Truskawki pod ciastem
Ciasto francuskie z truskawkami

truskawkowe tiramisu 2

 

Oto deser doskonały – truskawkowe tiramisu 🙂

Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych – zwykłe tiramisu za sprawą kawy średnio nadaje się dla maluchów, za to tą wersją będą się na pewno zajadać 🙂

Biszkopty moczymy w soku jabłkowym, serek mascarpone przygotowujemy z dodatkiem rozpuszczonej białej czekolady, do tego świeże truskawki i mus z truskawek – mniam.

Uwierzcie mi, że to jest przepyszne 🙂

Zresztą sami zróbcie, to zobaczycie.

Ja swoje tiramisu zmieściłam do średniej wielkości owalnej foremki – rozmiar …..

Zajrzyjcie też do innych przepisów na tiramisu.

truskawkowe tiramisu 4

 

truskawkowe tiramisu 3

 

truskawkowe tiramisu 6

 

truskawkowe tiramisu 7

 

Truskawkowe tiramisu
 
Autor:
Składniki
  • opakowanie długich biszkoptów (zużyłam prawie 200 g biszkoptów)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 100 g rozpuszczonej białej czekolady
  • około szklanka soku jabłkowego
  • 500 g truskawek
  • łyżka cukru (do truskawek)
  • odrobina posiekanej białej czekolady do dekoracji
Wykonanie
  1. Serek mascarpone zmiskuj z żółtkami, dodaj do niego przestudzoną białą czekoladę i krótko zmiksuj.
  2. Połowę truskawek pokrój w plasterki, a resztę owoców zmiksuj z łyżką cukru.
  3. Białka ubij na sztywno, dodaj do serka i delikatnie wymieszaj.
  4. Biszkopty zamocz w soku jabłkowym i ułóż warstwę na dnie foremki.
  5. Na biszkopty wyłóż połowę kremu, na wierzchu ułóż połowę truskawek i polej połową mus truskawkowego.
  6. Ułóż drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w soku.
  7. Na nie nałóż resztę kremu, truskawek i musu.
  8. Schłódź.

 

truskawkowe tiramisu kwiatki

Truskawki pod ciastem
Ciasto francuskie z truskawkami

Related Post