Tort Minionek

Zaktualizowany: 2023 7 maja

Tort Minionek na urodziny

tort minionek _4


Muszę się przyznać, że czekałam na możliwość przygotowania tortu inspirowanego bajką o Minionkach :)

Mój sąsiad obchodził właśnie 7 urodziny i chciał właśnie taki torcik – teraz mam już zamówienie od mojej córki na podobny ;)

To jest tort dla dzieci, więc w wersji podstawowej – czyli biały biszkopt, krem ze śmietany kremówki i frużelina malinowa.

Wierzch tortu obłożony został masą cukrową.

Wykorzystałam masę cukrową w kolorze żółtym i niebieskim. Żółty jest oczywiście minionek, a niebieska masa imituje jego spodnie.

Pozostałe szczegółu tortu minionek też są zrobione z masy cukrowej, tak aby całość była jadalna.

Jeśli szukacie dokładnego przepisu na podobny tort, to znajdziecie go tutaj.

Pamiętajcie, aby tortu przygotowanego do obłożenia masą cukrową nie smarować po wierzchu bitą śmietaną!

Kremówka rozpuszcza masę cukrową i jeśli tort będzie trochę stał, to istnieje ryzyko, że masa z niego spłynie.

Najlepiej cały tort z zewnątrz posmarować kremem z masła zmiksowanego z cukrem pudrem – nie musi to być gruba warstwa. Wystarczy cienka, taka tylko aby masa się miała do czego przykleić.

A wy lubicie takie torty minionki? A wasze dzieci?


tort minionek

tort minionek

tort minionek _6

tort minionek

Opublikowano: 2015 19 września

Podziel się przepisem

22 komentarze

  1. a2b4389d450b153e0492440699f64b55?s=54&d=mm&r=g
    Karina 2018 10 lutego w 13:17- Odpowiedz

    Witam
    zainspirowała mnie Pani na podobny tort dla chrześniaka :)

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211818919216931&set=pcb.10211818922857022&type=3&theater

    Dziekuję i pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 10 lutego w 13:26- Odpowiedz

      Super! Piękny!

  2. 0be1628f50eefaf8ff509e2de0aca356?s=54&d=mm&r=g
    Honorata Bondziorno 2016 17 października w 15:42- Odpowiedz

    https://uploads.disquscdn.com/images/58e2f20e5854accc25bb801122e54ebfafb1f598943172fb05f0b7c0930ad1b7.jpg Tort tak wspaniały, że sama go powtórzyłam z okazji urodzin jednego synka oraz imienin drugiego :) Tylko u nas była masa (na całości) ze śmietany i brzoskwiniowej galaretki oraz brzoskwinie jako przełożenie. Wszystkim bardzo się podobał i smakował. Dziękuję za inspirację :D Jeśli się uda (bo chwilowo są jakieś problemy), zamieszczę zdjęcie.

  3. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 czerwca w 13:36- Odpowiedz

    […] Tort Minionek […]

  4. b49c40e3c41ec3816b22a0262ea6d9c7?s=54&d=mm&r=g
    ASIA 2016 28 lutego w 17:12- Odpowiedz

    Pyszny!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 28 lutego w 22:07- Odpowiedz

      Super wyszedł :)

  5. 8f4720997d0cf5961d9e5559548a4c88?s=54&d=mm&r=g
    Alicja Z. 2015 17 listopada w 22:07- Odpowiedz

    A literki i cyferkę jak wykonałaś?A ile tej białej masy potrzebuje?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 17 listopada w 22:32- Odpowiedz

      Jeżeli chcesz napis to albo wycinasz ręcznie nożem albo musisz mieć wykrawaczki. Co do masy to w zależności od wielkoci tortu. u mnie na jeden tort 22cm idzie ok 0.5 kg masy. Nie polecam jednak liczyć masy na „styk”

  6. 8f4720997d0cf5961d9e5559548a4c88?s=54&d=mm&r=g
    Alicja Z. 2015 17 listopada w 20:43- Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam tortu z takiej masy.A jakie te barwniki kupic?w żelu?jestem amatorka w tej kwestii ;) a czy jeszcze potrzebuje ekstra jakiś sprzęt do wykonania tego torta?Dziekuje za wszelkie rady!Milo jest jak ktoś chce pomoc drugiej osobie ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 17 listopada w 21:33- Odpowiedz

      tak, barwniki kup w żelu – te w proszku słabo barwią masę. Sprzętu w zasadzie nie potrzebujesz. Wałek, ostry nóż i radełko :) powodzenia!

  7. 8f4720997d0cf5961d9e5559548a4c88?s=54&d=mm&r=g
    Alicja 2015 17 listopada w 20:40- Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam tortu z takiej masy a chce w styczniu zrobic niespodziankę 6-cio letniemu siostrzeńcowi na urodziny bo uwielbia te paskudne minionki.A jakie te barwniki kupic?w żelu?jestem amatorka w tej kwestii ;) a czy jeszcze potrzebuje ekstra jakiś sprzęt do wykonania tego torta?Dziekuje za wszelkie rady!Milo jest jak ktoś chce pomoc drugiej osobie ;)

  8. 8f4720997d0cf5961d9e5559548a4c88?s=54&d=mm&r=g
    Alicja 2015 16 listopada w 22:01- Odpowiedz

    Witam.Mam pytanie-to trzeba kupic biała masę cukrowa,a następnie za pomocą tych barwników farbować ta masę zeby uzyskać poszczególne kolorowe elementy?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 16 listopada w 22:05- Odpowiedz

      Ja tak właśnie robię, bo jest to rozwiązanie bardziej ekonomiczne. Możesz oczywiście kupić już gotowe kolorowe masy – najczęściej sprzedawane są w opakowaniach po 250 g. Ja kupuję gotową masę czarną, bo ciężko jest uzyskać w domu ładny czarny kolor, ale resztę robię sama – szczególnie jest to dobre, gdy potrzebujesz wielu kolorów.

  9. 81d1875a76fc62d898772009145d61ad?s=54&d=mm&r=g
    Karl 2015 14 października w 09:12- Odpowiedz

    Piękny minionek Ci wyszedł :) Też poluje, aż ktoś będzie chciał taki tort.
    Pozdrawiam ! :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 14 października w 09:59- Odpowiedz

      Dziekuję :)

  10. 16f47f1ac7a5270e48feac8998b1b047?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2015 28 września w 11:46- Odpowiedz

    A oto mój tort. Dziękuje za przydatne rady i za inspirację :) pozdrawiam, Agata

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 28 września w 11:53- Odpowiedz

      jest piekny! :)

  11. 16f47f1ac7a5270e48feac8998b1b047?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2015 24 września w 15:57- Odpowiedz

    chciałabym wiedzieć czy poszczególne elementy masy cukrowej muszę sklejać klejem spożywczym? i czy mogę tort ozdobić w piątek czy lepiej w sobotę na świeżo (uroczystość jest w sobotę)? z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 24 września w 23:07- Odpowiedz

      Tort spokojnie możesz udekorować w piątek. W Lodówce wytrzyma bez problemów.
      Ja kleję zazwyczaj używając właśnie kleju spożywczego (proszek rozrobiony w wodzie) delikatnie smarując pędzelkiem. Można też spokojnie na wodę z cukrem jeżeli akurat kleju nie masz w domu.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 27 września w 21:57- Odpowiedz

      Wysłałam Ci już odpowiedź na maila, ale napiszę jeszcze tutaj – może komuś się przyda :) Jeśli masz klej spożywczy, to polecam jego użycie – na prawdę jest przydatny. Jeśli jednak go nie masz, to wystarczy sama woda (chociaż ona tak dobrze nie klei i po wyschnięciu potrafią się elementy odklejać – np. długie paski masy). Tort spokojnie można przygotować dzień wcześniej – masie nie szkodzi stanie w lodówce (ale tort nie może być szczelnie przykryty, bo zacznie się pocić i cała dekoracja może się popsuć).

  12. 16f47f1ac7a5270e48feac8998b1b047?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2015 24 września w 11:35- Odpowiedz

    witam, chciałabym zrobić ten tort, ponieważ nigdy nie robiłam ozdób z masy cukrowej to chciałam się zapytać o jakieś rady na pierwszy raz :) chciałabym żeby mi wyszedł jak najładniejszy :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 24 września w 14:01- Odpowiedz

      Cześć Agata, podstawą jest tu masa cukrowa – kiedyś robiłam sama, ale taka kupiona jest o wiele lepsza. Jeśli nie masz barwników spożywczych w żelu (do masy będą lepsze niż te w proszku, czy w płynie), to kup kolorowe masy cukrowe – masy możesz kupić w sklepach cukierniczych w internecie, albo na allegro. Masę musisz dość cienko rozwałkować, a blat najlepiej posypać mąką ziemniaczaną – wtedy masa nie będzie przywierać. Po obłożeniu tortu masę należy wygładzić i „ponaciągać”, aby rozprostować zakładki. Na początku może być to troszkę trudne i pracochłonne, ale z czasem nabiera się wprawy. Życzę powodzenia i jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem :) Pozdrawiam, Beata

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy