Owocowa granola
Chłodnik z botwinki

truskawkowy sernik na zimno 7

 

Truskawkowy sernik na zimno poleca się Państwa uwadze – szczególnie, że będzie idealny również jako torcik urodzinowy 🙂

Zresztą – kto nie lubi serników na zimno, a szczególnie takich, które zawierają truskawki 😀

Taki sernik to idealne ciasto wakacyjne – pyszne, owocowe i zimne – nic tylko jeść.

W tym serniku truskawki występują trzykrotnie – pokroiłam owoce i ułożyłam na ciasteczkowym spodzie, część truskawek zmiksowałam i dodałam do masy twarogowej i na koniec trochę zmiksowanych truskawek dodałam do truskawkowej galaretki.

Czy to przesada – otóż NIE.

Sernik jest rewelacyjny, leciutki, delikatny i baaaardzo truskawkowy.

Zadowoli każdego łasucha 🙂

A ten serniczek dedykuję z najlepszymi życzeniami dla Akademii Kulinarnej Whirlpool z okazji jej 3 urodzin  – życzę wielu lat pracy i samych inspirujących przepisów 😀

Zaglądajcie na stronę Akademii po nowe przepisy oraz do ich szefa kuchni Marco Ghia 🙂

Wypróbujcie też przepisy na rabarbarowy sernik na zimno oraz na jagodowy sernik na zimno.

truskawkowy sernik na zimno 1

 

truskawkowy sernik na zimno 2

 

truskawkowy sernik na zimno 3

 

truskawkowy sernik na zimno 6

 

truskawkowy sernik na zimno 8

 

truskawkowy sernik na zimno 9

 

Truskawkowy sernik na zimno
 
Autor:
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • około 160 g kruchych ciasteczek
  • około 50-60 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • ok 700 g truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru - do truskawek (opcjonalnie)
  • 1 galaretka truskawkowa
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj, albo porządnie rozgnieć wałkiem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  2. Ciasteczkami wylep dno tortownicy o średnicy 22 cm (tortownicę proponuję wyłożyć papierem do pieczenia).
  3. Tortownicę schowaj do lodówki.
sernik:
  1. Truskawki umyj, odszypułkuj, większe owoce przekrój na pół.
  2. Około 200 g przekrojonych truskawek wyłóż na ciasteczkowy spód.
  3. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i podziel go mniej więcej na pół.
  4. Do jednej połowy dodaj śmietankę kremówkę i zmiksuj.
  5. Do szklanki wsyp 3 łyżeczki żelatyny, zalej ją zimną wodą - trochę ponad poziom żelatyny. Poczekaj aż żelatyna napęcznieje, a wtedy podgrzej ją w mikrofalówce przez około 30 sekund.
  6. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżeczki masy twarogowej ze śmietaną kremówka, wymieszaj i wlej do twarogu - energicznie zmieszaj całość.
  7. Przełóż masę twarogową na spód z ciastek z truskawkami, wyrównaj powierzchnię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
  8. Pozostałe truskawki zblenduj razem z sokiem z cytryny i cukrem - odlej około ¾ szklanki.
  9. Wlej pozostały mus z truskawek do odłożonej masy twarogowej i zmiksuj.
  10. Pozostałą żelatynę (4 łyżeczki) przygotuj podobnie jak poprzednią.
  11. Dodaj do niej 2-3 łyżeczki masy truskawkowej, wymieszaj, wlej do masy truskawkowej i zmiksuj.
  12. Wylej masę truskawkową na schłodzoną białą masę.
  13. Schłódź w lodówce.
  14. Galaretkę przygotuj w zmniejszonej ilości wody - użyj 400 ml gorącej wody.
  15. Dodaj do niej odlane zmiksowane truskawki i wymieszaj.
  16. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na wierzch sernika i schłódź w lodówce do zupełnego stężenia (aby prześpieszyć gęstnienie galaretki możesz ją schować do zamrażarki - sprawdzaj, co jakieś 10-20 minut stopień stężenia i wtedy wylać ją na sernik).
Notatki
Jeśli Wasz twaróg jest rzadki, to nie dodawajcie już śmietany kremówki, albo dajcie więcej żelatyny.

 


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Owocowa granola
Chłodnik z botwinki

Related Post