Sernik królewski z wiśniami
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Szukałam na swoje urodziny fajnego przepisu na tort i znalazłam bardzo ciekawy na blogu Moje Wypieki.

Wpadł mi w oko tort kajmakowo-gruszkowy – bardzo lubię gruszki i – tak jak chyba większość – uwielbiam smak kajmaku 🙂

Dlatego wiedziałam, że to będzie strzał w 10 (szczególnie, że tort był nasączany amaretto). Po prostu połączenie ulubionych smaków w jednym cieście.

Tort mnie nie zawiódł i był po prostu przepyszny – mam na to potwierdzenie wielu osób 😉

Krem kajmakowy rozpuszcza się w ustach i jest bardzo delikatny mimo dużej ilości serka mascarpone – na pewno jeszcze nie raz go przygotuję do tortów 🙂

Wiosna za oknem w pełni i kwitną bzy, to torcik udekorowałam właśnie bzami i małymi bezikami barwionymi na pastelowe kolory – myślę,  że pięknie się to wszystko skomponowało 🙂

 

tort kajmakowo-gruszkowy_1

tort kajmakowo-gruszkowy_2

tort kajmakowo-gruszkowy_5

tort kajmakowo-gruszkowy_7

tort kajmakowo-gruszkowy_4

Tort kajmakowo-gruszkowy
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
krem kajmakowy:
  • 400 g masy kajmakowej (schłodzonej w lodówce)
  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 200 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %) (schłodzonej)
krem migdałowy na obłożenie:
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 250 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromatu migdałowego
poncz:
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki amaretto
dodatkowo:
  • duża puszka gruszek (810 g), albo duży słoik gruszek z kompotu
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli.
  2. Dodaj cukier i miksuj aż białka staną się białe i lśniące, a w pianie nie będzie czuć kryształków cukru.
  3. Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
  4. Dodaj żółtka do białek i krótko wymieszaj, wyłącz mikser.
  5. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj ją szpatułką.
  6. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki czyste) i piecz 1 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty (polecam upieczenie biszkopta dzień wcześniej, wtedy wykończenie tortu zajmie mniej czasu :)).
krem kajmakowy:
  1. Wszystkie składniki kremu wyjmij z lodówki i umieść w misie - zmiksuj mikserem, aż masa będzie gęsta i puszysta.
krem migdałowy:
  1. Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i cukier puder - krótko zmiksuj.
  2. Na koniec dodaj aromat i delikatnie wymieszaj.
wykończenie:
  1. Gruszki pokrój w kostkę.
  2. Spodni blat nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanych składników.
  3. Nałóż na niego część kremu kajmakowego, na wierzchu ułóż połowę gruszek.
  4. Połóż drugi blat i powtórz czynności (pozostaw kilka łyżek kremu na obłożenie wierzchu tortu).
  5. Połóż ostatni krążek ciasta, nasącz go i pokryj cienką warstwą kremu boki i wierzch tortu.
  6. Teraz obłóż tort kremem migdałowym.
  7. Tort schłódź w lodówce.
Notatki
Szklanka o pojemności 250 ml.

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

Jeśli chcielibyście udekorować tort chipsami gruszkowymi, to zapraszam po przepis tutaj 🙂

chipsy gruszkowe3

Sernik królewski z wiśniami
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Related Post