Kuleczki ziemniaczane
Tort z bukietem róż

tort ananasowo-bananowy 3

Tort ananasowo-bananowy przygotowałam na bardzo specjalną okoliczność 🙂

Żeby nie trzymać Was w niepewności powiem od razu – upiekłam go na czwarte urodziny bloga 😀

Samej mi trudno uwierzyć,  że to już cztery lata minęły.

Niewinne początki, pełne zdumienia, że to w ogóle ktoś ogląda, a teraz jest Was coraz więcej i coraz częściej do mnie zaglądacie – co mnie ogromnie cieszy 🙂

Ten tort jest dla mnie, ale głównie jest dla Was – za to że jesteście, wpadacie, komentujecie, a przede wszystkim – pieczecie razem ze mną 🙂

Dziękuję Wam bardzo 🙂

A teraz troszkę o samym torcie – aromatyczne, wilgotne ciasto z ananasem i bananem, z cynamonem i gałką muszkatołową – samo w sobie przepyszne 🙂

Ale to za mało na taką szczególną okazję – ciasto pokroiłam na blaty (wyszło takie wysokie, że podzieliłam go na cztery blaty !!) i przełożyłam kremem twarogowym – najprostszym na świecie, a jednocześnie najpyszniejszym w takim połączeniu 🙂

Przez większą ilość blatów zabrakło mi trochę kremu na boki ciasta, za to wyszedł mi bardzo mody w ostatnim czasie naked cake, czyli goły tort (bardzo  mi się podobają takie torty, więc nie rozpaczałam nad nim ;))

Gorąco zachęcam Wam do upieczenia tego tortu – myślę, że również fajnie sprawdzi się na Wielkanoc – żółte owoce i twaróg bardzo kojarzą się mi z tym świętem 🙂

A żonkile w dekoracji, to ukłon w stronę Wiosny 😀

tort ananasowo-bananowy 2

tort ananasowo-bananowy 8

tort ananasowo-bananowy 5

tort ananasowo-bananowy 7

tort ananasowo-bananowy 9

tort ananasowo-bananowy 11

 

Tort ananasowo-bananowy
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g cukru białego
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam domowy cukier waniliowy)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ananasa w kawałkach z puszki
  • 3 rozgniecione średnie banany
poncz (jeśli lubisz wilgotne ciasta)
  • pół szklanki soku z ananasa (z puszki)
  • pół szklanki wody
krem:
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (użyłam Piątnicę)
  • 200 g cukru pudru
  • 60 g miękkiego masła
  • około pół szklanki śmietany kremówki (jeśli używasz luźniejszego i wilgotniejszego twarogu, to raczej nie będziesz potrzebować dodawać śmietany)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz obydwa cukry.
  2. Jajka lekko roztrzep rózgą lub widelcem, dodaj olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj.
  3. Ananasy zmiksuj blenderem, albo bardzo drobno posiekaj i ugnieć widelcem.
  4. Mokre składniki dodaj do suchych i krótko zmieszaj (masa zrobi się gęsta), dodaj rozgniecione ananasy i banany - krótko zmiksuj, a na koniec wymieszaj łyżką zbierając z boków ciasto.
  5. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (24 też będzie dobra).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź i przekrój na 3 blaty (ja dałam radę podzielić na 4).
krem:
  1. Masło lekko zmiksuj, dodaj do niego twaróg, cukier i wanilię - miksuj do połączenia.
  2. Jeśli twój twaróg jest gęsty i masa jest gęsta, to dodaj śmietany kremówki.
wykończenie:
  1. Blaty ciasta polewaj ponczem (jeśli lubisz bardziej wilgotne ciasta) i smaruj kremem twarogowym.
  2. Możesz również na krem wyłożyć pokrojone ananasy, które zostały w puszce.
  3. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
  4. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  5. Przed podaniem udekoruj wg uznania.

tort ananasowo-bananowy 6

Oryginalny przepis znalazłam tutaj, podaję swoją zmienioną wersję.

Kuleczki ziemniaczane
Tort z bukietem róż

Related Post