Tort chałwowy z bezowym środkiem

Zaktualizowany: 2023 29 maja
chałwowy2

Przepis na tort z kremem chałwowym i z bezą w środku

Na specjalne okazje – takie jak chociażby urodziny, czy imieniny polecam Wam tort chałwowy z bezowym środkiem. Ten tort składa się z czekoladowego biszkoptu, chrupiącej bezy z sezamem oraz budyniowego kremu z chałwą. To połączenie smaków jest doskonałe i zasmakuje wielbicielom chałwy. Gorąco polecam!

tort chałwowy

Tort chałwowy z bezowym środkiem przepis krok po kroku

Spróbujcie tego czekoladowego tortu przekładanego kremem z chałwą i chrupiącą sezamową bezą. Taki tort smakuje doskonale!

tort chałwowy

Tort chałwowy z bezowym środkiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły czekoladowy tort z kremem chałwowym i sezamową bezą.
4.15 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 20 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na biszkopt kakaowy do tortu

składniki na bezę sezamową do tortu

składniki na krem chałwowy do tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy do tortu

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
    2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki kakao, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka).
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  • Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na pół – jeśli trzeba odetnij "czapeczkę", aby tort był równiejszy.

Jak zrobić bezę sezamową do tortu

  • Wymieszaj razem sezam, obie mąki i proszek do pieczenia.
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżki mąki pszennej, 150 g ziaren sezamu, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Białka ubij na lekką pianę ze szczyptą soli.
    3 białka
  • Stopniowo dodawaj do nich cukier i miksuj, aż nie będzie czuć kryształków.
    100 g cukru
  • Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przełóż do przygotowanej tortownicy (o średnicy 24 cm).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut.
  • Po upieczeniu wystudź i dopiero wtedy wyjmij z foremki.

Jak zrobić krem z chałwą do tortu

  • W garnku zagotuj około 350 – 400 ml mleka.
    500 ml mleka
  • Pozostałe składniki (poza masłem i chałwą), połącz z resztą mleka i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
    3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 4 żółtka
  • Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż powstanie budyń.
  • Odstaw masę do wystudzenia (jeśli na wierzchu położysz kawałek folii spożywczej, albo "woreczek śniadaniowy, to nie powstanie na nim twarda "skorupka:)).
  • Do wystudzonego kremu (ale w temperaturze pokojowej) dodaj w porcjach miękkie masło i dokładnie miksuj całość.
    100 g masła
  • Na koniec dodaj po łyżce chałwę i też dokładnie zmiksuj masę.
    200 g chałwy
  • Krem można teraz jeszcze dodatkowo schłodzić, aby się lepiej rozsmarowywał.

Czekoladowy tort z chałwą – złożenie

  • Jeden z blatów biszkoptowych połóż na paterze.
  • Nasącz go według uznania (ja użyłam osłodzonej herbaty z dodatkiem amaretto).
  • Nałóż na niego część kremu chałwowego (jeśli będzie go za dużo, to może wyciec bokiem pod ciężarem reszty tortu).
  • Teraz połóż blat bezowy i na jego wierzch ponownie nałóż krem.
  • Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Nasącz go i pokryj cały tort pozostałą częścią kremu.
  • Udekoruj według uznania – ja cały obsypałam płatkami migdałowymi, ale możesz też użyć pokruszone sezamki, suszone owoce i bakalie.
  • Schowaj tort do lodówki na kilka godzin.
Notatki
Aby ułatwić sobie pracę możecie blaty ciasta przekładać kremem na założonej obręczy od tortownicy. Wtedy chowacie go do schłodzenia na kilka godzin.
Przed podaniem smarujecie boki i wierzch odłożonym kremem i dekorujcie wg uznania.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy tort z bezą, czekoladowy tort z chałwą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chałwowy3

Czekoladowy tort z chałwą i bezą – uwagi

Szukałam jakiegoś ciekawego i oryginalnego tortu na moje 35 urodziny (w końcu trzeba to jakoś godnie uczcić ;)).

Po poszukiwaniach stanęłam przed wyborem jednej z trzech propozycji – tortu egipskiego, orzechowego i chałwowego.

Wygrał tort chałwowy, bo uwielbiam chałwę, a przy okazji miałam puszkę tego przysmaku przywiezioną z jednej z wycieczek przez znajomych.

Ale nie bójcie się – jeszcze na pewno wrócę do tych pozostałych tortów.

Martwiłam się trochę ilością kremu podaną w przepisie – myślałam, że jest go zdecydowanie za mało.

Otóż nie da się użyć zbyt dużo kremu, bo jest bardzo leciutki i wycieka bokami, gdy jest go za dużo.

Radzę więc, nie przesadzić z nim, a to co zostanie zjeść na deser po obiedzie.

Najlepiej też, aby tort przed podaniem postał w lodówce przez kilka godzin, aby krem lekko stężał i beza namiękła od niego.

Biszkopt i bezę można upiec dzień wcześniej.

Z podanej porcji otrzymacie tort o średnicy 24 cm.

Jeśli lubicie chałwę, to zróbcie sobie również sernik chałwowy albo ciasto chałwowe bez pieczenia :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.15 z 7 ocen
Postaw mi kawę

chałwowy4
chałwowy5

Polecane przepisy na torty

Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne jako torty urodzinowe i nie tylko. Tutaj poleam miedzy innymi trzy takie torty:

Przepis znaleziony na blogu Desernik

Opublikowano: 2013 15 maja

Podziel się przepisem

15 komentarzy

  1. 35c29ef40a27777f69f175367d9f3177?s=54&d=mm&r=g
    Wiola 2020 12 maja w 11:33- Odpowiedz

    Czy mogę zostawić je np na noc w lodówce, albo dłużej? Czy beza nie zmięknie zabardzo?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 12 maja w 11:38- Odpowiedz

      Beza trochę zmięknie – zresztą ona od kremu też namięka. A przechowywać trzeba go w lodówce.

  2. 3536edec9b7e731919f99afdd77f08c7?s=54&d=mm&r=g
    Angelikah 2018 25 stycznia w 22:06- Odpowiedz

    Czy można przełożyć ciasto dodatkowo dżemem np jagodowym ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 27 stycznia w 08:20- Odpowiedz

      Pewnie, najlepszy będzie lekko kwaskowy

  3. c06b4f0d792561d648aae0d88bda0a01?s=54&d=mm&r=g
    Maja 2015 29 grudnia w 14:31- Odpowiedz

    Polecam☺ moje wykonanie

  4. eebdc0515ed8727ee67f972a7b6982fe?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2015 4 kwietnia w 16:10- Odpowiedz

    Wszystko w miatę ok, gdyby nie ten sezam. Za dużo go jak dla mnie w bezie. Następnym razem nie dodam sezamu do białek. Zbyt mocno sezamowe ciasto jest wtedy. Dla miłośników sezamu być może Ok, dla mnie średnio.

  5. 3d85638d18583f04b12385b235688e0c?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2015 4 kwietnia w 15:50- Odpowiedz

    Witaj Beatko,

    To ciasto robię dziś już czwarty raz, jest WYŚMIENITE!
    Najlepsze (wiadomo, jak to z ciastem), gdy trochę poleży. Po prostu niebo w głębie i nie przesadzam :)

    Serdecznie pozdrawiam, gratuluję wspaniałego, rozwijającego się bloga i przepięknych zdjęć

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 4 kwietnia w 15:58- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza :) Dziękuję za ciepłe słowa i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :)

  6. 353561efb3f682cd8286a3ef7c42af87?s=54&d=mm&r=g
    anita 2014 28 grudnia w 18:48- Odpowiedz

    Tort bardzo smaczny. Wyszedł pomimo zastąpienia sezamu zmielonymi orzechami laskowymi. Polecam, zwłaszcza na następny dzień kiedy wszystko się apetycznie ” przegryzie”

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 30 grudnia w 19:21- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :)

  7. ?s=54&d=mm&r=g
    Renata Lewik Borkowska 2013 29 października w 16:52- Odpowiedz

    A ja nie wiem co się stało? Beza wyszła mi fatalnie, zupełnie przypomina płaską bułkę z sezamem .Jutro spróbuję jeszcze raz.

  8. 675a0caf7f6c24bc8addb3ec5a92fc36?s=54&d=mm&r=g
    agap2409 2013 26 maja w 12:08- Odpowiedz

    bardzo dobry tort tylko mało go ;) zrobiłam na Dzień Matki. Następnym razem dodam więcej chałwy żeby bardziej ją było czuć.

  9. 83e7fd96cc026aaac9e87902fbbdb721?s=54&d=mm&r=g
    orchidays 2013 21 maja w 09:12- Odpowiedz

    kuszący!

  10. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 16 maja w 21:16- Odpowiedz

    Łał, imponujący! Musiał smakować obłędnie :)
    Wszystkiego najlepszego :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Tort chałwowy przepis

Przepis na pyszny chałwowy tort z kremem chałwowym i sezamową bezą to niezwykły tort idealny na urodziny albo na jakąś rodzinną uroczystość. Mamy tu kakaowy biszkopt przełożony budyniowym kremem chałwowym oraz niezwykłą niespodziankę w środku - bezę sezamową. Ten tort smakuje wybornie, chociaż trzeba przyznać, że jest dość słodki ;)

Chałwowy tort z bezą sezamową

Zobaczcie mój przepis na tort chałwowy i sprawdźcie jak zrobić czekoladowy tort z kremem chałwowym. Ten krem chałwowy jest obłędny! Przygotowujemy domowy budyń, który potem miksujemy z miękkim masłem i chałwą. Tak przygotowany budyniowy krem z chałwą idealnie komponuje się z sezamową bezą i lekkim biszkoptem. Jeśli szukacie wyjątkowego tortu urodzinowego albo na święta to ten tort z bezą i kremem  z chałwą jest właśnie dla was! Jeśli lubicie chałwę to polecam wam inne moje przepisy z chałwą - między innymi mazurek chałwowy albo ciasto chałwowe z brzoskwiniami.