Tort mocno czekoladowy

Zaktualizowany: 2023 30 kwietnia
tort mocno czekoladowy

Przepis na tort czekoladowy z pralinkami Rocher

Zapraszam na tort mocno czekoladowy z kremem czekoladowym i udekorowany pralinkami Rocher. To wspaniały wypiek dla miłośników słodkości i czekolady. Torcik złożony jest z lekkiego i puszystego biszkopta czekoladowego, przełożonego kremem czekoladowym z posiekaną czekoladą. Na wierzchu ułożyłam urocze pralinki Rocher, które dodają mu dodatkowej słodyczy i chrupkości. Ten tort to doskonały wybór na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy rocznice. Jego bogaty smak czekolady zadowoli nawet największych łasuchów, a dekoracyjne pralinki zrobią wrażenie na gościach. Spróbujcie koniecznie!

czekoladowy Bartka4

Tort mocno czekoladowy przepis krok po kroku

Jeśli chcesz zrobić słodką niespodziankę wielbicielowi czekolady, to przygotuj ten pyszny tort czekoladowy z pralinkami Rocher. Jestem przekonana, że każdy będzie nim zachwycony!

czekoladowy bartka2

Tort mocno czekoladowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowy tort na czekoladowym biszkopcie przekładanym kremem czekoladowym z tartą czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy

składniki na krem czekoladowy z czekoladą

dodatkowo do dekoracji

  • pralinki Rocher (- albo inne pralinki)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowy biszkopt do tortu

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao.
    2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser.
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  • Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na trzy blaty.

Jak zrobić krem czekoladowy do tortu

  • Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem.
    1 kg serka mascarpone, około 6-8 łyżek cukru pudru
  • Dodaj kakao i zmiksuj dokładnie.
    2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • Jeśli robisz krem z kremówką, to ubij ją na sztywno i dodaj stopniowo serek mascarpone.
  • Na koniec wmieszaj delikatnie startą czekoladę.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Blaty ciasta nasącz według uznania i przełóż kremem.
  • Całość możesz oblać rozpuszczoną czekoladą i obłożyć posiekanymi czekoladkami Rocher.
Notatki
Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje wypieki.
Prywatne
Słowa kluczowe tort czekoladowy z rocher
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Czekoladowy tort Rocher – uwagi

Na imieniny męża wymyśliłam sobie tort czekoladowy – szczególnie, że koleżanka z pracy podała mi przepis na pyszny krem z mascarpone i gorzką czekoladą :)

Ostatecznie wykonanie kremu musiałam odrobinę zrewidować.

Zakupiłam za mało serka mascarpone, ale tort wyszedł przepyszny.

Oryginalnie biszkopt miał być przełożony samym serkiem, ale ja dodałam do niego śmietanę kremówkę w proporcji 1:1.

Sami zdecydujcie, jaką wersję wolicie :)

Przepis na tortownicę 22 cm.

Polecam wam również inne przepisy na pyszne torty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

czekoladowy Bartka3
czekoladowy Bartka1

Polecane przepisy na torty

Na specjalne okazje wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe torty. Takie torty zrobione w domu mogą być lepsze i ładniejsze niż z niejednej cukierni!

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 29 kwietnia