Toscakaka, czyli skandynawskie ciasto z migdałami
Przepis na skandynawskie ciasto z zapiekanymi migdałami
Przygotuj dziś razem ze mną proste, a jednocześnie niezwykle pyszne ciasto skandynawskie. To ucierane ciasto toscakaka zapiekane jest pod koniec z obłędną praliną migdałową. Ten prosty dodatek sprawia, że ciasto smakuje wybornie i jest wspaniale chrupiące. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto Toscakaka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kuchnię skandynawską, lub lubisz testować nowe przepisy, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto Toscakaka z migdałami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto Toscakaka
- 3 jajka (- rozmiar L)
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 75 g masła (roztopionego )
- 75 ml maślanki
Instrukcja
Jak zrobić ciasto Toscakaka
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię.3 jajka, 150 g cukru, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Maślankę połącz z masłem.75 g masła, 75 ml maślanki
- Dodawaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i masło z maślanką.
- Ciasto przełóż do przygotowanej foremki (dno wyłóż papierem do pieczenia – możesz na nim zapiąć obręcz tortownicy, a boków niczym nie smaruj).
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut.
- Mniej więcej po 15 minutach zacznij przygotowywać pralinę.
Jak zrobić pralinę migdałową na ciasto
- Do garnka włóż wszystkie składniki praliny (oprócz migdałów), podgrzej, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą masę.125 g masła, 125 g cukru, 50 ml mleka, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Wsyp płatki migdałów, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.150 g płatków migdałowych
- Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podkręć temperaturę do 210 stopni (góra/dół).
- Pralinę wyłóż na gorące ciasto i rozsmaruj.
- Foremkę ponownie umieść w piekarniku – tym razem blisko górnej grzałki i zapiekaj przez około 5-10 minut – aż masa zbrązowieje.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Prywatne
Ciasto Toscakaka z migdałami – uwagi
Przepis na ciasto toscakaka zobaczyłam pierwszy raz u Dorotki na Moich Wypiekach.
Oczywiście najpierw zwróciłam uwagę na skarmelizowane płatki migdałowe :)
Miałam ciągle do przygotowania długą listę „must do”, więc to ciasto wylądowało na końcu długiej kolejki.
I w tym momencie zaczęło się prześladowanie – wszędzie mi ono wyłaziło, wszyscy, je pieką i wszyscy się rozpływają nad nim.
Pękłam i sama też je upiekłam poza kolejnością :)
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Wychodzi bardzo pulchne i leciutkie, a migdałowa pralina jest fajnie chrupiąca i już myślę, gdzie jeszcze mogę ją wykorzystać :)
Też wypróbujcie ten przepis, a się nie zawiedziecie :)
A jeśli lubicie kuchnię skandynawską, to gorąco polecam wam również przepis na bułeczki semlor z masą migdałową albo słynne bułeczki kanelbullar.
Polecane przepisy na migdałowe słodkości
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki z migdałami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
12 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ciasto jest pyszne, ale w skandynawskim przepisie nie ma maślanki
A co jest zamiast niej?
Nic, oto składniki: cisto: 3 duże jajka 180 g cukru 150 g mąki pszennej 100 g masła Toscaglasur: 100 g masła 100 g cukru 1,5 łyżki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 150 g płatków migdałowych. Nie dodaje się też proszku do pieczenia, długo i dobrze ubite jaja trzymają ciasto. (w przypadku braku czasu można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia) Polecam spróbować upiec bez proszku :) Pozdrawiam. P.s sama korzystam z tego przepisu zawsze wychodzi https://www.detsoteliv.no/oppskrift/toscakake
Dziękuję :) muszę zrobić w tej wersji
Dzień dobry,
wczoraj zrobiłam ciasto i wszystkim baardzo smakowało! Smak praliny jest przepyszny. Całość robi się naprawdę szybko :)
Pozdrawiam,
Monika
Super! Cieszę się, że smakowało :)
To ciasto pierwszy raz jadłam jakieś 25lat temu u Cioci na północy Niemiec. Żałowałam że nie zapisałam przepisu bo smak pamiętam do dziś. Dziękuję Ci pięknie że mogę wrócić do tamtych cudownych lat. Zrobiłam je i to jest to!!!!
Super, Brygida :)
Jaka powinna być średnica foremki?
Taka 22-23 cm średnicy
witam. ciasto wyglada tak pieknie, za az czuje jego zapach… bardzo ladnie zrobione zdjecia. pozdrawiam
Ciasto jest bardzo smaczne i proste do wykonania, więc zachęcam Cię do jego upieczenia :)