Kokosowe pancakes
Pstrąg z grilla

tort ombre z pieczonymi truskawkami 1

 

Truskawkowy tort ombre upiekłam dla siebie 🙂

Na moje urodziny (tak wiem, że to już trochę czasu minęło, ale zapomniałam napisać posta 🙁 )

Szybciutko się poprawiam i przekazuję przepis, bo tort wyszedł przepyszny 😀

Przyznaję, że jest z nim trochę zabawy, ale warto – wygląda przepięknie i robi wrażenie.

Truskawki do tortu wcześniej upiekłam, a wytworzony w trakcie syrop wykorzystałam dodatkowo do polania wierzchu tortu.

Kolorowe biszkopty proponuję upiec wcześniej, bo jest z nimi zabawa.

Potem już tylko złożenie i barwienie kremu 🙂

Ps. Nie musicie robić go w wersji różowej – każdy kolor będzie świetny 😉

tort ombre z pieczonymi truskawkami 2

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 4

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 5

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 7

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 8

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 9

 

Truskawkowy tort ombre
 
Autor:
Składniki
biszkopt na tortownicę 22 cm średnicy:
  • 5 jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • 165 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • barwnik spożywczy - najlepiej w żelu lub w proszku
krem twarożkowy:
  • 750 g dobrego twarogu sernikowego - zdecydowanie polecam Piątnicę w wiaderku, albo twaróg półtłusty do samodzielnego zmielenia
  • 500 ml śmietany kremówki - u mnie tradycyjnie 30%
  • 75 + 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka estraktu z wanilii
  • opcjonalnie łyżeczka żelatyny (na koniec, do obłożenia tortu).
pieczone truskawki:
  • około pół kilograma truskawek
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny
poncz:
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¼ szklanki ciemnego rumu
dodatkowo:
  • świeże truskawki do dekoracji
  • bezy do pokruszenia - opcjonalnie
Wykonanie
biszkopt:
  1. Zważ pustą miskę, w której będziesz robić biszkopt - przyda się 😉
  2. Białka ubij ze szczyptą soli aż będą mocno puszyste.
  3. Dodaj po trochu cukier do białek i miksuj aż piana będzie biała, lśniąca i gęsta, a cały cukier się rozpuści (jeśli weźmiesz trochę piany na palec i rozetrzesz go drugim palcem, to nie możesz czuć kryształków cukru).
  4. Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
  5. Mąkę przesiej przez sito (koniecznie) i dodaj do białek - zmiksuj na najniższych obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.
  6. Zważ ponownie miskę - tym razem z zawartością - od otrzymanej wagi odejmij wagę samej miski, a wynik podziel przez 4 - tyle mają ważyć poszczególne blaty biszkoptów 🙂
  7. Do całość ciasta dodaj odrobinę barwnika - tylko tyle aby nadać delikatny pastelowy kolor.
  8. Wymieszaj i wyłóż odważoną ¼ część ciasta do przygotowanej formy - dno wyłożone papierem do pieczenia.
  9. Piecz biszkopt w 180 stopniach przez około 10-12 minut - do suchego patyczka, wyjmij z tortownicy.
  10. Do pozostałego ciasta dodaj ponownie trochę barwnika, wymieszaj, wyłóż drugą część do tortownicy i upiecz.
  11. Do każdego blatu dodawaj po odrobinie barwnika - tak aby otrzymać stopniowo coraz ciemniejsze i intensywniejsze spody.
  12. Gotowe blaty wystudź - ze względu na ilość potrzebnego czasu, proponuję upiec je wcześniej - ja piekę nawet 2-3 dni wcześniej i przechowuję biszkopty zawinięte w folię, aby nie obsychały.
pieczone truskawki:
  1. Owoce umyj, usuń szypułki, mniejsze truskawki przekrój na pół, a większe na ćwiartki.
  2. Włóż truskawki do naczynia żaroopornego, dodaj odrobinę wody - max ¼ szklanki, dodaj cukier, sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Piecz w 180 stopniach (na termoobiegu, jeśli tylko góra-dół, to w temperaturze 190 stopni) przez około 10-15 minut - aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok.
  4. Gotowe owoce ostudź.
poncz:
  1. Połącz ze sobą wodę, cukier i rum, przestudź.
krem twarożkowy:
  1. Twaróg zmiksuj z połową cukru (75 g) oraz ekstraktem z wanilii.
  2. W drugiej misce zmiksuj śmietanę kremówkę, gdy będzie gęsta dodaj do niej pozostały cukier puder (75 g) i krótko zmiksuj.
  3. Dodaj kremówkę do twarogu i krótko zmiksuj.
  4. Podziel krem na mniej więcej dwie równe części.
wykończenie:
  1. Na paterze ułóż najciemniejszy blat biszkoptowy, nasącz go lekko ponczem.
  2. Wyłóż ⅓ odłożonego kremu, a na nim ułóż ⅓ upieczonych truskawek.
  3. Przykryj drugim nieco jaśniejszym biszkoptem, nasącz, wyłóż krem i truskawki.
  4. To samo zrób z pozostałymi biszkoptami.
  5. Ostatni biszkopt tylko zwilż z wierzchu.
  6. Do odłożonego do obłożenia po wierzchu kremu możesz dodać rozpuszczoną żelatynę (łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje, wtedy podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2-3 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, teraz możesz dodać żelatynę do reszty masy - dokładnie wymieszaj).
  7. Masę podziel na 3 albo 4 części - jedna trochę większa.
  8. Do jednej dodaj barwnik spożywczy - tyle aby kolor był intensywny - wymieszaj i przy pomocy szpatułki albo noża nałóż krem na sam spód tortu.
  9. Do drugiej części odłożonej dodaj trochę mniej barwnika i nałóż krem powyżej ciemniejszej części.
  10. Przygotuj trzecią jaśniejszą porcję - jeśli to ostatnia, to nałóż ją powyżej drugiej części i na wierzchu tortu.
  11. Teraz wszystko delikatnie i ostrożnie wyrównaj szpatułką i lekko wymieszaj warstwy - tak aby się ładnie przenikały.
  12. Wierzch tortu polej syropem, który powstał przy pieczeniu truskawek i udekoruj świeżymi truskawkami oraz pokruszonymi bezami.

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 10

Kokosowe pancakes
Pstrąg z grilla

Related Post