Sernik bananowy
Piernik staropolski

Tort Piesek z czekoladowym kremem bezowym

 

tort piesek

 

Tort Piesek powstał dla małej miłośniczki psiaków – pewnie znacie w swoim otoczeniu podobne „przypadki” – powiem tak, moja córka już sobie zażyczyła podobny tort na urodziny 🙂

Tort powstał „kombinacją alpejską” z okrągłego biszkoptu o średnicy 22 cm (obcięliśmy z dwóch stron boczki tworząc prostokąt, a z odciętych kawałków powstał pyszczek, łapki oraz uniesiona pupa :)).

Do tego elementy z masy cukrowej – oczy, uszy i ogonek (obłożone potem kremem), nosek i język.

Cały sekret tkwi tu w kremie.

Gotowy tort pokryłam w całości i to hojnie czekoladowym kremem bezowym (przepis zamieszczam na dole) – średnio lubię kremy maślane, ale muszę przyznać, że ten mi wyjątkowo smakuje – może to dlatego, że ta beza i czekolada mocno niwelują smak masła 🙂

Najważniejsze, że krem świetnie się nakłada, a po schłodzeniu lekko twardnieje i utrzymuje swoją formę.

Samo wyciskanie sierści jest trochę pracochłonne, ale ze specjalną końcówką szybko sobie z tym poradzicie – ja polecam taką .

Biszkopt możecie zrobić z tego przepisu – porcja na formę 22 cm z pięciu jajek.

tort w kształcie psa

 

tort w kształcie pieska

 

tort pies

 

tort urodzinowy

 

tort piesek

 

Tort Piesek
 
Autor:
Składniki
Czekoladowy krem bezowy:
  • 120 g białek (z około 4 jajek)
  • 300 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ze 100 g masła - dokładnie wymieszaj masę i przestudź w temperaturze pokojowej.
  2. Białka przelej do misy miksera, którą ustaw na garnku z gotującą się wodą.
  3. Lekko zmiksuj białka, dodaj cukier puder i miksuj, aż białka zrobią się białe i lekko ciepłe - zajmie to kilka minut.
  4. Podgrzane białka zdejmij z garnka i kontynuuj ich ubijanie, gdy lekko ostygną dodaj po trochu pozostałe masło, a na koniec dodaj czekoladę - krótko wszystko razem zmiksuj.
  5. Krem nakładaj po 1-2 łyżkach do worka cukierniczego z tylką do robienia futerka i wyciskaj go na tort (nie nakładaj za dużo kremu na raz, bo będzie się ogrzewać od twoich rąk i futro będzie "pływać").
  6. Tort po udekorowaniu schłódź w lodówce.

 

Sernik bananowy
Piernik staropolski

Related Post