Reklama


Trifle z amaretti

Trifle z amaretti i kawą 🙂

 

deser tiramisu z amaretti

 

Trifle to deser bardzo popularny w Anglii – oryginalnie w pucharku układa się warstwami kawałki biszkopta nasączone alkoholem, owoce i krem, czasami jest to również galaretka.

Ja wcześniej robiłam już taką wersję owocową i bardzo Was zachęcam do przetestowania przepisu – szczególnie fajnie smakuje taki owocowy trifle latem, gdy jest gorąco i podaje się go mocno schłodzonego 😀

Ja tym razem zapraszam na wariację na temat tradycyjnego trifle, którą podpatrzyłam u mojej ulubionej Donny Hay 🙂

Zamiast biszkoptów mamy tu migdałowe ciasteczka amaretti – ja użyłam moje domowe amaretticiasteczka zamiast nasączać alkoholem nasączyłam w kawie – o tak!

Ciasteczka ułożyłam w pucharkach razem z serkiem mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem – tylko tyle i aż tyle.

Pewnie Anglicy mogliby kręcić głową na taki trifle, ale i u nich jest już chyba z milion wersji tego deseru, więc taki trifle w wersji tiramisu też by im na pewno smakował 🙂

Mi smakował bardzo, ale to bardzo – bo ja uwielbiam tiramisu i takie kawowe desery.

Jeśli też lubicie tiramisu, ale nie macie czasu na przygotowywanie tradycyjnej wersji tego włoskiego deseru, to ten uproszczony przepis na pewno przypadnie Wam do gustu 😀

Podaję przepis na 4 porcje.

Ps. Jeśli tak jak ja uwielbiacie przepisy Donny Hay, to na blogu znajdziecie więcej jej przepisów – serdecznie zapraszam 🙂

 

trifle z amaretti

 

deser tiramisu

 

deser kawowy

 

trifle z amaretti

 

trifle z amaretti i kawą

 

Trifle z amaretti
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • około 6-8 ciasteczek amaretti plus do dekoracji
  • pół szklanki mocnej kawy
Wykonanie
  1. Ciasteczka pokrusz i zalej kawą.
  2. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
  3. Na dno czterech niedużych pucharków nałóż trochę namoczonych ciasteczek.
  4. Nałóż na nie trochę kremu.
  5. Powtórz warstwy z ciasteczek i kremu.
  6. Deser możesz podać od razu, albo schłodzić w lodówce.
  7. Przed podaniem na wierzchu ułóż całe lub lekko pokruszone ciasteczka amaretii.

 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: