Domowy kisiel truskawkowy
Gofry z niespodzianką

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 5

 

Ten tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi przygotowała na urodziny męża i został jednogłośnie ochrzczony przez wszystkim tortem snickers 🙂

Postawiłam tu na połączenie czekolady, masła orzechowego i orzeszków ziemnych – tylko karmelu brakowało 😉

Chciałam się przy tej okazji podzielić moimi orzechowymi ulubieńcami.

Pierwszego myślę, że nie muszę przedstawiać – to masło orzechowe Mcennedy dostępne w wersji smooth i crunchy – obydwie wersje po prostu uwielbiam i wyjadam prosto ze słoiczka. Masło w wersji smooth idealnie nadaje się na różne kremy, a crunchy smaruję na naleśniki i pancakesy – z odrobiną rozpuszczonej czekolady tworzy duet idealny 🙂

Jak tylko masło orzechowe pojawia się w sklepie, to robię sobie zapas, bo szybko wychodzi.

Mój drugi ulubieniec to solone orzeszki ziemne Alesto – wstyd się przyznać, ale grzeszę z nimi. Mają w sobie coś uzależniającego i muszę się na prawdę pilnować, aby nie zjeść na raz pół paczki – zwykle wydzielam sobie po trochu do miseczki, ale co z tego skoro ją uzupełniam 😉

I na koniec mój ostatni hit i odkrycie – Choco Chips – kupiłam raz przypadkiem, mąż się do nich dossał i wciągnął jeszcze mnie. Niby takie niewinne, cieniutkie, chrupiące chipsy. Tylko, że to chipsy czekoladowe – czysty obłęd. Wypróbowałam wszystkie wersje smakowe i każda rewelacyjna, chociaż najbardziej lubię wersję Crispy Nuts 🙂

A te chipsy nie dość, że pyszne, to jeszcze jak się prezentują – są idealne do dekoracji wypieków – zresztą sami oceńcie.

Wszystkie te produkty kupicie w Lidlu – ja gorąco polecam 🙂

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 1

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 2

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 3

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 4

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 7

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 8

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 10

 

Tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi
 
Autor:
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 300 g cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 55 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • ¾ szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • ¾ szklanki wrzącej wody
krem orzechowy:
  • 3-4 bardzo czubiaste łyżki masła orzechowego Mcennedy w wersji smooth (mniej więcej tak jak na zdjęciu ;))
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
krem czekoladowy:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • łyżka masła
dodatkowo:
  • orzeszki ziemne Alesto do dekoracji
  • Choco Chips w wersji Crispy Nuts
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - poza wodą.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  4. Wlej powoli wrzącą wodę i miksuj do połączenia.
  5. Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
krem orzechowy:
  1. Serek mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym.
  2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  3. Dodaj po łyżce serek mascarpone z masłem orzechowym i krótko zmiksuj.
krem czekoladowy:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  2. Dodaj masło i wymieszaj - podziel krem na dwie porcje.
  3. Odstaw czekoladę do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
wykończenie:
  1. Ostudzone ciasto czekoladowe przekrój na trzy krążki.
  2. Ciasto jest wilgotne i nie trzeba go dodatkowo nasączać, ale jeśli lubisz - to możesz 🙂
  3. Na spodni blat nałóż trochę kremu czekoladowego, na niego wyłóż mniej więcej ⅓ kremu orzechowego.
  4. Przykryj drugim blatem i powtórz czynności.
  5. Połóż ostatni blat, posmaruj kremem orzechowym.
  6. Polej mniej więcej połową kremu czekoladowego z drugiej części.
  7. Na wierzchu ułóż Choco Chips, na środek nasyp orzeszki ziemne.
  8. Pozostały krem czekoladowy - jeśli jeszcze jakiś jest schłódź w lodówce - gdy zgęstnieje przełóż go do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciśnij dekoracyjne kleksy.
  9. Tort schłódź w lodówce.

 

 

tort czekoladowy z orzechami ziemnymi 12

 

 

Domowy kisiel truskawkowy
Gofry z niespodzianką

Related Post