RSS
 

Tort Pavlowej

01 cze

Dziś Dzień Dziecka, więc jest kolorowo, bardzo słodko, owocowo, przepysznie i baaaardzo kusząco icon smile Tort Pavlowej

Tort Pavlowej to jeden z najbardziej znanych na świecie tortów i nie ma się co temu dziwić, bo jest po prostu przepyszny. Leciutki, delikatny, obłędny w smaku i do tego – jak on wygląda icon smile Tort Pavlowej

Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, bo trochę się piecze, a potem musi wystygnąć, ale jeśli nie macie tyle czasu, to w 4 godziny powinniście się z tym wyrobić. Jeszcze macie czas, to szybko do roboty icon smile Tort Pavlowej

Ten tort ma jedną wadę – NIE można się mu oprzeć, a przynajmniej ja nie potrafię icon smile Tort Pavlowej

Ja do swojego tortu wykorzystałam świeże truskawki i dodatkowo polałam go zmiksowanymi truskawkami (jak szaleć, to szaleć), a do bitej śmietany dałam pół małego opakowania serca mascaropne, aby kremówka się lepiej trzymała (moża dać przy ubiajniu śmietan-fixa). Sama beza jest bardzo słodka, więc do kremówki nie dajemy wcale cukru, albo co najwyżej 2-3 łyżki cukru pudru.

pavlowa11 Tort Pavlowej 

pavlowa2 Tort Pavlowej 

pavlowa3 Tort Pavlowej 

pavlowa4 Tort Pavlowej 

Tort Pavlowej
Drukuj
Autor:
Składniki
  • 6 białek
  • 300g cukru (najlepiej cukru pudru)
  • łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można zrezygnować)
  • pół litra śmietany kremówki
  • około 1 kg owoców
Wykonanie
  1. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Na koniec wlej ocet i wsyp mąkę ziemniaczaną.
  2. Pianę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj koło (aby sobie pomóc możesz na papierze odrysować koło przy pomocy tortownicy, albo dużego talerza).
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i podpiecz bezę w tej temperaturze przez 2 minuty, a następnie zmniejsz grzanie do 150 stopni i piecz bezę około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozwól bezie w ten sposób wystygnąć.
  4. Ubij śmietanę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i ewentualnie trochę serka mascarpone. Śmietanę wyłóż na bezę, na wierzchu ułóż owoce.

Drożdżowe oponki z ziemniaków
Chleb orzechowy
 

Tags: , , , ,

Co o tym myslisz ?

 
Oceń przepis: