Waniliowa panna cotta
Borówkowe mohito

 

Ten tort bezowy zrobiłam na urodziny męża – jemu też należy się trochę rozpusty (a że ja przy okazji też na tym skorzystam, no to cóż ;))

Tym razem postawiłam na zestaw smakowy dla „dorosłych” – jeden krem zrobiłam na gorzkiej czekoladzie i kawie, a drugi – dla równowagi – na masie kajmakowej.

Torcik uzupełniłam ciemnymi czereśniami – świetnie się też sprawdzą wiśnie (ale równie dobrze można w ogóle zrezygnować z owoców).

Spody upiekłam według sprawdzonego już wcześniej przepisu (m. in. przy Pavlovej) – oczywiście najlepiej upiec je wcześniej, bo dobrze, aby postały i poschły przez noc.

Krem czekoladowo-kawowy też proponuję zacząć przygotowywać dzień wcześniej, bo musi być dobrze schłodzony.

 

tort bezowy kawowo-karmelowy1

tort bezowy kawowo-karmelowy2

tort bezowy kawowo-karmelowy4

tort bezowy kawowo-karmelowy3

 

Tort bezowy kawowo-karmelowy
 
Autor:
Składniki
bezy:
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
krem czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 250 g serka mascarpone
krem kajmakowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g masy kajmakowej z puszki
dodatkowo:
  • około pół kilograma wypestkowanych czereśni lub wiśni
  • około 30 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie
bezy:
  1. Ubij białka ze szczyptą soli.
  2. Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  3. Wyłóż bezy na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób dwa krążki o średnicy około 20 cm (możesz odrysować mały talerzyk).
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezy do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezy przez 2 godziny.
  5. Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezy pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
krem czekoladowy:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku razem z kawą, dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj - do rozpuszczenia się czekolady.
  2. Gdy śmietana ostygnie schowaj ją w lodówce do schłodzenia.
  3. Schłodzoną śmietanę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone i krótko zmiksuj.
krem kajmakowy:
  1. Mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i schłódź w lodówce.
złożenie tortu:
  1. Jeden z blatów bezowych posmaruj połową kremu czekoladowego, na wierzch wyłóż połowę kremu kajmakowego. Możesz też ułożyć owoce.
  2. Przykryj drugim blatem bezowym i nałóż resztę kremów oraz owoców.
  3. Wierzch posyp rozdrobnioną gorzką czekoladą.

 

Przepis własny.

Waniliowa panna cotta
Borówkowe mohito

Related Post