Tort chałwowy z bezowym środkiem

Zaktualizowany: 2023 29 maja
chałwowy2

Przepis na tort z kremem chałwowym i z bezą w środku

Na specjalne okazje – takie jak chociażby urodziny, czy imieniny polecam Wam tort chałwowy z bezowym środkiem. Ten tort składa się z czekoladowego biszkoptu, chrupiącej bezy z sezamem oraz budyniowego kremu z chałwą. To połączenie smaków jest doskonałe i zasmakuje wielbicielom chałwy. Gorąco polecam!

tort chałwowy

Tort chałwowy z bezowym środkiem przepis krok po kroku

Spróbujcie tego czekoladowego tortu przekładanego kremem z chałwą i chrupiącą sezamową bezą. Taki tort smakuje doskonale!

tort chałwowy

Tort chałwowy z bezowym środkiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły czekoladowy tort z kremem chałwowym i sezamową bezą.
4.15 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 20 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na biszkopt kakaowy do tortu

składniki na bezę sezamową do tortu

składniki na krem chałwowy do tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy do tortu

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
    2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki kakao, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka).
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  • Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na pół – jeśli trzeba odetnij "czapeczkę", aby tort był równiejszy.

Jak zrobić bezę sezamową do tortu

  • Wymieszaj razem sezam, obie mąki i proszek do pieczenia.
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżki mąki pszennej, 150 g ziaren sezamu, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Białka ubij na lekką pianę ze szczyptą soli.
    3 białka
  • Stopniowo dodawaj do nich cukier i miksuj, aż nie będzie czuć kryształków.
    100 g cukru
  • Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przełóż do przygotowanej tortownicy (o średnicy 24 cm).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut.
  • Po upieczeniu wystudź i dopiero wtedy wyjmij z foremki.

Jak zrobić krem z chałwą do tortu

  • W garnku zagotuj około 350 – 400 ml mleka.
    500 ml mleka
  • Pozostałe składniki (poza masłem i chałwą), połącz z resztą mleka i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
    3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 4 żółtka
  • Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż powstanie budyń.
  • Odstaw masę do wystudzenia (jeśli na wierzchu położysz kawałek folii spożywczej, albo "woreczek śniadaniowy, to nie powstanie na nim twarda "skorupka:)).
  • Do wystudzonego kremu (ale w temperaturze pokojowej) dodaj w porcjach miękkie masło i dokładnie miksuj całość.
    100 g masła
  • Na koniec dodaj po łyżce chałwę i też dokładnie zmiksuj masę.
    200 g chałwy
  • Krem można teraz jeszcze dodatkowo schłodzić, aby się lepiej rozsmarowywał.

Czekoladowy tort z chałwą – złożenie

  • Jeden z blatów biszkoptowych połóż na paterze.
  • Nasącz go według uznania (ja użyłam osłodzonej herbaty z dodatkiem amaretto).
  • Nałóż na niego część kremu chałwowego (jeśli będzie go za dużo, to może wyciec bokiem pod ciężarem reszty tortu).
  • Teraz połóż blat bezowy i na jego wierzch ponownie nałóż krem.
  • Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Nasącz go i pokryj cały tort pozostałą częścią kremu.
  • Udekoruj według uznania – ja cały obsypałam płatkami migdałowymi, ale możesz też użyć pokruszone sezamki, suszone owoce i bakalie.
  • Schowaj tort do lodówki na kilka godzin.
Notatki
Aby ułatwić sobie pracę możecie blaty ciasta przekładać kremem na założonej obręczy od tortownicy. Wtedy chowacie go do schłodzenia na kilka godzin.
Przed podaniem smarujecie boki i wierzch odłożonym kremem i dekorujcie wg uznania.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy tort z bezą, czekoladowy tort z chałwą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chałwowy3

Czekoladowy tort z chałwą i bezą – uwagi

Szukałam jakiegoś ciekawego i oryginalnego tortu na moje 35 urodziny (w końcu trzeba to jakoś godnie uczcić ;)).

Po poszukiwaniach stanęłam przed wyborem jednej z trzech propozycji – tortu egipskiego, orzechowego i chałwowego.

Wygrał tort chałwowy, bo uwielbiam chałwę, a przy okazji miałam puszkę tego przysmaku przywiezioną z jednej z wycieczek przez znajomych.

Ale nie bójcie się – jeszcze na pewno wrócę do tych pozostałych tortów.

Martwiłam się trochę ilością kremu podaną w przepisie – myślałam, że jest go zdecydowanie za mało.

Otóż nie da się użyć zbyt dużo kremu, bo jest bardzo leciutki i wycieka bokami, gdy jest go za dużo.

Radzę więc, nie przesadzić z nim, a to co zostanie zjeść na deser po obiedzie.

Najlepiej też, aby tort przed podaniem postał w lodówce przez kilka godzin, aby krem lekko stężał i beza namiękła od niego.

Biszkopt i bezę można upiec dzień wcześniej.

Z podanej porcji otrzymacie tort o średnicy 24 cm.

Jeśli lubicie chałwę, to zróbcie sobie również sernik chałwowy albo ciasto chałwowe bez pieczenia :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.15 z 7 ocen
Postaw mi kawę

chałwowy4
chałwowy5

Polecane przepisy na torty

Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne jako torty urodzinowe i nie tylko. Tutaj poleam miedzy innymi trzy takie torty:

Przepis znaleziony na blogu Desernik

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 15 maja