Tort bezowy kawowo-karmelowy
Przepis na torcik bezowy z kremem kawowo-karmelowym
Zapraszam dziś na tort bezowy kawowo-karmelowy. Tutaj lekkie, chrupiące i słodkie blaty bezowe przełożone są dwoma kremami – kawowym i karmelowym. A do tego warstwa soczystych czereśni i wiśni dla owocowego smaku. Całość smakuje wręcz wybornie i cudownie się prezentuje. Gorąco polecam!
Spis treści
Tort bezowy kawowo-karmelowy przepis krok po kroku
Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowy torcik bezowy, to przygotujcie go z kremem kawowym i karmelowym – na pewno zasmakuje każdemu!
Tort bezowy kawowo-karmelowy przepis
Składniki
składniki na bezy do tortu
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na krem czekoladowy z kawą
- 250 ml śmietany kremówki
- 75 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 250 g serka mascarpone
składniki na krem kajmakowy do tortu
- 250 g serka mascarpone
- 250 g masy kajmakowej (z puszki)
dodatkowe składniki do tortu bezowego
- ok 500 g czereśni ( lub wiśni – wypestkowanych )
- około 30 g gorzkiej czekolady (rozdrobnionej – do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić bezy do tortu bezowego
- Ubij białka ze szczyptą soli.6 białek
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.300 g cukru
- Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i delikatnie wymieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Wyłóż bezy na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób dwa krążki o średnicy około 20 cm (możesz odrysować mały talerzyk).
- Piekarnik nagrzej do 110 stopni (termoobieg), włóż bezy do piekarnika i piecz bezy przez 2 godziny.
- Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezy pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem kawowy do tortu bezowego
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku razem z kawą, dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj – do rozpuszczenia się czekolady.250 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 75 g gorzkiej czekolady
- Gdy śmietana ostygnie schowaj ją w lodówce do schłodzenia (najlepiej na kilka godzin).
- Schłodzoną śmietanę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone i krótko zmiksuj.250 g serka mascarpone
Jak zrobić krem kajmakowy do tortu bezowego
- Mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i schłodź w lodówce.250 g serka mascarpone, 250 g masy kajmakowej
Tort bezowy złożenie
- Jeden z blatów bezowych posmaruj połową kremu czekoladowego, na wierzch wyłóż połowę kremu kajmakowego.
- Ułóż wydrylowane owoce – mniej więcej połowę.ok 500 g czereśni
- Przykryj drugim blatem bezowym i nałóż resztę kremów oraz owoców.
- Wierzch posyp rozdrobnioną gorzką czekoladą.około 30 g gorzkiej czekolady
Prywatne
Tort bezowy z wiśniami – uwagi
Ten tort bezowy zrobiłam na urodziny męża – jemu też należy się trochę rozpusty (a że ja przy okazji też na tym skorzystam, no to cóż ;))
Tym razem postawiłam na zestaw smakowy dla „dorosłych” – jeden krem zrobiłam na gorzkiej czekoladzie i kawie, a drugi – dla równowagi – na masie kajmakowej.
Torcik uzupełniłam ciemnymi czereśniami – świetnie się też sprawdzą wiśnie (ale równie dobrze można w ogóle zrezygnować z owoców).
Spody bezowe upiekłam według sprawdzonego już wcześniej przepisu (m. in. przy Pavlovej) – oczywiście najlepiej upiec je wcześniej, bo dobrze, aby postały i poschły przez noc.
Krem czekoladowo-kawowy też proponuję zacząć przygotowywać dzień wcześniej, bo musi być dobrze schłodzony.
Jeśli lubicie ciasta bezowe, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy.
Polecane przepisy na tort bezowy
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i lekkie torty bezowe z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
7 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
[…] również do wypróbowania przepisu na tort bezowy kawowo-karmelowy – […]
moje uzależnienie – bezy :) piękna TWOJA
Dziękuję :)
Dzięki, ja również nie mogę się powstrzymać jak widzę torcik bezowy :)
Robiłem niedawno podobny, był świetny. Ten też niczego sobie :D
Wygląda pięknie!
Dzięki :)