Tureckie pide

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
turecka pizza z mięsem mielonym

Przepis na tureckie pide z mięsem mielonym

Jeśli szukasz nowych i pysznych doznań kulinarnych to koniecznie spróbuj tureckich pide! To tradycyjne danie kuchni tureckiej, które składa się z cienkiego, chrupiącego ciasta drożdżowego formowanego na kształt łodzi, wypełnionego różnorodnymi składnikami. Pide możesz zrobić z mięsem (np. baraniną, mięsem mielonym, kawałkami kurczaka) lub bez mięsa z samymi warzywami czy serem. To idealne danie na szybki lunch czy kolację, które możesz zjeść samemu lub podzielić się z przyjaciółmi. Sprawdź mój przepis i rozsmakuj się w tureckiej kuchni!

turecka pizza

Tureckie pide przepis z filmem i zdjęciami krok po kroku

Jeśli macie ochotę na coś dobrego do przegryzienia, ale brak Wam pomysłów, to koniecznie zróbcie takie pide!

tureckie pide

Tureckie pide przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tureckie pide, czyli ciasto drożdżowe nadziane między innymi mięsem mielonym.
4.19 z 11 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 hours 35 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Składniki

składniki na ciasto do pide

  • 15 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 100 ml wody (ciepłej do drożdży)
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej (mniej więcej (2 i 1/3 szklanki))
  • 100 ml jogurtu (najlepiej greckiego – gęstego )
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soli

składniki na mięsny farsz do pide

dodatkowe składniki do pide

  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • tarty żółty ser (do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto do pide

  • Z drożdży, cukru i 100 ml ciepłej wody zrób rozczyn drożdżowy – przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml wody
    drożdże do ciasta drożdżowego
  • W dużej misce umieść mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny i oliwę.
    1 jajko, 350 g mąki pszennej, 100 ml jogurtu, 1 łyżeczka soli, 50 ml oliwy
    ciasto na pide
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – gdyby ciasto było za gęste, to możesz dodać trochę ciepłej wody.
    jak zrobić pide
  • Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione – będzie odchodzić od misy, to przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (możesz też włożyć ciasto do foliowego woreczka i schować ciasto na noc w lodówce – tam sobie powoli urośnie).
    ciasto na pide

Jak zrobić farsz do pide

  • Gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz.
  • Podsmaż na patelni mięso mielone z czosnkiem i cebulą.
    500 g mięsa mielonego, 1-2 cebule, 2 ząbki czosnku
    farsz do pide
  • Dodaj do mięsa pomidory z puszki i podsmażaj, aż sok z pomidorów się zredukuje.
    puszka pomidorów
    jak zrobić farsz do pide
  • Dopraw mięso do smaku.
    przyprawy do smaku

Jak zrobić tureckie pide krok po kroku

  • Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieć, a następnie podziel na mniejsze porcje.
  • Każdy kawałek rozwałkuj lekko na jajowaty kształt.
  • Nałóż na ciasto farsz.
    1 jajko, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, tarty żółty ser
    jak zrobić pide
  • Posmaruj boki ciasta jajkiem roztrzepanym z przyprawami i posyp wierzch serem.
    pide przygotowania 9
  • Boki ciasta nałóż lekko na farsz, a końcówki lekko sklej – utworzysz w ten sposób łódkę.
    pide przygotowania 10
  • Rozgrzej piekarnik jak najmocniej (ja piekłam w temperaturze 250 stopni w trybie "pizzy" – grzanie od dołu + wentylator).
  • Włóż pide do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto będzie rumiane – u mnie to zajęło około 10 minut (jeśli pieczesz w niższej temperaturze, to wydłuż czas pieczenia).
Film
Prywatne
Słowa kluczowe pide z mięsem, turecka pizza
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

turecka pizza z mięsem mielonym

Tureckie pide z mięsem – wskazówki

Nigdy nie byłam w Turcji, ani nigdy wcześniej nie jadłam tureckich pide.

Do zrobienia sobie tego przysmaku zachęcił mnie przypadkiem znaleziony przepis (na blogu Picante jalapeno).

Już w trakcie robienia ciasta okazało się, że podany przepis się mi nie sprawdza (ciasto wychodzi za gęste), więc podaję tutaj moją zmodyfikowaną wersję.

Tureckie pide to w zasadzie turecka wersja włoskiej pizzy w charakterystycznym kształcie łódki.

Możecie tu wykorzystać dowolne nadzienie – ja skusiłam się na wersję z mięsem mielonym.

Możecie też zrobić wersję wegetariańską i na ciasto nałożyć dowolne pokrojone warzywa.

Jeśli lubicie sery, to możecie postawić na wersję pide z serami – możecie wybrać solony ser kanapkowy (w typie fety) i dodać do niego tarty ser żółty.

Ciasto (chyba dzięki dodatkowi jogurtu) jest bardziej delikatne i bardziej puszyste od tradycyjnego ciasta na pizzę – na pewno przepis do powtórzenia :)

Z podanej porcji otrzymacie 4 duże pide (albo 6 mniejszych).

Jeśli szukacie również innych przepisów idealnych na obiad, to zapraszam na pizzę :)

A tu moje pierwsze zdjęcia tureckich pide. 

tureckie pide
turecka pide
turecka pida

Polecane przepisy na obiad z piekarnika

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy idealne na obiad dla całej rodziny, które zrobicie bez problemu w piekarniku. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 13 czerwca