
5 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Pani Beato czy można pominąć spirytus? Chciałabym zaserwować ten torcik dzieciom. Pozdrawiam
spirytus zapobiega zważeniu kremu. Można go pominąć ale nie ręczę za odpowiednią gładkość kremu. Duża szansza, że zrobią się grudki. Jednak jego ilość jest na tyle niewielka (25ml) przy całkowitej objętości kremu, że spokojnie można taki tort podać dzieciom.
[…] Torciki z truskawkowym kremem maślanym […]
Wygląda cudownie aż ślinka cieknie :)
Dziękuję :)