Czekoladowy tort Piesek

Zaktualizowany: 2023 13 września
tort piesek

Tort Piesek z czekoladowym kremem bezowym

Przygotowałam ostatnio taki niezwykły torcik w kształcie pieska, który chce się bawić. Aby piesek wyglądał realistycznie przygotowałam sporą ilość kremu czekoladowego i wycisnęłam go na uformowany w kształt pieska tort. Tu użyłam czekoladowy krem bezowy na czekoladzie, miękkim maśle i białkach. Taki krem bezowy z czekoladą ma świetną konsystencję i smak. Idealnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek. Sprawdź mój przepis na czekoladowy krem bezowy do dekoracji tuż poniżej.

tort w kształcie psa

Krem czekoladowo bezowy do dekoracji przepis krok po kroku

Jeśli nie wiesz jak zrobić krem odpowiedni do udekorowani tortu, to zobacz ten przepis.

tort piesek

Tort Piesek – przepis na czekoladowy krem bezowy

Wypieki Beaty
Urodzinowy tort z pieskiem, a w zasadzie w kształcie pieska :)
4.75 z 8 ocen
Porcje 16
Składniki

składniki na czekoladowy krem bezowy

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowy krem bezowy do udekorowania tortu

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ze 100 g masła – dokładnie wymieszaj masę i przestudź w temperaturze pokojowej.
    150 g czekolady, 100 g masła
  • Białka przelej do misy miksera, którą ustaw na garnku z gotującą się wodą.
    120 g białek
  • Lekko zmiksuj białka, dodaj cukier puder i miksuj, aż białka zrobią się białe i lekko ciepłe – zajmie to kilka minut.
    300 g cukru pudru
  • Podgrzane białka zdejmij z garnka i kontynuuj ich ubijanie, gdy lekko ostygną dodaj po trochu pozostałe masło, a na koniec dodaj czekoladę – krótko wszystko razem zmiksuj.
    150 g masła
  • Krem nakładaj po 1-2 łyżkach do worka cukierniczego z tylką do robienia futerka i wyciskaj go na tort (nie nakładaj za dużo kremu na raz, bo będzie się ogrzewać od twoich rąk i futro będzie "pływać").
  • Tort po udekorowaniu schłodź w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe tort z kremem czekoladowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Tort w kształcie pieska – uwagi

Tort Piesek powstał dla małej miłośniczki psiaków – pewnie znacie w swoim otoczeniu podobne „przypadki” – powiem tak, moja córka już sobie zażyczyła podobny tort na urodziny :)

Tort powstał „kombinacją alpejską” z okrągłego biszkoptu o średnicy 22 cm (obcięliśmy z dwóch stron boczki tworząc prostokąt, a z odciętych kawałków powstał pyszczek, łapki oraz uniesiona pupa :)).

Do tego elementy z masy cukrowej – oczy, uszy i ogonek (obłożone potem kremem), nosek i język.

tort w kształcie pieska

Jak zrobić tort piesek – wskazówki

Cały sekret tkwi tu w kremie.

Gotowy tort pokryłam w całości i to hojnie czekoladowym kremem bezowym – średnio lubię kremy maślane, ale muszę przyznać, że ten mi wyjątkowo smakuje – może to dlatego, że ta beza i czekolada mocno niwelują smak masła :)

Najważniejsze, że krem świetnie się nakłada, a po schłodzeniu lekko twardnieje i utrzymuje swoją formę.

Samo wyciskanie sierści jest trochę pracochłonne, ale ze specjalną końcówką szybko sobie z tym poradzicie (potrzebujecie tylkę z dziurkami).

Biszkopt możecie zrobić z tego przepisu – porcja na formę 22 cm z pięciu jajek.

Lubicie takie torty z pieskami? Podobają się wam?

tort pies
tort urodzinowy
tort piesek

Polecane przepisy na torty

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 19 listopada

Podziel się przepisem

12 komentarzy

  1. 99eb069f92b5af36c3e3ac868ac003eb?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2019 26 stycznia w 22:35- Odpowiedz

    Witam czy mozna prosić foto albo grafikę choćby w paincie jak uciąć biszkopt? Rozumiem że formujemy kremem czym go nakładać? Bo później dopiero sierść tak? A jak zrobione zostały oczka i nos i język i paznokcie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 27 stycznia w 16:53- Odpowiedz

      Teraz jestem na nartach i nie mam dostępu do zdjęć. Najpierw nakładamy dość cienką warstwę kremu i wyrównujemy łapatką, potem wyciskamy krem na sierść. Oczy, język, nosek i paznokcie są z masy cukrowej

  2. 2473f0e1ed9c8689342af00ccea648a5?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2018 24 września w 09:20- Odpowiedz

    A można ten krem zabarwić barwnikiem? Czy zmienić wtedy proporcje, albo zamiast gorzkiej dać białą czekoladę?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 24 września w 12:08- Odpowiedz

      Może być biała czekolada – wtedy piesek będzie jasny :)

  3. b58b084717bcf00369e97fdf7cb32039?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2018 6 lipca w 07:35- Odpowiedz

    A mogłaby Pani wrzucić foto jak wyglądało przed ozdobieniemżeby wiedzieć jak uformować coś takiego

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 6 lipca w 16:46- Odpowiedz

      Jeśli jeszcze kiedyś będę robiła taki tort, to postaram się wrzucić takie foto :)

  4. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2016 22 listopada w 15:51- Odpowiedz

    Uwielbiamy takie tematyczne torty :D Bosko wyszedł :D I jak dbałość o szczególy :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 22 listopada w 19:22- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo, napracowałam się, ale satysfakcja była ogromna :D

  5. 7d5e53c737fd3b867c44f204d5882460?s=54&d=mm&r=g
    PinchOfKitchen 2016 19 listopada w 11:11- Odpowiedz

    no super! świetnie to wygląda! GRATULACJE!!!!! Zazdroszczę talentu ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 19 listopada w 13:15- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  6. 52a8f23ef98e838e355515064351c521?s=54&d=mm&r=g
    Zakochana babeczka 2016 19 listopada w 08:45- Odpowiedz

    Wow!! Jestem pod wrażeniem, wygląda obłędnie! *.*

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 19 listopada w 09:21- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :D

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy