Beziki z bitą śmietaną
Ciasto czereśniowe z kruszonką

Semifredo to klasyczny włoski deser ze śmietany i bez. To deser lodowy – podawany w zamrożonym stanie. Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszyny do lodów, ani mieszania podczas zamrażania. Podaje się go pokrojonego na kawałki jak ciasto.

Myślę, że w gorące dni, to świetny wybór deseru 🙂

Jako owoce użyłam truskawki, ale można wykorzystać jagody, maliny, poziomki itp.

 

 

 

Truskawkowe semifredo
 
Autor:
Składniki
składniki na tortownicę o wielkości 20-22cm:
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki słodkiego likieru lub nalewki, np. wiśniówki (opcjonalnie)
  • 300 ml zimnej śmietanki 30-36 proc.
  • ⅓ szklanki (ok. 75 g) cukru pudru
  • 115 g bez
  • 100 g borówki amerykańskiej, poziomek, malin lub innych drobnych owoców
składniki sosu:
  • 250 g owoców (ja użyłam maliny, można wziąć truskawki)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • Owoce do dekoracji.
Wykonanie
  1. wykonanie masy:
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.
  3. Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz. W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).
  4. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę. Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
wykonanie sosu:
  1. W rondlu podgrzej owoce z cukrem i wodą, aż zmiękną. Całość przetrzyj przez sito i ostudź. Możesz też po prostu zmiksować owoce blenderem.
  2. Wyjmij deser z zamrażarki (najlepiej około godzinę przed podaniem przełóż go do lodówki). Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje. Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami mięty. Podawaj od razu z sosem owocowym.

Przepis pochodzi z Palce lizać

Poniżej zdjęcie deseru jeszcze przed zamrożeniem.

Beziki z bitą śmietaną
Ciasto czereśniowe z kruszonką

Related Post