Sticky toffee pudding
Jajka niespodzianki idealne na prima aprilis

Dzisiaj mój blog świętuje swoje pierwsze urodziny 🙂

Z tej okazji zapraszam wszystkich na kawałek torta – okazja wyjątkowa, więc tort też jest wyjątkowy, bo tęczowy 🙂

Swoimi żywymi barwami wszystkim poprawi humor 🙂

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.

Tutaj znajdziecie intrukcję wykonania różyczek z kremu.

 

teczowy1

teczowy2

teczowy3

teczowy4

teczowy5

 

Tort tęczowy na 1 urodziny bloga 🙂
 
Autor:
Składniki
składniki na ciasto (6 blatów) tortownica 22 cm:
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka
składniki kremu:
  • 1 litr śmietany kremówki (36%)
  • 250 -500 g serka mascarpone (zależy jak gęsty krem chcecie uzyskać)
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku (proponuję około 6)
Wykonanie
wykonanie blatów:
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - zmieszaj razem.
  2. Masło zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijaj białka, jedno po drugim i miksuj dokładnie masę pomiędzy białkami. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
  3. Do masy maślanej dodawaj na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
  4. Ciasto zważ (dobrze na samym początku zważyć samą miskę w której będziesz robić ciasto, aby uwzględnić to potem w masie końcowej :)), otrzymany wynik podziel na 6. Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodaj barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszaj dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy (używałam barwników w żelu firmy Wilton i wyszły ładne, żywe kolory).
  5. Ciasto przełóż do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) i piecz około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka (ja piekłam w dwóch turach).
  6. Upieczone blaty możesz zawinąć w folię spożywczą i przechować na później.
wykonanie kremu:
  1. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na gęstą masę. Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnej miseczce z cukrem pudrem (dzięki temu nabierze delikatniejszej konstystencji). Dodaj serek w partiach do śmietany kremówki - nie przerywaj miksowania.
  2. Przełóż blaty ciasta kremem, obłóż też nim wierzch tortu i boki.
  3. Kolejność blatów to: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony u samej góry.
Notatki
Ciasto nie jest suche jak biszkopt, więc nie wymaga dodatkowego nasączania, ale muszę przyznać, że lekko polany rumem bardziej mi smakował 😀

Sticky toffee pudding
Jajka niespodzianki idealne na prima aprilis