Rabarbarowa tarta tatin
Gofry czekoladowo-bananowe

 

Mam wrażenie, że żaden owoc nie świadczy tak bardzo o wiośnie, jak truskawki. A owoce te świetnie nadają się do wszelkich ciast i deserów.

Dziś mam połączenie obu – truskawkowy sernik na zimno na biszkoptowym spodzie 🙂

Spód do biszkoptu upiekłam sama, ale możecie równie dobrze wykorzystać biszkopty, albo gotowy spód.

Torcik zwieńcza mus z truskawek, który nadaje mu nieziemski wygląd i smak 🙂

Przepis na foremkę o średnicy maksymalnej 22 cm.

truskawkowy sernik na zimno1
truskawkowy sernik na zimno5
truskawkowy sernik na zimno3
truskawkowy sernik na zimno2
truskawkowy sernik na zimno zbiorowe

Truskawkowy sernik na zimno
 
Autor:
Składniki
spód biszkoptowy:
  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • 2 lekko czubate łyżki cukru
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
masa serowa:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka żelatyny
  • odrobina zimnej wody do żelatyny)
dodatkowo:
  • około 500 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie zimnej wody
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści.
  2. Dodaj żółtko i krótko zmiksuj.
  3. Wyłącz mikser - dodaj zmieszane obydwie mąki i delikatnie wymieszaj łopatką.
  4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia - ciasto wylej na spód tortownicy i delikatnie rozprowadź.
  5. Piecz około 10 minut w 180 stopniach.
  6. Po upieczeniu wystudź.
sernik:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  2. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - okoły 2 łyżki, a następnie podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  3. Serek homogenizowany wymieszaj ze śmietaną kremówką i z żelatyną.
  4. Tortownicę wyłóż folia spożywczą.
  5. Wzdłuż boków ułóż na równo przekrojone truskawki (odłóż około 200-250 g truskawek).
  6. Wylej masę sernikową na spód biszkoptowy (uważaj, aby nie przewrócić truskawek).
  7. Schłódź sernik w lodówce.
mus truskawkowy:
  1. Truskawki zmiksuj, a następnie podgotuj chwilę z cukrem i rumem.
  2. Żelatynę krótko podgrzej, a następnie dodaj do truskawek.
  3. Mus lekko przestudź, a następnie nałóż na wierzch sernika.
  4. Schłódź w lodówce.

 

Rabarbarowa tarta tatin
Gofry czekoladowo-bananowe

Related Post