Chleb z melasą
Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką

 

Na urodziny mojego chrześniaka Szymka przygotowałam tort czarnoleski (popularny tort Schwarzwaldzki) w troszkę odnowionej wersji – wyszło pysznie, więc się dzielę przepisem 🙂

Użyłam do niego kremu z bitej śmietany z serkiem mascarpone (mój ulubiony krem) oraz wiśniowej frużeliny. Jako, że był to tort urodzinowy dla dziecka, to do nasączenia tortu nie używałam nalewki wiśniowej – ale Wy możecie wzmocnić nią poncz 🙂

Szymuś jest ostatnio wielbicielem Rajdka, dlatego dekoracja tortu była z jego ulubieńcem 🙂

Przepis na tort czekoladowy prezentowałam już wcześniej tutaj.

Tort tej wielkości (biszkopt na tortownicę 22 cm) jest na około 12-15 porcji.

Zdjęcie „przekrojowe” jest z imprezy urodzinowej 🙂

rajdek1

rajdek2

rajdek3

 

Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki)
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
  • ewentualnie pół łyżeczki proszku do pieczenia (chociaż nie jest konieczny)
poncz:
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • plasterek cytryny
  • szklanka gorącej wody
  • ewentualnie kieliszek nalewki wiśniowej
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
frużelina wiśniowa:
  • duży słoik wiśni w kompocie
  • cukier do smaku
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody
dodatkowo:
  • masa cukrowa lub bita śmietana do dekoracji tortu
Wykonanie
biszkopt:
  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (i ewentualnie proszkiem do pieczenia).
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Ubij jajka ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż się rozpuści.
  4. Dodaj żółtka i zmiksuj.
  5. Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  6. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  7. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimny delikatnie obkrój boki i zdejmij tortownicę.
  8. Przekrój biszkopt na trzy blaty.
  9. Przygotuj poncz z podanych składników i odstaw do wystudzenia.
frużelina wiśniowa:
  1. Kompot razem z owocami wlej do garnka i lekko podgotuj (jeśli kompot jest mało słodki, to go posłodź do smaku).
  2. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
  3. Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę kompotu, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do żelatyny również dodaj trochę kompotu i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
  5. Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj do niej cukier puder i porcjami serek mascarpone - uważaj, aby nie "przebić" śmietany, bo może się zrobić z niej masło.
złożenie tortu:
  1. Na tortownicy połóż spód biszkoptu, nasącz go ponczem.
  2. Wyłóż część kremu i rozprowadź równomiernie.
  3. Na wierzchu ułóż kleksami frużelinę.
  4. Powtórz czynność z drugim blatem.
  5. Na koniec przykryj tort ostatnim blatem.
  6. Obłóż tort bitą śmietaną i udekoruj wg uznania (ja tort obłożyłam masą cukrową).
  7. Tort schłódź w lodówce.

 

Przepis własny.

Chleb z melasą
Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką

Related Post