Torcik dyniowo-karmelowy
Monkey bread z bananami i czekoladą

Tort mojito z balującą panną młodą

 

tort-z-panna-mloda-3

 

Tort z balującą panna młodą przygotowaliśmy na wieczór panieński Gabrysi 🙂

Jej koleżanka poprosiła nas o zrobienie tortu jaki widziała w internecie (dokładnie tutaj) i muszę przyznać, że ten pomysł bardzo się na spodobał.

Lubimy takie wyzwania i nowe torty 😀

Główna bohaterka to dzieło mojego męża, ja zajęłam się wykończeniem i zdobieniami (tort miał być w klimacie jesiennym), a teraz możecie podziwiać efekt końcowy 🙂

Żeby nie było, że tort zachwycał tylko na zewnątrz, to powiem, że smak też był zupełnie odmienny od tego co do tej pory przygotowywałam, bo dziewczyny wymyśliły sobie tort inspirowany drinkiem mojito.

Ciekawi jesteście jak sobie z tym poradziłam, to zapraszam na przepis (na dole strony), powiem jedno – biszkopt cytrynowy z miętą, do togo nasączenie białym rumem i krem aromatyzowany miętą 🙂

tort ślubny

 

tort z panną młodą

 

tort na wieczór panieński

 

tort dla panny młodej

 

tort na wieczór panieński

 

 

Tort mojito z balującą panną młodą
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 300 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny oraz skórka z całej cytryny
  • mała garść liści mięty - posiekanych
nasączenie:
  • dwie łyżeczki cukru
  • 50 ml białego rumu
  • ciepła woda - do uzupełnienia
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • dwie długie gałązki mięty
  • około łyżeczki suszonej mięty
Wykonanie
biszkopt:
  1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na białą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jajku na przemian z łyżką mąki.
  4. Dodaj resztę mąki oraz sok i skórkę z cytryny, zmieszaj, dodaj miętę i wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do formy o średnicy 21-22 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty.
krem (trzeba zacząć przygotowanie dzień wcześniej):
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej z miętą, odstaw do wystudzenia, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  2. Wyjmij z kremu miętę i zmiksuj śmietankę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone.
  3. Krótko zmiksuj całość.
  4. Dodaj suszoną miętę i wymieszaj.
poncz:
  1. Do dużego kubka wsyp cukier, dodaj rum i dopełnij wodą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  2. Ponczem nasącz dolny blat tortu, wyłóż na niego część kremu, przykryj drugim blatem, nasącz go i nałóż krem, przykryj ostatnim blatem i nasącz go.
Notatki
Ja tort na koniec obłożyłam kremem maślanym, na który położyliśmy masę cukrową. Tort można zamiast tego obłożyć bitą śmietaną i udekorować go świeżą miętą oraz kawałkami limonek.

 

Torcik dyniowo-karmelowy
Monkey bread z bananami i czekoladą

Related Post