Tort komunijny książka
Pomysł na komunijny tort w kształcie książki
Tort komunijny książka to prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny tort, który możesz samodzielnie przygotować w swoim domu. Jego unikalny design przypominający otwartą książkę z pewnością wzbudzi zachwyt i podziw gości. Delikatne warstwy biszkoptu przełożone kremem, a całość ozdobiona masą cukrową, tworzą nie tylko wyjątkowy smak, ale także prawdziwe arcydzieło cukiernicze. To idealny tort na uroczystości komunijne, który zostawi niezapomniane wrażenie.
Spis treści
Tort komunijny w kształcie książki przepis krok po kroku
Jeśli chcesz samodzielnie zrobić tort na Komunię św. to polecam ten prosty, a jednocześnie efektowny tort w kształcie książki z elementami IHS.
Tort komunijny książka przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na czekoladowy biszkopt do tortu
- 10 białek (rozmiar L)
- 10 żółtek
- 350 g cukru (- 2 i 3/4 szklanki)
- 275 g mąki pszennej (- niepełne 2 szklanki)
- 70 g gorzkiego kakao (albo 100 g mąki ziemniaczanej (jeśli chcesz biały biszkopt))
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie (przydaje się do biszkoptu kakaowego, bo wyrasta niższy niż biały))
składniki na poncz do tortu
- 0,5 litra wody (ciepłej )
- 2-3 łyżeczki cukru
- sok (z połowy cytryny)
składniki na frużelinę do tortu
- 500 g owoców ( – np. malin, truskawek, borówek)
- 100 g cukru (- lub do smaku)
- 120 ml wody
- sok ( z połowy cytryny)
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
składniki na śmietankowy krem z mascarpone
- 750 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 375 g serka mascarpone (zimnego)
- około 6 łyżek cukru pudru (- lub do smaku)
składniki na krem maślany do obłożenia tortu
- 200 g masła (miękkiego)
- 400 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
dekoracja tortu na Komunię
- ok 1 kg masy cukrowej ( do obłożenia tortu)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy biszkopt to tortu
- Białka ubij na sztywną masę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cukier się dobrze rozpuści.10 białek, 350 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia albo z mąką ziemniaczaną (jeśli robisz biały biszkopt)275 g mąki pszennej, 70 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Żółtka dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.10 żółtek
- Dodaj mąkę do białek i delikatnie wymieszaj – na najniższych obrotach miksera, albo łyżką.
- Przelej masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/30 cm.
- Piecz w 180 stopniach (lub 170 stopniach na termoobiegu) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przekrój biszkopt na trzy blaty.
Jak zrobić poncz do nasączenia tortu
- Zmieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, schłodź.0,5 litra wody, 2-3 łyżeczki cukru, sok
Jak zrobić frużelinę owocową do tortu
- Do garnka włóż owoce – mogą być mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.500 g owoców
- Dodaj wodę – tyle aby zakryła dno garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.100 g cukru, 120 ml wody, sok
- Gotuj, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, dodaj trochę soku z gotujących się owoców, zamieszaj i wlej do owoców – wymieszaj energicznie.2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Frużelinę schłodź – możesz ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce.
Jak zrobić śmietankowy krem z mascarpone do tortu
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem, do gęstniejącej śmietanki dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone – zmiksuj.750 ml śmietany kremówki, około 6 łyżek cukru pudru, 375 g serka mascarpone
Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu
- Miękkie masło miksuj z dosypywanym po trochu cukrem pudrem – w razie konieczności dodaj trochę mleka (ja zwykle daję trochę, bo lubię gdy krem maślany jest trochę luźniejszy).200 g masła, 400 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
Tort komunijny w kształcie książki – wykończenie
- Spodni blat biszkoptu nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę kremu z serka mascarpone, na nim wyłóż część frużeliny owocowej.
- Przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
- Ostatni blat biszkoptu nasącz od spodu, a następnie ułóż na wierzchu tortu.
- Nadaj górze tortu kształt książki – mniej więcej na środku ciasta wytnij część biszkoptu.
- Tort posmaruj kremem maślanym i schłodź w lodówce.
- Gdy krem maślany stężeje, to możesz tort obłożyć masą cukrową.
- Masę rozwałkuj cienko, nałóż ostrożnie na tort, przytnij i wyrównaj.ok 1 kg masy cukrowej
- Udekoruj wg uznania.
Prywatne
Tort komunijny jak książka – uwagi
Sezon komunijny w pełni, więc pewnie może się Wam przydać przepis na tort komunijny w kształcie książki :)
Ten „model” to jeden z najpopularniejszych tortów.
Ja go przygotowałam dla córki koleżanki, która miała Komunię Świętą jeszcze przed moim synem.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na tort o wielkości około 20/30 cm – myślę, że wystarczy dla około 40 gości.
Mój tort miał biszkopt czekoladowy i malinową frużelinę, ale podam też wersję na biszkopt „biały” – tak więc do dzieła :)
Polecam wam również przepis na cytrynowy tort na Komunię Św.
Polecane przepisy na torty na Komunię św.
Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na Komunię św. i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: