Przepis na kolorowy tort tęczowy
Przepis na kolorowy tęczowy tort to nie tylko wspaniałe doświadczenie dla podniebienia, ale także dla oczu. Ten efektowny wypiek składa się z kilku warstw kolorowego ciasta, które są smakowicie połączone warstwami kremu. Doskonały na dziecięce urodziny czy imprezy tematyczne, ten tort robi wrażenie zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Zaskocz swoich gości tym wyjątkowym, pełnym radości i kolorów wypiekiem!
Spis treści
Tort tęczowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy tort, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Tort tęczowy z kolorowym ciastem przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto do tortu
- 226 g masła (miękkiego)
- 220 g cukru (trochę ponad 1 szklanka)
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 355 g mleka
- barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony)
składniki na krem do tortu
- 1 litr śmietany kremówki ((36%) mocno schłodzonej)
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- kilka łyżek cukru pudru (, do smaku (proponuję około 6))
Instrukcja
Jak zrobić tęczowe blaty do tortu
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól – zmieszaj razem.375 g mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Masło zmiksuj na gładką, puszystą masę.226 g masła
- Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując.220 g cukru
- Dodaj białka, jedno po drugim i miksuj dokładnie masę pomiędzy białkami.5 białek
- Dodaj ekstrakt i zmiksuj.2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Do masy maślanej dodawaj na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.355 g mleka
- Ciasto zważ (dobrze na samym początku zważyć samą miskę w której będziesz robić ciasto, aby uwzględnić to potem w masie końcowej), otrzymany wynik podziel na 6.
- Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodaj barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.barwniki spożywcze
- Wymieszaj dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy (używałam barwników w żelu firmy Wilton i wyszły ładne, żywe kolory).
- Ciasto przełóż do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) i piecz około 15 – 20 minut w temperaturze 190ºC (tryb góra-dół), do tzw. suchego patyczka (ja piekłam w dwóch turach).
- Upieczone blaty możesz zawinąć w folię spożywczą i przechować na później.
Jak zrobić krem do tęczowego tortu
- Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na gęstą masę.1 litr śmietany kremówki
- Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnej miseczce z cukrem pudrem (dzięki temu nabierze delikatniejszej konsystencji).500 g serka mascarpone, kilka łyżek cukru pudru
- Dodaj serek w partiach do śmietany kremówki – nie przerywaj miksowania.
- Przełóż blaty ciasta kremem, obłóż też nim wierzch tortu i boki.
- Kolejność blatów to: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony u samej góry.
Notatki
Prywatne
Tort w kolorach tęczy – uwagi
Dzisiaj mój blog świętuje swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji zapraszam wszystkich na kawałek tortu – okazja wyjątkowa, więc tort też jest wyjątkowy, bo tęczowy. Swoimi żywymi barwami wszystkim poprawi humor. W środku znajdziecie kolorowe blaty ciasta, które układają się w tęczę. Dlatego tort po przekrojeniu wygląda wyjątkowo pięknie i na pewno zaskoczy wszystkich. Aby kolory były bardziej żywe używamy do ciasta same białka. Żółtka by wpływały na odcień ciasta.
Koniecznie upieczcie taki tęczowy tort dla kogoś ukochanego.
Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.
Tutaj znajdziecie instrukcję wykonania różyczek z kremu.
Polecane przepisy na kolorowe ciasta
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pięknie kolorowe i pyszne ciasta i inne wypieki idealne na specjalne okazje i na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: