Tort czekoladowy z jagodami
Przepis na czekoladowy tort z kremem jagodowym
Zapraszam dziś na pyszny tort czekoladowy z jagodami i jagodowym kremem. Fajne wilgotne i mocno czekoladowe ciasto doskonale smakuje w połączeniu z lekki kremem mascarpone z jagodami, a świeże jagody ułożone na wierzchu dodają ciastu uroku. Tort możecie przygotować zarówno na specjalne okazje jak i na weekendowy deser.
Spis treści
Tort czekoladowy z jagodami przepis krok po kroku
Już dziś upieczcie ten pyszny i mocno czekoladowy tort z kremem jagodowym i jagodami. Na pewno zasmakuje każdemu!
Tort czekoladowy z jagodami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na wilgotne ciasto czekoladowe do tortu
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 80 g kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem jagodowy do tortu
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 1 słoiczek konfitury ( lub dżemu jagodowego (około 250 g))
Instrukcja
Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe do tortu
- Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.200 g mąki pszennej, 80 g kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii – wymieszaj razem.4 jajka, 200 ml mleka, 170 ml oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj cukier i zmieszaną mąkę – wymieszaj łyżką do połączenia składników.300 g cukru
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do formy.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).
Jak zrobić krem jagodowy do tortu
- Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.500 g serka mascarpone, 1 słoiczek konfitury
Tort czekoladowy z jagodami wykończenie
- Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
- Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
- Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.0,5 słoiczka konfitury
- Udekoruj wierzch jagodami.1-2 szklanki jagód
Prywatne
Czekoladowy tort z kremem jagodowy – uwagi
Od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tortu czekoladowo-malinowego Dorotki z Moich Wypieków.
Już wcześniej zaplanowałam sobie, że zrobię go na urodziny męża.
Niestety wszystko składało się przeciwko mnie i miałam problemy z zakupieniem malin :(
Mówi się, że potrzeba matką wynalazków i tak z powodu braku malin zdecydowałam się zastąpić je jagodami i tak powstał przepyszny tort czekoladowy z jagodami :)
Uprościłam i skróciłam znacznie oryginalny przepis na krem, ale wykorzystałam ciasto czekoladowe, które znacznie różni się od czekoladowego biszkoptu (bardziej przypomina swoją zwartą i mięsistą konsystencję brownie).
Torcik wyszedł przepyszny i mocno jagodowy – na pewno do powtórzenia :)
Podaję przepis na foremkę 22 cm.
Ps.
Przy okazji polecam inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje.
Polecane przepisy na tort czekoladowy
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne czekoladowe torty z różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
23 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Tort pyszny! Krem zrobiłam inny (ubiłam śmietankę z mascarpone i jagodami), ale jeśli chodzi o samo ciasto to wyszło super. Dałam trochę mniej cukru. Piekłam 56 minut. Polecam wypróbować .
Mam pytanie o sodę, jestem wyczulona na tez posmak. Czy nie czuć jej w trocie??
Jej jest tylko pół łyżeczki, więc nie jest mocno wyczuwalna. Ja nie mam z nią problemu, więc nie czułam. Jeśli się obawiasz, to daj dwie lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
czy uda się tort obłożyć masa cukrową?
Pewnie, tylko musisz wcześniej posmarować ciasto z wierzchu – np. masłem zmiksowanym z cukrem pudrem.
Moje akurat w piekarniku… Mam nadzieję, że będzie pyszne. Już mi slinka cieknie jak patrzę na zdjęcia. Pozdrawiam
Życzę smacznego :)
Witam, mam w planach zrobienie tego tortu. Obawiam się tylko czy krem nie będzie zbyt ciężki.? Czy wystarczyło Pani tego kremu, aby jeszcze wysmarować boki.?
pozdrawiam. :))
Tak jak widać na zdjęciach, to na bokach nie ma zbyt wiele kremu. Jesli chcesz go mieć trochę więcej i żeby był lżejszy, to możesz dodać do niego z 250 ml ubitej śmietany kremówki
Wspaniały tort! Ciasto mega ciemne – prawie czarne ;) Przepysznie wilgotne w smaku. Mnie zafascynował krem. Jest stabilny, smaczny, w ogóle nie jest mdły. Pyszności :)
Zastanawiam się tylko nad użyciem zamiast jagód malin… Czy ktoś już próbował? Może się podzieli wrażeniami…
Bardzo się cieszę, że tort smakował. Maliny również sprawdzą się idealnie :)
Mnie tez sie podoba bardzo, ale obawiam sie o stabilnosc masy. Czy sie nie wylewa przy krojeniu?
Masa jest stabilna – nawet na zdjęciach widać, że się ładnie trzyma :) Trzeba tylko tort chłodzić w lodówce.
Będę próbować na urodziny męża…:) Mam pytanie , chciałabym tort udekorować polewą z czekolady zamiast pokruszonego ciasta ,czy to się uda?? :)
Jasne! Czekolada będzie idealna na ten torcik :)
[…] Tort czekoladowy z jagodami […]
Nie dośc że prosty, to przepyszny ! Zrobilam go na swoje 20ste urodziny i zrobil furore przy rodzinnym stole :) Nie mogli uwierzyc ze zrobiłam go sama, a nie kupilam w pobliskiej cukierni :) Moj pierwszy wypiek z tej strony ale na pewno nie ostatni :)
Bardzo się cieszę i zapraszam serdecznie :)
Super proste :)
Pięknie wygląda i pewnie jest pyszny. Muszę go wypróbować. Mniam ☺
Zapraszam bo warto :)
Ach te kolory! Cudowny :)
Dziękuję, dziękuję :)