Tort kajmakowo-gruszkowy
Przepis na przepyszny tort kajmakowy z gruszkami
Tort kajmakowo-gruszkowy to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki biszkopt idealnie komponuje się z kremowym nadzieniem kajmakowym, które dodaje mu wyjątkowego smaku i gładkiej konsystencji. Soczyste kawałki gruszek dodają świeżości i naturalnej słodyczy. Aby wzmocnić aromat, tort jest delikatnie nasączony likierem amaretto, dodając mu nuty migdałowe i subtelny akcent. To doskonały wybór na specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości unikalnym smakiem i elegancją. Ciesz się rozkoszą kremowego tortu kajmakowo-gruszkowego, który z pewnością stanie się gwiazdą każdego stołu. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Tort kajmakowo-gruszkowy przepis krok po kroku
Na specjalne okazje gorąco polecam ten kajmakowy tort z soczystymi gruszkami i migdałowym aromatem. Ten tort zachwyci swoim smakiem wszystkich gości i rodzinę.
Tort kajmakowo-gruszkowy przepis
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru (- 150 g )
- 3/4 szklanki mąki pszennej (- 120 g)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (- 30 g)
składniki na krem kajmakowy do tortu
- 400 g masy kajmakowej ((schłodzonej w lodówce))
- 500 g serka mascarpone ((schłodzonego))
- 200 ml śmietany kremówki ((użyłam 30 %) (schłodzonej))
składniki na krem migdałowy na obłożenie tortu
- 250 g serka mascarpone ((schłodzonego))
- 250 ml śmietany kremówki ((schłodzonej) 30 lub 36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- aromat migdałowego (do smaku – kilka kropel)
składniki na poncz do nasączenia tortu
- 120 ml wody (ciepłej )
- 2 łyżeczki cukru
- 120 ml likieru amaretto (- albo wody z dodatkiem aromatu migdałowego)
dodatkowo:
- 1 duża puszka gruszek ((810 g), albo duży słoik gruszek z kompotu)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli.5 białek
- Dodaj cukier i miksuj aż białka staną się białe i lśniące, a w pianie nie będzie czuć kryształków cukru.3/4 szklanki cukru
- Obydwie mąki przesiej razem przez sito.3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Dodaj żółtka do białek i krótko wymieszaj, wyłącz mikser.5 żółtek
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj ją szpatułką.
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki czyste) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty (polecam upieczenie biszkopta dzień wcześniej, wtedy wykończenie tortu zajmie mniej czasu :)).
Jak zrobić krem kajmakowy do przełożenia tortu
- Wszystkie składniki kremu wyjmij z lodówki i umieść w misie – zmiksuj mikserem, aż masa będzie gęsta i puszysta.400 g masy kajmakowej, 500 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki
Jak zrobić krem migdałowy do obłożenia tortu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i cukier puder – krótko zmiksuj.250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Na koniec dodaj aromat i delikatnie wymieszaj.aromat migdałowego
Tort kajmakowo-gruszkowy złożenie
- Gruszki pokrój w kostkę.1 duża puszka gruszek
- Spodni blat nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanych składników.120 ml wody, 120 ml likieru amaretto, 2 łyżeczki cukru
- Nałóż na niego część kremu kajmakowego, na wierzchu ułóż połowę gruszek.
- Połóż drugi blat i powtórz czynności (pozostaw kilka łyżek kremu na obłożenie wierzchu tortu).
- Połóż ostatni krążek ciasta, nasącz go i pokryj cienką warstwą kremu boki i wierzch tortu.
- Teraz obłóż tort kremem migdałowym.
- Tort schłodź w lodówce chociaż przez około 2 godziny.
Notatki
Prywatne
Kajmakowy tort z gruszkami i amaretto – uwagi
Szukałam na swoje urodziny fajnego przepisu na tort i znalazłam bardzo ciekawy na blogu Moje Wypieki.
Wpadł mi w oko tort kajmakowo-gruszkowy – bardzo lubię gruszki i – tak jak chyba większość – uwielbiam smak kajmaku :)
Dlatego wiedziałam, że to będzie strzał w 10 (szczególnie, że tort był nasączany amaretto).
Po prostu połączenie ulubionych smaków w jednym cieście.
Tort mnie nie zawiódł i był przepyszny – mam na to potwierdzenie wielu osób ;)
Krem kajmakowy rozpuszcza się w ustach i jest bardzo delikatny mimo dużej ilości serka mascarpone – na pewno jeszcze nie raz go przygotuję do tortów :)
Wiosna za oknem w pełni i kwitną bzy, to torcik udekorowałam właśnie bzami i małymi bezikami barwionymi na pastelowe kolory – myślę, że pięknie się to wszystko skomponowało :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na torty – urodzinowe i na różne okazje.
Jeśli chcielibyście udekorować tort chipsami gruszkowymi, to zapraszam po przepis tutaj :)
Polecane przepisy na torty na specjalne okazje
Na specjalne okazje, takie jak urodziny, Komunie, Chrzciny czy też święta polecam również inne moje przepisy na pyszne torty. Tutaj podrzucam Wam trzy takie przepisy: