Biszkopt kakaowy - przepis podstawowy
Syrop z mniszka lekarskiego (popularnie - mlecza)

Szukałam jakiegoś ciekawego i oryginalnego tortu na moje 35 urodziny (w końcu trzeba to jakoś godnie uczcić ;)). Po poszukiwaniach stanęłam przed wyborem jednej z trzech propozycji – tortu egipskiego, orzechowego i chałwowego.

Wygrał tort chałwowy, bo uwielbiam chałwę, a przy okazji miałam puszkę tego przysmaku przywiezioną z jednej z wycieczek przez znajomych. Ale nie bójcie się – jeszcze na pewno wrócę do tych pozostałych tortów 🙂

Martwiłam się trochę ilością kremu podaną w przepisie – myślałam, że jest go zdecydowanie za mało. Otóż nie da się użyć zbyt dużo kremu, bo jest bardzo leciutki i wycieka bokami, gdy jest go za dużo 🙁 Radzę więc, nie przesadzić z nim, a to co zostanie zjeść na deser po obiedzie 🙂

Najlepiej też, aby tort przed podaniem postał w lodówce przez kilka godzin, aby krem lekko stężał i beza namiękła od niego. Biszkopt i bezę można upiec dzień wcześniej.

Z podanej porcji otrzymacie tort o średnicy 24 cm.

chałwowy1

chałwowy2

chałwowy3

chałwowy4

chałwowy5

 

 

Tort chałwowy z bezowym środkiem 🙂
 
Autor:
Składniki
biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ⅔ szklanki mąki pszennej
  • ⅓ szklanki kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
beza sezamowa:
  • 3 białka
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g ziaren sezamu
krem chałwowy:
  • 400 ml mleka (oryginalnie jest 500 ml, ale proponuję zmniejszyć tą ilość)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g chałwy
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  3. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  4. Przekrój ciasto na pół - jeśli trzeba odetnij "czapeczkę", aby tort był równiejszy.
wykonanie bezy sezamowej:
  1. Wymieszaj razem sezam, obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj do nich cukier i miksuj, aż nie będzie czuć kryształków. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj łopatką.
  2. Przełóż do przygotowanej tortownicy (o średnicy 24 cm). Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upieczeniu wystudź i dopiero wtedy wyjmij z foremki.
wykonanie kremu:
  1. W garnku zagotuj około 350 - 400 ml mleka. Pozostałe składniki (poza masłem i chałwą), połącz z resztą mleka i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż powstanie budyń. Odstaw masę do wystudzenia (jeśli na wierzchu położysz kawałek folii spożywczej, albo "woreczek śniadaniowy, to nie powstanie na nim twarda "skorupka:)).
  2. Do wystudzonego kremu dodaj w porcjach miękkie masło i dokładnie miksuj całość, na koniec dodaj po łyżce chałwę i też dokładnie zmiksuj masę. Krem można teraz jeszcze dodatkowo schłodzić, aby się lepiej rozmarowywał.
złożenie tortu:
  1. Jeden z blatów biszkoptowych połóż na paterze. Nasącz go według uznania (ja użyłam osłodzonej herbaty z dodatkiem amaretto) i nałóż na niego część kremu chałwowego (jeśli będzie go za dużo, to może wyciec bokiem pod ciężarem reszty tortu). Teraz połóż blat bezowy i na jego wierzch ponownie nałóż krem. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Nasącz go i pokryj cały tort pozostałą częścią kremu.
  2. Udekoruj według uznania - ja cały obsypałam płatkami migdałowymi, ale możesz też użyć pokruszone sezamki, suszone owoce i bakalie.

Biszkopt kakaowy - przepis podstawowy
Syrop z mniszka lekarskiego (popularnie - mlecza)

Related Post