Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki)

Zaktualizowany: 2024 13 lutego
tort czarnoleski

Przepis na tort czarnoleski (Schwarzwaldzki)

Przepis na tort czarnoleski to klasyczna i wyjątkowo aromatyczna kompozycja, która zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje. Składający się z delikatnych czekoladowych blatów z biszkopta, przekładanych śmietankowym kremem i wiśniami, ten tort to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonałe połączenie słodyczy i kwasowości sprawia, że każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaków. Zaskocz swoich gości lub bliskich tym wyrafinowanym deserem, który z pewnością zyska uznanie każdego łasucha. Przygotuj ten tort już dziś i rozkoszuj się smakiem tradycyjnego tortu czarnoleskiego!

tort rajdek

Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki) przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe ciasta z lekkim kremem i wiśniami, to koniecznie wypróbuj ten klasyczny przepis.

rajdek1

Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki) przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularny czekoladowy tort z wiśniami.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
2 hours
Czas całkowity 4 hours
Danie Tort
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na czekoladowy biszkopt:

  • 5 białek (z jajek rozmiar L)
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • 3/4 szklanki mąki (120 g)
  • 1/4 szklanki kakao (25 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ewentualnie (chociaż nie jest konieczny) )

składniki na poncz do tortu

  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 szklanka gorącej wody (250 ml)
  • 1 kieliszek nalewki wiśniowej (ewentualnie)

składniki na krem do tortu

składniki na frużelinę wiśniową

  • 1 duży słoik wiśni ( w kompocie – bez pestek – ok 700 ml)
  • cukier ( do smaku)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej ( rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowy biszkopt:

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (i ewentualnie proszkiem do pieczenia).
    3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż się rozpuści.
    3/4 szklanki cukru, 5 białek
  • Dodaj żółtka i zmiksuj.
    5 żółtek
  • Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimny delikatnie obkrój boki i zdejmij tortownicę.
  • Przekrój biszkopt na trzy blaty.
  • Przygotuj poncz z podanych składników i odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić frużelinę wiśniową do tortu

  • Kompot razem z owocami wlej do garnka i lekko podgotuj (jeśli kompot jest mało słodki, to go posłodź do smaku).
    1 duży słoik wiśni
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę kompotu, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
    2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Do żelatyny również dodaj trochę kompotu i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj – uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
  • Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.

Jak zrobić śmietankowy krem do tortu

  • Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj do niej cukier puder i porcjami serek mascarpone – uważaj, aby nie „przebić” śmietany, bo może się zrobić z niej masło.
    500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 3-4 łyżki cukru pudru

Tort czarnoleski – złożenie

  • Na tortownicy połóż spód biszkoptu, nasącz go ponczem.
  • Wyłóż część kremu i rozprowadź równomiernie.
  • Na wierzchu ułóż kleksami frużelinę.
  • Powtórz czynność z drugim blatem.
  • Na koniec przykryj tort ostatnim blatem.
  • Obłóż tort bitą śmietaną i udekoruj wg uznania (ja tort obłożyłam masą cukrową).
  • Tort schłodź w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe tort z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rajdek3

Czarnoleski tort z wiśniami – uwagi

Na urodziny mojego chrześniaka Szymka przygotowałam tort czarnoleski (popularny tort Schwarzwaldzki) w troszkę odnowionej wersji – wyszło pysznie, więc się dzielę przepisem. Użyłam do niego kremu z bitej śmietany z serkiem mascarpone (mój ulubiony krem) oraz wiśniowej frużeliny. Jako, że był to tort urodzinowy dla dziecka, to do nasączenia tortu nie używałam nalewki wiśniowej – ale Wy możecie wzmocnić nią poncz.

Szymuś jest ostatnio wielbicielem Rajdka, dlatego dekoracja tortu była z jego ulubieńcem :) Sprawdźcie też mój przepis na pyszny biszkopt kakaowy 

Tort tej wielkości (biszkopt na tortownicę 22 cm) jest na około 12-15 porcji.

Zdjęcie „przekrojowe” jest z imprezy urodzinowej :)

Polecane przepisy na torty domowe

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i piękny torty idealne na specjalne okazje czy też święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 24 marca