Tureckie pide
Przepis na tureckie pide z mięsem mielonym
Jeśli szukasz nowych i pysznych doznań kulinarnych to koniecznie spróbuj tureckich pide! To tradycyjne danie kuchni tureckiej, które składa się z cienkiego, chrupiącego ciasta drożdżowego formowanego na kształt łodzi, wypełnionego różnorodnymi składnikami. Pide możesz zrobić z mięsem (np. baraniną, mięsem mielonym, kawałkami kurczaka) lub bez mięsa z samymi warzywami czy serem. To idealne danie na szybki lunch czy kolację, które możesz zjeść samemu lub podzielić się z przyjaciółmi. Sprawdź mój przepis i rozsmakuj się w tureckiej kuchni!
Spis treści
Tureckie pide przepis z filmem i zdjęciami krok po kroku
Jeśli macie ochotę na coś dobrego do przegryzienia, ale brak Wam pomysłów, to koniecznie zróbcie takie pide!
Tureckie pide przepis
Składniki
składniki na ciasto do pide
- 15 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 100 ml wody (ciepłej do drożdży)
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej (mniej więcej (2 i 1/3 szklanki))
- 100 ml jogurtu (najlepiej greckiego – gęstego )
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
składniki na mięsny farsz do pide
- 500 g mięsa mielonego
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (krojonych )
- przyprawy do smaku
dodatkowe składniki do pide
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- tarty żółty ser (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto do pide
- Z drożdży, cukru i 100 ml ciepłej wody zrób rozczyn drożdżowy – przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml wody
- W dużej misce umieść mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny i oliwę.1 jajko, 350 g mąki pszennej, 100 ml jogurtu, 1 łyżeczka soli, 50 ml oliwy
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – gdyby ciasto było za gęste, to możesz dodać trochę ciepłej wody.
- Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione – będzie odchodzić od misy, to przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (możesz też włożyć ciasto do foliowego woreczka i schować ciasto na noc w lodówce – tam sobie powoli urośnie).
Jak zrobić farsz do pide
- Gdy ciasto będzie wyrastać przygotuj farsz.
- Podsmaż na patelni mięso mielone z czosnkiem i cebulą.500 g mięsa mielonego, 1-2 cebule, 2 ząbki czosnku
- Dodaj do mięsa pomidory z puszki i podsmażaj, aż sok z pomidorów się zredukuje.puszka pomidorów
- Dopraw mięso do smaku.przyprawy do smaku
Jak zrobić tureckie pide krok po kroku
- Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieć, a następnie podziel na mniejsze porcje.
- Każdy kawałek rozwałkuj lekko na jajowaty kształt.
- Nałóż na ciasto farsz.1 jajko, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, tarty żółty ser
- Posmaruj boki ciasta jajkiem roztrzepanym z przyprawami i posyp wierzch serem.
- Boki ciasta nałóż lekko na farsz, a końcówki lekko sklej – utworzysz w ten sposób łódkę.
- Rozgrzej piekarnik jak najmocniej (ja piekłam w temperaturze 250 stopni w trybie "pizzy" – grzanie od dołu + wentylator).
- Włóż pide do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto będzie rumiane – u mnie to zajęło około 10 minut (jeśli pieczesz w niższej temperaturze, to wydłuż czas pieczenia).
Film
Prywatne
Tureckie pide z mięsem – wskazówki
Nigdy nie byłam w Turcji, ani nigdy wcześniej nie jadłam tureckich pide.
Do zrobienia sobie tego przysmaku zachęcił mnie przypadkiem znaleziony przepis (na blogu Picante jalapeno).
Już w trakcie robienia ciasta okazało się, że podany przepis się mi nie sprawdza (ciasto wychodzi za gęste), więc podaję tutaj moją zmodyfikowaną wersję.
Tureckie pide to w zasadzie turecka wersja włoskiej pizzy w charakterystycznym kształcie łódki.
Możecie tu wykorzystać dowolne nadzienie – ja skusiłam się na wersję z mięsem mielonym.
Możecie też zrobić wersję wegetariańską i na ciasto nałożyć dowolne pokrojone warzywa.
Jeśli lubicie sery, to możecie postawić na wersję pide z serami – możecie wybrać solony ser kanapkowy (w typie fety) i dodać do niego tarty ser żółty.
Ciasto (chyba dzięki dodatkowi jogurtu) jest bardziej delikatne i bardziej puszyste od tradycyjnego ciasta na pizzę – na pewno przepis do powtórzenia :)
Z podanej porcji otrzymacie 4 duże pide (albo 6 mniejszych).
Jeśli szukacie również innych przepisów idealnych na obiad, to zapraszam na pizzę :)
A tu moje pierwsze zdjęcia tureckich pide.
Polecane przepisy na obiad z piekarnika
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy idealne na obiad dla całej rodziny, które zrobicie bez problemu w piekarniku. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: