Piegowate placuszki czekoladowe
Ciasteczka sezamowe

 

Nigdy nie byłam w Turcji, ani nigdy wcześniej nie jadłam tureckich pide.

Do zrobienia sobie tego przysmaku zachęcił mnie przypadkiem znaleziony w internecie przepis.

Już w trakcie robienia ciasta okazało się, że podany przepis się mi nie sprawdza (ciasto wychodzi za gęste), więc podaję tutaj moją zmodyfikowaną wersję.

Pide to w zasadzie turecka wersja włoskiej pizzy w charakterystycznym kształcie łódki.

Możecie tu wykorzystać dowolne nadzienie – ja skusiłam się na wersję z mięsem mielonym.

Ciasto (chyba dzięki dodatkowi jogurtu) jest bardziej delikatne i bardziej puszyste od tradycyjnego ciasta na pizzę – na pewno przepis do powtórzenia 🙂

Z podanej porcji otrzymacie 4 duże pide (albo 6 mniejszych).

turecka pida2

turecka pida1

turecka pida3

 

Tureckie pide
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 100 ml ciepłej wody do drożdży
  • 1 jajko
  • około 350 g mąki
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie ciepła woda do nadania konsystencji
farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • przyprawy do smaku
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • tarty żółty ser do posypania
Wykonanie
ciasto:
  1. Z drożdży, cukru i 100 ml ciepłej wody zrób rozczyn drożdżowy - przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce umieść mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny i oliwę. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - gdyby ciasto było za gęste, to możesz dodać trochę ciepłej wody.
  3. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione - będzie odchodzić od misy, to przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (możesz też włożyć ciasto do foliowego woreczka i schować ciasto na noc w lodówce - tam sobie powoli urośnie).
farsz:
  1. Gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz.
  2. Podsmaż na patelni mięso mielone z czosnkiem i cebulą.
  3. Dodaj do mięsa pomidory z puszki i podsmażaj, aż sok z pomidorów się zredukuje.
  4. Dopraw mięso do smaku.
  5. Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieć, a następnie podziel na mniejsze porcje.
  6. Każdy kawałek rozwałkuj lekko na jajowaty kształt.
  7. Nałóż na ciasto farsz, posmaruj po wierzchu jajkiem roztrzepanym z przyprawami i posyp serem.
  8. Boki ciasta nałóż lekko na farsz, a końcówki lekko sklej - utworzysz w ten sposób łódkę.
  9. Rozgrzej piekarnik jak najmocniej (ja piekłam w temperaturze 250 stopni w trybie "pizzy" - grzanie od dołu + wentylator).
  10. Włóż pide do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto będzie rumiane - u mnie to zajęło około 10 minut (jeśli pieczesz w niższej temperaturze, to wydłuż czas pieczenia).

 

Piegowate placuszki czekoladowe
Ciasteczka sezamowe

Related Post