Beza z musem czekoladowym
Sernik czekoladowy trójkolorowy

Pora na rozpustne śniadanie 🙂

Połączenie czekolady i truskawek musi być rozpustne i już 😉

Ale, ale – to nie będzie sama czekolada i truskawki…. podstawą tego śniadania są tosty francuskie (chociaż gdy byłam mała, to moja mama mówiła, że to jest po prostu „chleb w jajku” ;)).

Chleb w jajku nie brzmi tak apetycznie jak tosty francuskie, więc pozostaniemy przy tej drugiej nazwie (chociaż ta pierwsza jest  w 100 procentach zgodna).

Żeby uatrakcyjnić to danie to tosty przełożyłam kremem czekoladowo-orzechowym (np. Nutellą) i dopiero wtedy zamoczyłam w jajku z dodatkiem mleka.

Inna bardzo atrakcyjna wizualnie wersja tego dania to zrolowane tosty francuskie – aby je przygotować należy obciąć w kromkach chleba tostowego skórki, a następnie lekko je spłaszczyć za pomocą wałka. Tak przygotowane tosty smarujemy kremem czekoladowym, zwijamy i moczymy w jajkach.

Po usmażeniu tosty (zarówno te z pierwszego jak i drugiego wariantu) obtaczamy w cukrze z dodatkiem cynamonu, dodajemy świeże owoce – np. truskawki i pyszne śniadanie gotowe 🙂

tosty francuskie z nutellą_foodki

tosty francuskie z nutellą_6

tosty francuskie z nutellą_2

tosty francuskie z nutellą_12

 

Tosty francuskie z nutellą
 
Autor:
Składniki
tosty francuskie:
  • około 8-10 kromek chleba tostowego (może to też być np. chałka drożdżowa)
  • krem czekoladowo-orzechowy np. Nutella
  • 2 jajka
  • około ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
  • około 5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. Chleb tostowy posmaruj kremem czekoladowym, przykryj drugim kawałkiem chleba i przekrój na pół na dwa trójkąty.
  2. Możesz też obkroić skórki z chleba i lekko je rozwałkować wałkiem do ciasta, potem posmaruj je kremem i zawiń.
  3. Jajka roztrzep z mlekiem i cynamonem.
  4. Tosty zanurz w jajku z obydwu stron.
  5. Smaż na patelni z obydwu stron na rumiano.
  6. Po usmażeniu obtocz w cukrze z cynamonem.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi owocami lub z bitą śmietaną.

 

tosty francuskie z nutellą_8

Beza z musem czekoladowym
Sernik czekoladowy trójkolorowy

Related Post