Truskawkowe scones
Przepis na ciastka scones z truskawkami
Przygotujcie dziś ze mną pyszne truskawkowe scones, czyli amerykańskie grube ciastka krojone przed pieczeniem. Amerykańskie scones najczęściej formowane są w kształt dysku i krojone jeszcze przed pieczeniem na trójkąty. Anglicy swoje scones lubią wycinać okrągłą foremką i piec bardziej w formie bułeczek. Te ciastka scones z truskawkami będą doskonałym pomysłem zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser albo słodką przekąskę.
Spis treści
Truskawkowe scones przepis krok po kroku
Jeśli macie w domu pysze truskawki, to zróbcie dla siebie i rodziny rewelacyjne scones z kawałkami truskawek.
Truskawkowe scones przepis
Składniki
składniki na truskawkowe scones
- 115 g masła (lekko zmrożonego (schłodzonego przez około 30 minut w zamrażalniku))
- 2 szklanki mąki pszennej (- 300 g)
- 8 łyżek cukru (- 80 g)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki maku (suchego, niemielonego )
- skórka (starta z jednej cytryny)
- 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g truskawek (pokrojonych )
Instrukcja
Jak zrobić truskawkowe scones
- Zmieszaj w misce suche składniki.2 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek cukru, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki maku, skórka
- Masło zetrzyj na grubej tarce, albo pokrój w kostkę.115 g masła
- Dodaj masło do mąki i połącz tworząc sypką kruszonkę.
- Zmieszaj razem jajko i śmietanę kremówkę.1 jajko, 120 ml śmietany kremówki
- Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką – krótko – tylko do połączenia składników.
- Wmieszaj delikatnie truskawki.150 g truskawek
- Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto formując okrągły placek.
- Ostrym nożem, albo radełkiem pokrój placek na osiem trójkątów.
- Upiecz scones w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Możesz dodatkowo posmarować scones lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Prywatne
Scones z truskawkami – uwagi
Mam dziś dla Was przepis na truskawkowe scones.
Nie będą to jednak typowe dla Anglii okrągłe bułeczki.
Przygotowałam scones w wydaniu amerykańskim – nie piekłam oddzielnych bułeczek, ale jeden duży placek, który pokroiłam radełkiem na trójkąty.
Do ciasta dodałam mak oraz pokrojone truskawki, a po upieczeniu posmarowałam scones lukrem.
Same ciastka mają rustykalny wygląd, są z wierzchu chrupiące i miękkie w środku (to zasługa masła).
Mimo niepozornego wyglądu smakują wyśmienicie :)
Przepis pochodzi od Sally (na stronie autorka bardzo ładnie opisuje sposób przygotowania i co zrobić aby ciasto w środku było mięciutkie – postaram się wszystko przekazać :)).
Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na kruche babeczki z truskawkami oraz na bezglutenowe babeczki z truskawkami.
Polecane przepisy na scones
Zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie scones. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: