Najprostsze ciasto z owocami
Batoniki kokosowe w czekoladzie

Z okazji swoich urodzin upiekłam torta z samych składników, które najbardziej uwielbiam 🙂 Jest więc mak (pycha), poncz z rumem (pycha), biała czekolada (mniam), polewa z gorzkiej czekolady – po prostu obłęd 😀

Przepis na biszkopta z makiem zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki , a mus z białej czekolady i glazura z czekolady zrobione są według przepisów z gazetki „Palce lizać” dołączonej do Gazety Wyborczej 🙂

Może jest przy nim trochę zabawy, ale efekt jest tego warty 🙂

 

 

 

 

 

Tort makowy z białą czekoladą
 
Autor:
Składniki
składniki na ciasto:
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 12 dkg mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaka łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dkg niemielonego maku
składniki na mus czekoladowy:
  • 170g mleka
  • 35g cukru
  • 70g żółtek (u mnie to były 4 żółtka)
  • 6g żelatyny
  • 35g wody
  • 125g czekolady (może być biała, mleczna, gorzka)
  • 400g ubitej śmietany kremówki
składniki na glazurę z czekolady:
  • 150g czekolady (białej, mlecznej, gorzkiej)
  • 60g mleka
  • 25g glukozy
  • 1g żelatyny
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszaj z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połącz z masą jajeczną, wymieszaj delikatnie.
  2. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, wlaj do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekruj wzdłuż dwa razy.
wykonanie musu czekoladowego:
  1. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
  2. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aż napęcznieje, następnie rozpuść w 35g ciepłej wody (do rozpuszczenia - jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić możesz podgrzać ją chwilę w mikrofalówce, ale uważaj, bo szybko może wykipieć :)).
  3. Zagotuj mleko i wmieszaj w niego utarte żółtka. Całość, ciągle mieszając podgrzej (uważaj aby nie przypalić jajek).
  4. Pokruszoną czekoladę zalej przygotowanym kremem i dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Zdejmij z ognia i ostudź, dodaj połowę połowę ubitej kremówki i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę śmietany i wymieszaj.
  5. Mus najlepiej teraz schłodzić, aby nie siadł pod ciężarem ciasta (ja włożyłam go na 20 minut do zamrażarki i mieszałam co jakiś czas).
  6. Na spód ciasta nałóż trochę większy rant (może być z większej tortownicy), nasącz ponczem (ja zrobiłam poncz z rumu rozrzedzonego ciepłą wodą) i wyłóż część musu, tak aby wypełnił też boki wokół ciasta, na wierzchu ułóż drugi krążek ciasta, nasącz go i wyłóż część musu (również musi wypełnić przestrzeń wokół ciasta), to samo zrób z ostatnim krążkiem.
  7. Tort włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
wykonanie glazury czekoladowej:
  1. Żelatynę zamocz w odrobinie zimnej wody do napęcznienia.
  2. Mleko zagotuj z glukozą, dodaj żelatynę, wymieszaj i tak przygotowaną emulsją zalej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści.
  3. Glazurą oblej tort - od środka na zewnątrz i lekko rozsmaruj szpatułą po wierzchu. Pozwól, aby sama spłynęła na boki.
  4. Nie należy dodatkowo wygładzać boku tortu.
  5. Tort przełóż na paterę i udekoruj według uznania - ja użyłam karmelizownych orzechów, kawałków ze skarmelizowanego cukru i cienkich kawałków białej czekolady.

 

Najprostsze ciasto z owocami
Batoniki kokosowe w czekoladzie

Related Post